Nakon 13 godina, oživljava Rudnik mrkog uglja u Beranama

405 pregleda 6 komentar(a)
Rudnik mrkog uglja, Berane, Foto: Tufik Softić
Rudnik mrkog uglja, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 15.01.2015. 21:03h

Pokretanje proizvodnje u Rudniku mrkog uglja u Beranama više se ne dovodi u pitanje i samo je pitanje vremena kada će poslije punih trinaest godina iz jame Petnjik biti izvađene prve tone „zrnog zlata“. Prema informacijama koje su “Vijestima” potvrđene u upravi ove komapnije trenutno se obavlja remont postojeće opreme i mašina.

„Sve je to bilo u vrlo lošem stanju. Sada je jama očišćena. Svi kanali su prohodni. Struja je ponovo uspostavljena. Jama je čak pokrivena i video-nadzorom“, rekao je jedan od rukovodilaca u rudniku.

Da su namjere novih vlasnika ozbiljne govori i činjenica da je riješen status starih radnika, i da je zaposleno trideset i pet novih. Zapošljavanja su i dalje svakodnevna, tako da bi broj radnika vrlo brzo trabalo da se udvostruči.

Nakon što je Ministarstvo ekonomije dodijelilo 488 hiljada eura državne pomoći Rudniku mrkog uglja u Beranama, čiji je vlasnik kompanija Metalfer iz Sremske Mitrovice, i predsjednik opštine Dragoslav Šćekić očekuje da će se pokrenuti proizvodnja za mjesec dana.

On je kazao da bi pokretanje proizvodnje u Rudniku mrkog uglja imalo veliki značaj za čitav grad. Metalfer je preuzeo Rudnik mrkog uglja početkom 2014. godine, a do tada njime je gazdovala kompanija Balkan enerdži, vlasništvo grčkog biznismena Petrosa Statisa, koji je sa partnerom Viktorom Restisom ostavio dug za koncesiju od 285 hiljada. Radnicima je dugovao deset plata koje bi u potpunosti trebalo da budu izmirene do proljeća.

"Opština Berane pomaže investitoru kako bi proizvodnju započeo što prije, zbog velikog značaja koje to preduzeće ima za Berane. Na terenu su i inženjeri iz Slovenije, tako da su pripreme za eksploataciju uglja ušle u završnu fazu", rekao je Šćekić.

On je poručio da se pokretanjem proizvodnje stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

"Kada krene proizvodnja očekujemo da će uposliti još 30 do 40 radnika u drugoj smjeni. Ukoliko sve bude išlo kako treba, nadamo se da će se za godinu do dvije steći uslovi za zapošljavanje još sto radnika", poručio je Šćekić.

Metalfer je, kako piše u investicionom planu kompanije, za ovu godinu planirao milion eura investicija, a naredne godine 1,3 miliona.

Rudnik više puta mijenjao vlasnike

Rudnik uglja bio je 2001. godine prodat mješovitom vojvođansko-slovačkom preduzeću “Gradeks HBP”, sastavljenom od kompanija “Gradeks” iz Kule i “HBP” iz slovačkog grada Providza. Nakon godinu između dva partnera izbili su nesporazumi koji su završeni tako što su Slovaci preuzeli kompletno upravljanje, da bi se potom i sami nenajavljeno povukli iz posla.Svoj udio u privatizaciji Slovaci su tada prikazali uvezenom opremom za automatsko kopanje rude.

Nakon što je završena eksploatacija u jednom od osam polja jame Petnjik, oprema je ostala pod zemljom na dubini 200 metara. Mašine u jami Petnjik utihnule su u novembru 2002. godine. Prodaja Rudnika uglja oglašavana je nakon toga devet puta prije nego ga je prije skoro sedam godina kupila kompanija „Balkan enerdži“, sa velikim planovima vezanim za izgradnju termo bloka i investicijama od 120 miliona eura. Od svega toga, međutim, nije bilo ništa.Grci su početkom prošle godine beranski rudnik prodali komapniji Metalfer.

Bonus video: