Ne mogu se sa 355 sjedišta zaraditi milioni

Opština Budva u odgovoru na tužbu “Lovćen filma”, navela da se Ugovorom o zakupu Opština obavezala da posao sa bioskopom subvencioniše sa 199.000 eura godišnje, plaća održavanje, struju i odvoz smeća
3504 pregleda 3 komentar(a)
24. 11. 2011. Budva. Turističko-poslovni centar TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
24. 11. 2011. Budva. Turističko-poslovni centar TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.12.2018. 21:20h

Opština Budva osporila je u cjelosti tužbu „Lovćen filma“ koji je pred Privrednim sudom zatražio da mu lokalna uprava, na ime izmakle koristi, isplati 2,3 miliona eura, jer im nije omogućila da na terasi kompleksa TQ Plaza izgrade multifunkcionalni otvoreni biskop sa 355 sjedišta.

„Imajući u vidu iznijetu argumentaciju ‘Lovćen filma’, koja u cjelosti ukazuje na proizvoljnost i neosnovanost, predlažemo da sud donese presudu kojom će odbiti tužbeni zahtjev kao neosnovan“, navodi se u odgovoru Opštine na tužbu dostavljenom Privrednom sudu.

“Lovćen film”, koji je vlasnik bioskopa „Cadmus cineplex“ optužio je Opštinu da im je svojim nečinjenjem onemogućila, iako je krajnji rok istekao 31. jula 2015, da pribavi sve saglasnosti i dozvole i da na terasi TQ Plaze izgrade otvoreni bioskop.

„Odlukom o davanju u dugoročni zakup iz decembra 2013, Opština Budva je dala u zakup, između ostalih, i poslovni prostor od 435,39 kvadrata, radi finansiranja, projektovanja, opremanja, održavanja, upravljanja multifunkcionalnom pozorišno-bioskopskom salom na otvorenom i pružanju usluga kao i radi poslova filmske distribucije za najmanje 90 dana godišnje na period od 20 godina. Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata izdavanje građevinske dozvole predviđeno je samo za takozvane složene građevinske objekte, a izgradnja multifunkcionalne bioskopske sale nije složeni građevinski objekat, pa Opština ne može da bude obavezna da ispuni obavezu koju nije moguće pravno ni faktički ispuniti“, navodi se u odgovoru na tužbu.

Podsjećaju da je Aneksom Ugovora o davanju u dugoročni zakup Opština obavezna da za poslovni prostor površine 435,92 kvadrata obezbijedi sve potrebne dozvole i saglasnosti potrebne za uređenje multifunkcionalne sale na otvorenom.

„Dakle, obaveza Opštine nije bila pribavljanje dozvola i saglasnosti za izgradnju, kako to ‘Lovćen film’ proizvoljno navodi u tužbi, već za uređenje multifunkcionalne sale na otvorenom”, ističe se u odgovoru.

Osvrćući se na računicu ‘Lovćen filma’ da im je zbog onemogućavanja izgradnje bioskopa na otvorenom pričinjena šteta u vidu izmakle dobiti u iznosu od 2.340.805 eura, Opština tvrdi da je nejasno kojom matematičkom operacijom je ‘Lovćen film’ došao do procenta popunjenosti od 83 odsto, odnosno da projektuje očekivani godišnji broj od 161.763 posjetilaca u otvorenom biskopu.

„Lovćen film tvrdi da je ‘očekivani prihod od prodaje hrane i pića’ na 2,23 eura po posjetiocu, ne dajući bilo kakav dokaz iz kojeg bi proizilazio ovakav podatak. Kada su u pitanju rashodi, tužba takođe sadrži interesantan podatak - da rashodi za izgradnju i opremanje bioskopsko-pozorišne terase ukupno iznose 282.380 eura. Znači, ukupna investicija za stavljanje u funkciju bioskopa na terasi za period od 20 godina iznosi 282.380 eura. Kada je vršio obračun rashoda po ovom osnovu, vrijednost investicije je podijelio sa 20 godina i utvrdio da bi imao godišnji rashod od 14.119 eura na ime investicije, tj. za period utuženja od tri godine ukupno 42.357 eura. Na isti način kako je to u prvom tužbenom zahtjevu proizvoljno konstruisao navodnu izgradnju bioskopa na otvorenom, tako tužilac potpuno proizvoljno konstruiše i navodnu štetu“, navode iz Opštine.

Tako profitabilan biznis u Crnoj Gori ne postoji

Ako je trogodišnja izmakla korist za “Lovćen film” 2,3 miliona eura, iz Opštine navode da bi po toj matematici za 20 godina zakupa iznosila 15.605.373 eura.

„Naglašavamo da se radi o dobiti samo za otvoreni bioskop u koji bi ukupna investicija iznosila svega 282.380 eura. Objektivno, u Crnoj Gori, a i šire, ovako profitabilan biznis ne postoji. Ovo, tim prije što se Opština zbog,,neisplativosti” ukupnog posla sa Bioskopom, Ugovorom o zakupu obavezala da posao sa bioskopom subvencioniše sa 199.000 eura godišnje. To znači da ‘Lovćem film’ na ime subvencija za 20 godina zakupa od Opštine tuženog prima još ukupan iznos od 3.980.000 eura. Pritom, Opština umjesto ‘Lovćen filma’ ima obavezu i finansiranja iznosa za održavanje zajedničkih djelova poslovno-stambene zgrade u kojoj se nalaze zakupljeni prostori za bioskop, te troškove utroška struje i odvoza smeća. Samo troškovi održavanja zajedničkih djelova poslovno-stambene zgrade na mjesečnom nivou iznose 4.606 eura. To znači da će Opština za 20 godina isplatiti ukupno 1.105.672 eura samo na ime troškova održavanja zajedničkih djelova zgrade u kojima tužilac obavlja posao sa bioskopom“, navodi se u odgovoru.

Bonus video: