Ne može da se zaposli u policiji, jer je kao brucoškinja putovala sa falsifikovanom mjesečnom kartom

U kaznenoj evidenciji Ministarstva pravde ne postoje podaci o osuđivanosti Nikšićanke Milene Striković
33515 pregleda 36 komentar(a)
Milena Striković, Foto: Privatna arhiva
Milena Striković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.12.2019. 21:07h

Nikšićanka Milena Striković ne može da zasnuje radni odnos u Upravi policije, jer je još kao brucoškinja na Pravni fakultet dolazila sa falsifikovanom mjesečnom kartom za autobus.

U kaznenoj evidenciji Ministarstva pravde ne postoje podaci o osuđivanosti te dvadesetsedmogodišnjakinje.

Nikšićko Osnovno tužilaštvo u njenom slučaju, prije šest godina sprovelo je postupak odloženog krivičnog gonjenja i nakon što je uplatila 200 eura u humanitarne svrhe, odbacilo prijavu lokalnog Centra bezbjednosti.

Strikovićeva - diplomirani menadžer bezbjednosti, prošle godine prijavila se na program Vlade o stručnom osposobljavanju, nakon čega je primljena u Ministarstvo unutrašnjih poslova - CB Nikšić, kako bi odradila pripravnički. Tokom procedure potpisivanja ugovora, jedna od službenica MUP-a usmeno ju je obavijestila da nije prošla bezbjednosne provjere i da pripravnički ne može odraditi u toj instituciji.

“Rekla mi je ne znam zašto si završila ovaj fakultet, kada nikada nećeš raditi u državnoj službi”, rekla je Strikovićeva “Vijestima”.

Istakla je da je tražila pisano obrazloženje takve odluke, ali da takav odgovor nikada nije dobila.

Strikovićeva se tim povodom obraćala Zaštitniku ljudskih prava i sloboda koji je utvrdio - da su je iz MUP-a morali pisano obavijestiti o svojoj odluci.

Nakon što su odbili da joj omoguće da pripravnički, iz MUP-a su joj preporučili da sama pronađe poslodavca, što je učinila i prijavila se u Policijsku akademiju - gdje je i primljena. Tu počinje drugi dio njenih problema jer je, kako tvrdi, šikanirana, diskriminisana...

“Falsifikovali su moje potpise na mjesečnim izvještajima o stručnom osposobljavanju u koje su prethodno unijeli neistinite podatke - da sam odsustvovala sa rada, i takve izvještaje su kao službene isprave dostavljali Upravi za kadrove, zbog čega mi je smanjivana mjesečna zarada i onemogućeno da u redovnom roku završim program stručnog osposobljavanja.

Više puta sam se obraćala direktoru te ustanove, kako bi riješili problem, ali nije reagovao”.

Tvrdi da je zbog toga podnijela krivičnu prijavu protiv Policijske akademije i NN lica, optužujući ih da su počinili krivična djela - falsifikovanje službene isprave, povreda prava rada...

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica, rečeno je “Vijestima” da je taj predmet u fazi izviđaja.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je po prijavi M.S. formiran predmet. Predmet je u fazi izviđaja”, odgovorila je “Vijestima” portparoka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Od Policijske akademije na kraju je dobila je uvjerenje o obavljenom stručnom ispitu, ali su taj dokument u Upravi za kadrove ocijenili nevalidnim.

“Rekli su mi da nedostaje 20 dana, zbog čega sam morala da sklapam novi ugovor sa trećom, privatnom firmom”, rekla je ona.

Boban Šaranović
Boban Šaranović(Foto: Boris Pejović)

Direktor Akademije Boban Šaranović, kazao je da Strikovićeva iznosi zlonamjerne i netačne navode:

“Razloge i motive iznošenja netačnih i zlonamjernih navoda gđa. Striković imaće priliku da objasni tužilaštvu u postupku koji je u toku”, napisao je Šaranović u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

Mnogi su se zaposlili, iako su imali iste mjesečne karte

Strikovićeva ne poriče da je kao brucoškinja falsifikovala markicu za mjesečnu kartu, ali tvrdi da je to samo njoj bilo smetnja za pronalazak poslodavca.

“Skoro čitava generacija je to uradila, a neki od njih već su zaposleni u državnoj upravi. Nije mi žao zbog toga, ali želim isti tretman kao i oni. Mene nema u krivičnoj evidenciji, a policija se u mom slučaju poslužila operativnim podacima”, rekla je ona.

Postupajući po njenoj pritužbi, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je Sektor kriminalističke policije vršio bezbjednosne provjere za Strikovićevu i ostale koji su upućeni da pripravnički odrađuju u Upravi policije:

“Da je na osnovu izvršenih provjera u evidenciji učinilaca krivičnih djela, za imenovanu utvrđeno da je evidentirana u operativnoj evidenciji 2013. godine”.

Ko je bio nezainteresovan

Nikšićanka tvrdi da je u Policijskoj akademiji mobingovana, da joj nijesu dozvoljavali da se osposobi i da su je zakidali za mjesečnu zaradu, te da joj još duguju novac.

“Dobila sam mentora iz predmeta naoružanje i počela da prisustvujem nastavi. Poslije određenog vremena obavijestio me da ne moram dolaziti na nastavu i da će me, ukoliko mu nešto bude potrebno, pozvati. Kako nam kancelarije nijesu u istoj zgradi i fizički smo odvojeni, nisam imala priliku da više komuniciram sa njim... U dogovoru sa mentorom on piše izvještaj o mojoj nezainteresovanosti, kako bi mi se dodijelio drugi mentor, a ja službenom zabilješkom tražim novog mentora, što nije učinjeno, navodno zbog formalnih razloga - održavanja sjednice stručnog aktiva, koja se do sada nije održala”, kazala je Strikovićeva.

Isto je pisala i direktoru Akademije, Bobanu Šaranoviću, od kog je tražila i da joj odobri temu za polaganje stručnog ispita, ali od njega do danas nije dobila odgovor.

Obezbjeđenje na rampi

Uvjerenje o obavljenom stručnom ispitu Strikovićevoj je na rampi Akademije uručilo obezbjeđenje.

“Krenula sam na posao, kao i prethodnih devet mjeseci, ali me na rampi sačekalo obezbjeđenje i obavijestilo me da im je naređeno da me ne puštaju preko rampe. Pitala sam zbog čega i da li mogu da razgovaram sa direktorom, a oni su mi uručili uvjerenje”, kazala je ona.

Bonus video: