Zašto stvarno sjeku čemprese: Ne padaju stabla zbog djece, već zbog investitora

Vrtić kod barske policije vjerovatno će biti srušen, čim se izgradi novi u dvorištu barske Gimnazije
10811 pregleda 11 komentar(a)
U Baru juče, Foto: Danilo Pavlović
U Baru juče, Foto: Danilo Pavlović
Ažurirano: 24.01.2019. 13:33h

I gradske i državne lasti su još prije 10 godina znale da će barski čempresi biti posječeni zbog izgradnje vrtića jer će na poziciji na kojoj se nalazi ta predškolska ustanova biti izgrađena sedmospratnica sa 40 stanova, što je predviđeno DUP-om “Topolica 1”, zona E, koji je izmijenjen 2009, u korist budućih investitora.

To znači da će objekat predškolske ustanove “Vukosava Ivanović Mašanović”, koji se nalazi tik uz barski Centar bezbjednosti, i u kojem su se podizale generacije Barana, vjerovatno biti srušen čim se izgradi objekat u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović”.

Još 2009. planirana je gradnja objekta sa ucrtanim suterenom, prizemljem i sedam spratova. Ta parcela je, prema zvaničnoj planskoj dokumentaciji, u vlasništvu Vlade Crne Gore. Iz Ministarstva finansija nijesu odgovorili “Vijestima” da li je planirana valorizacija te parcele, te je li to razlog zbog kojeg se objekat vrtića izmješta na lokaciju pored barske Gimnazije.

Namjere skrivaju iza brige za javni interes

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da, sudeći prema podacima iz zvanične planske dokumentacije, barski čempresi nijesu uništeni jer je “postojao javni interes da se na toj lokaciji izgradi novi vrtić”.

“Već zbog interesa da se na lokaciji postojećeg gradskog vrtića oslobodi nova građevinska parcela”, poručio je on, osvrćući se na izjave barskih zvaničnika da je Baru potreban novi vrtić zbog prebukiranosti postojećih objekata.

Milovac ističe da DUP “Topolica I” predviđa rušenje postojećeg vrtića i izgradnju nove sedmospratne stambeno-poslovne zgrade, ukupne površine od 3.600 metara kvadratnih, odnosno do 40 stanova.

“Postojeći vrtić se nalazi na građevinskoj parceli koja je u svojini države, dok Vlada ima pravo raspolaganja. Zbog toga je bilo potrebno i planirati novi vrtić, ali i posjeći čemprese kako bi se on izgradio. Nakon ovoga nadležni organi se više ne mogu sakrivati iza javnog interesa i “potrebe” za novom predškolskom ustanovom, kada je sasvim očigledno da se radi samo i isključivo o nečijem privatnom interesu da se na mjestu postojećeg vrtića grade novi stanovi za tržište”, ocijenio je on.

Srušili amfiteatar, građani zaustavili kamione

Radnici i privatno obezbjeđenje juče su ponovo, kao i 17. januara kada su posječeni čempresi, u cik zore ušli u dvorište barske gimnazije i užurbano krčili gradilište, da bi potom bagerom srušili i amfiteatar, popularne “krugove”.

Okupljeni građani, njih oko 100, spriječili su kamion koji je trebalo da odnese šut da uđe u dvorište. Radnici koji su srušili amfiteatar su iz konzorcijuma firmi iz Nikšića „LD Gradnja-Ivkon-Telemont-Ekoplant-Ening-Lars fire”, koja izvodi radove na gradilištu, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo dozvolu za građenje.

“Od pet sati ujutru ovdje se dešavala koordinisana akcija policije i privatnog obezbjeđenja. Ušli su, na silu ruše krugove, pokušavaju da postave metalne panele da uopšte ne bi moglo da se vidi šta rade unutar dvorišta”, kazao je Baranin Blažo Marinović.

On napominje da se sve ovo radi i pored toga što je podneseno nekoliko prijava.

“Pod potpuno ’sivim’ okolnostima se gradi ovaj vrtić uz najoštrije pritiske na građanstvo sa svih strana - i sa strane policije, i sa strane brojnih državnih poslodavaca. Stvarno čudi da u jednoj maloj zajednici kao što je Bar vidimo toliku nervozu i gradonačelnika i lokalnih funkcionera, tih sivih eminencija koji rade bukvalno što im se prohtije. Oni su ovdje doveli privatno obezbjeđenje sa pendrecima, što mi nije jasno, pošto smo navikli da gledamo obezbjeđenja koja imaju obične fluorescentne prsluke. Jedino čime se ovo može opisati je nemoć građanstva čiji interes nema ko da zaštiti”, kazao je Marinović. Građani su ponovo spriječili postavljanje panela, ali i zaustavili kamione da uđu i pokupe šut nakon rušenja.

Kurgaš podnio krivičnu prijavu policiji

Ispred Grupe građana “SOS za Montenegro” Mirsad Kurgaš podnio je juče krivičnu prijavu Centru bezbjednosti Bar navodeći da raspolažu informacijama da je u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović” u Baru počinjeno krivično djelo u sticaju.

Krivična prijava je podnijeta zbog sječe preko 80 stabala čempresa 17. januara.

“Radnici su rano jutros došli na gradilište i počeli sa izvođenjem daljih radova. Ispred Grupe građana “SOS za Montenegro” sam podnio krivičnu prijavu policiji zbog sumnje da je u pitanju izvršenje krivičnog djela na ovom prostoru i zahtijevao da pod hitno preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odnosno da se obezbijedi lice mjesta, jer je evidentno da je u toku uklanjanje dokaza o tom izvršenom krivičnom djelu”, istakao je Kurgaš.

On je dodao da se radi o više krivičnih djela, među kojima i sumnja u korupciju.

Uzaludna sječa stabala?

Prema građevinskoj dozvoli koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, predviđeno je da se za potrebe gradnje vrtića posiječe 77 čempresa. Prema riječima predstavnika građanske inicijative, posječeno je znatno više - čak 91.

Da je premašen broj stabala koje bilo potrebno posjeći, Televiziji Vijesti potvrdila i arhitektica Jelena Rabrenović, iz organizacije KANA.

“Ljudi su na terenu brojali stabla i prebrojali su prije sječe 127 stabala, a sada ih je ostalo 35. Problem je što arhitekta koji je radio projekat, ali ni revident projekta nisu mogli znati koliko tačno ima stabala na lokalitetu jer procjena zelenog fonda nikada nije postojala. Samim tim, to drveće nikada nije evidentirano kao park”, kazala je ona.

“Vijesti” su nedavno objavile da su ministarstva održivog razvoja i turizma i prosvjete prekršila niz propisa prilikom planiranja gradnje vrtića u Baru i izdavanja građevinske dozvole, između ostalog i one kojima je precizirano koliko prostora se mora obezbijediti za boravak i igru djece u dvorištima vrtića i škola.

Čak i sa posječenim čempresima neće biti dovoljno prostora za boravak djece i srednjoškolaca u dvorištu, što je predviđeno važećim propisima.

Građevinska dozvola za gradnju vrtića u Baru u dvorištu Gimnazije i Ekonomske škole u suprotnosti je sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja i Priručnikom za planiranje i uređenje javnih prostora koji predstavlja zbirku urbanističkih standarda.

Priručnikom za planiranje i uređenje javnih prostora predviđeno je da za dvorište vrtića “treba predvidjeti najmanje 15 metara kvadratnih po jednom djetetu”. Predviđeno je i da za osnovne i srednje škole površina dvorišta mora biti najmanje 20 kvadrata po učeniku u jednoj smjeni.

Dvorište u kojem se nalaze Gimnazija sa 591 učenikom, Ekonomska sa 650 i Muzička škola sa 465 učenika ima ukupno 14.032 metra kvadratna, od čega je za izgradnju vrtića uzeto 5.244 kvadrata. To znači da je za sve tri škole ostalo ukupno 8.788 kvadrata.

Kako Gimnazija i Ekonomska škola rade u različitim smjenama, za izračunavanje minimalne potrebne površine dvorišta trebalo je koristiti 650 učenika Ekonomske i taj broj pomnožiti sa 20. Tom računicom dolazi se do toga da površina dvorišta škola ne smije biti manja od 13.000 kvadrata. Izgradnjom vrtića, dvorište bi imalo oko 4.300 kvadrata manje, što znači da škole ne bi ispunjavale uslove za rad obrazovnih ustanova koje je propisalo Ministarstvo pravilnikom iz 2006.

Površina parcele na kojoj je planirana izgradnja vrtića iznosi 5.244 kvadrata, a kako će zgrada, staze i prilaz zauzeti oko 2.500 metara kvadratnih, za dvorište bi ostalo najviše 2.700 metara kvadratnih.

Vrtić je planiran za 370 djece, pa bi računajući minimalne uslove iz pravilnika, spoljašnji uređeni prostor za igru trebalo da iznosi najmanje 2.960 kvadrata. Prema standardima iz Priručnika za planiranje i uređenje javnih prostora, trebalo bi obezbijediti najmanje 5.550 kvadrata.

Biramo Bar: Riješimo problem u Skupštini

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Opštine Bar pozvao je partiju Biram Bar da napusti vlast, a predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću poručio da će ostati “upamćen kao najomraženiji predsjednik svoga grada”.

Nakon toga oglasila se i ta partija, koja je saopštila zapaljiva retorika neće pomoći ni građanima ni čempresima kojih više nema, i pozvala na ponovno razmatranje građanske inicijative u Skupštini.

“Sve što ima da kaže o sječi čempresa i izgradnji vrtića, Biram Bar je rekao jasno i glasno. Smatramo duboko pogrešnom odluku da se ovo radi po DUP-u iz 2009. godine”, saopšteno je iz Biram Bar. Zapaljiva retorika neće pomoći ni građanima ni čempresima kojih više nema. Pozivamo još jednom sve aktere da zaustavimo gradnju, sjednemo i razgovaramo. Spremni smo da još jednom razmotrimo građansku inicijativu i o njoj razgovaramo na najboljem mjestu - sali Skupštine opštine. Kao sto nismo tražili savjet od Demokrata kada smo ulazili u vlast, ne treba nam ni njihov savjet da li ćemo, kada ćemo i kako izlaziti iz vlasti”.

Iz Biram Bar su podsjetili da je za sazivanje sjednice Skupštine, po Poslovniku, potreban zahtjev jedne trećine odbornika - tačno 13, da trenutno ima devet potpisa, kao i na činjenicu da BB ima pet odbornika u Skupštini.

Demokratska Crna Gora objavila je i snimak u kome, kako navode, potpredsjednik Opštinskog odbora te partije Dragan Tufegdžić traži od predsjednika opštine Dušana Raičevića da naloži obustavljanje radova u dvorištu Gimnazije u tom gradu.

“Naloži Komunalnoj policiji da dođe, ovdje je obezbjeđenje stiglo s pendrecima na ovu djecu. Privatno obezbjeđenje ima 20 ljudi. Pozovi Komunalnu policiju, naloži im da prekinu s radovima. Oni rade, Dušane, ruše”, poručio je Tufegdžić Raičeviću putem telefona.

Bonus video: