Ne treba vozačka dozvola za aktivna kolica

Iz UMHCG su ranije saopštili da je Lista pomagala restriktivna
113 pregleda 1 komentar(a)
invalidska kolica, Foto: Shutterstock
invalidska kolica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2016. 15:50h

Fond za zdravstveno osiguranje prihvatio je predlog Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) da se iz Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima obriše uslov prema kojem osobe sa invaliditetom (OSI), koje su studenti, zaposleni ili se bave sportom, moraju da imaju položen vozački ispit i saobraćajnu dozvolu za dobijanje lakih aktivnih invalidskih kolica .

Aktivna invalidska kolica su jedno od ortopedskih pomagala na koja su osiguranici mogli da ostvare pravo kod Fonda zdravstva, uz uslov da imaju vozačku i saobraćajnu dozvolu, te da budu zaposleni ili su na redovnom, odnosno vanrednom školovanju.

Iz UMHCG su ranije saopštili da je Lista medicinsko-tehničkih pomagala restriktivna, te da su procedure za ostvarivanje prava i rokovi korišćenja "problematični i nekada dugi".

Kazali su i da je problematično što korisnici ne mogu da izaberu pomagala kod više ponuđača u zemlji ili u inostranstvu, te da to pravo jedino mogu da ostvare kod preduzeća "Rudo Montenegro".

Nakon sastanka sa predstavnicima UMHCG i Saveza udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” sredinom septembra, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Adis Balota kazao je da su se, stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenom osiguranju, stekli uslovi za donošenje novog Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala i specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju.

Bonus video: