Ne žale plate, samo da pomognu

Brojne novčane donacije, pomoć u paketima hrane i higijenskim potrepštinama i juče stizale organizacijama za distribuciju. Pojedini mještani Zverinjaka ukazuju na nepravilnosti, iz MZ to demantuju
3343 pregleda 0 komentar(a)
Raspodjela pomoći “Hemiiasa” i “Hilala”, Foto: Privatna arhiva
Raspodjela pomoći “Hemiiasa” i “Hilala”, Foto: Privatna arhiva

Zaposleni u okviru EPCG grupe: Elektroprivredi Crne Gore, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu i Rudniku uglja Pljevlja, doniraće jednu dnevnicu, a menadžment i odbori direktora dio svoje mjesečne zarade. Zaposleni od svojih zarada, sa menadžmentom i odborima direktora, na taj način će donirati iznos od 140.000 eura.

Crnogorski operater tržišta električne energije COTEE će na žiro-račun NKT uplatiti 10.000 eura. Menadžment i zaposleni će pored toga, dok god traju vanredne okolnosti, mjesečno izdvajati 15, odnosno 10 odsto zarade i uplaćivati na žiro-račun NKT. Takođe, sindikat COTEE će uplatiti 2.500 eura od sredstava kojima raspolaže.

Osim što u Narodnoj kuhinji u Nikšiću svakodnevno spremaju oko 400 obroka, uspjeli su i da ovih dana, zahvaljujući donatorima, podijele pakete hrane za oko 250 porodica.

“U saradnji sa fondacijom ‘Hemiias’ iz Njemačke, iza koje stoji Hajriz Brčvak, i ‘Hilal’ iz Bijelog Polja, uz pomoć CK i mjesnih zajednica, podjelili smo 100 humanitarnih paketa za porodice koje do sada nijesu dobile pomoć. Prethodnih dana podijelili smo pomoć u namirnicama za još oko 100 naših sugrađana i 50 građana u drugim opštinama”, kazala je Konstantina Vojinović.

Dobili su podršku i od ‘Red comerca’, ‘HEL company’, ‘Aroma’ marketa, MI ‘Goranović’, koja je stalno uz njih, poslastičarnice ‘Ukus’.

“Sa radionicom kolača ‘Miranis’ podjelili smo oko 50 kilograma kolača, a akciju nastavljamo i narednih dana. TDS nam je donirao 200 kilograma kvasca. Uz nas su Volonteri Crne Gore i ‘Heroji iz komšiluka’, koji svakodnevno pružaju pomoć kao volonteri”, kazala je Vojinović.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” doniraće još 18.000 eura. Sindikalna organizacija je pokrenula prikupljanje sredstava u solidarni fond, kroz odvajanje jedne dnevnice od martovske zarade. Na taj način je prikupljeno 9.200 eura. Menaždment kompanije je donirao identičnu sumu. Članovi Odbora direktora, kako oni ispred državnih organa, tako i privatnog sektora, su se samoinicijativno odrekli tromjesečne naknade za svoj rad.

“Budvanska rivijera” ustupila je bez naknade na korišćenje hotel “Castellastva” u Petrovcu Upravi za imovinu za potrebe sprovođenja mjera karantina. Kompanija je obezbijedila preko 1.000 kompleta neophodne posteljine za potrebe opremanja privremene bolnice u Bemax areni.

Crnogorski iseljenici iz Švajcarske Aco i Sanela Rastoder uplatili su 10.000 eura NKT, dok su 2.000 eura uplatili na račun trezora Opštine Tuzi. Kompanija “Domaća Trgovina”, u čijem sastavu posluju “Aroma” marketi i “Conto” diskonti, donirala je 10 tona hrane CKCG. Vrijednost donacije je 10.000 eura.

Parking servis Tivat će uplatiti 2.500 eura, a izvršni direktor Slaviša Ognjanović doniraće polovinu zarade. Opštinskoj organizaciji CK to preduzeće uplatiće 1.000 eura za nabavku namirnica za podjelu najugroženijim građanima. Takođe, građanima će biti omogućeno odloženo plaćanje računa za 60 dana.

Kontingent humanitarne pomoći u Tivtu za porodice sa evidencije Udruženja penzionera i drugih koji su prijavljeni putem kol centra Opštinskog tima biće podijeljen u naredna dva dana. Radi se o 80 paketa namirnica i higijensko-sanitarnih sredstava koji će dobiti 45 porodica evidentiranih u Udruženju, kao i 35 porodica koje su evidentirane putem OO CK i kol centra. Do sada je podijeljeno 300 setova pomoći. Iz Tima su podsjetili na preporuku Instituta za javno zdravlje da na terenu volontira što manji fond volontera, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa. Tim je zahvalio na interesovanju nevladinih organizacija čije ponude za pomoć su evidentirane i biće kontaktirani u slučaju da se ukaže potreba za novim volonterima.

Članovi Sindikalne organizacije zaposlenih u Zavodu za zapošljavanje uplatili su 1.000 eura.

Predstavnici Sindikata bezbjednosnih institucija Crne Gore, kojeg čine sindikati Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Policijske akademije i Vojske Crne Gore odlučili su se na donaciju NKT radi nabavke dijela zaštitne opreme u iznosu od 5.000 eura.

Crnogorski fudbalski reprezentativac Nikola Vukčević je na račun NKT-a uplatio 20 hiljada eura. On je peti fudbaler koji se uključio u akciju nakon Luke Đorđevića, Stefana Savića, Stevana Jovetića i Žarka Tomaševića.

Lovćen banka donirala je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 30.000 eura. “Sredstva su uplaćena NKT uz želju da budu raspoređena za nabavku zaštitne i medicinske opreme i sprovođenje svih potrebnih aktivnosti za realizaciju donesenih mjera prevencije u borbi protiv koronavirusa. Banka je, takođe, nedavno učestvovala sa 4.000 u donaciji Udruženja banaka - kupovini dva respiratora za potrebe Kliničkog centra”, saopšteno je iz Lovćen banke

Članovi Sindikalne organizacije zaposlenih u Zavodu za zapošljavanje uplatili su 1.000 eura. Roaming Networks Podgorica donirala je 10.000 eura

NVO “Žene Bara velikog srca”, uz pomoć Turističke organizacije Bar koja je obezbijedila materijal, je za opštinske službenike i građane Bara napravila i podijelila preko 5.000 zaštitnih maski.

Mještani nikšićkog naselja Zverinjak, gdje živi oko 130 porodica, tvrde da je prethodnih dana Goran Tomašević, predsjednik MZ Rubeža, kojoj naselje i pripada, dijelio pakete sa osnovnim životnim namirnicama socijalno ugroženim porodicama, ali samo onima koje su politički podobne, odnosno glasačima DPS-a.

“Ovo je teška situacija i građani se nalaze u zaista nezgodnoj situaciji. Makar sada ne bi trebalo da ljude dijelimo po političkoj osnovi, a u našem naselju je upravo to urađeno. Iako su paketi hrane namijenjeni osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, dobili su ih samo oni koji su članovi DPS-a. Meni paket ne treba, ali nije u redu da ljudi kojima je pomoć zaista potrebna, ostaju bez pomoći samo zato što nijesu politički podobni”, kazao je Tomica Vranić, predstavnik mještana Zverinjaka, naselja u kome živi oko 130 porodica.

Njegov komšija Raho Ličina, koji takođe nije u stanju socijalne potrebe, kazao je da je bio svjedok da su pakete pomoći dobili samo oni koji su se nalazili na “spisku politički podobnih”.

“Nije u redu to što su pakete podijelili porodicama u kojima je po dvoje-troje zaposlenih, dok oni koji nigdje ne rade i kojima je pomoć potrebna, nijesu mogli dobiti”, kazao je Ličina.

Tomašević negira optužbe mještana da su paketi sa namirnicama dijeljeni po političkoj osnovi.

“Nije vrijeme da se partijski prebrojavamo, zato smo pomogli svima kojima pomoć treba i jako sam ponosan što smo odradili taj dio posla. Napravili smo spisak najugroženijih porodica, ne gledajući njihovu političku pripadnost, i 43 paketa koje smo dobili od jedne nevladine organizacije podijelili onima kojima je to potrebno”, kazao je Tomašević.

Prema njegovim riječima, pakete su dobili oni koji prethodno od drugih organizacija nijesu dobili pomoć.

“To su bile bolesne i nemoćne osobe, porodice koje su ugrožene i kod kojih je veoma teška situacija. Svi oni bili su nam zahvalni što smo im pomogli, a nama je najvažnije bilo da pomoć stigne do onih kojima je to potrebno”, kazao je Tomašević.

Pojedini od onih koji su dobili pakete zvali su redakciju “Vijesti” da kažu da su dobili pomoć iako godinama glasaju opoziciju i da su zbog toga zahvalni predsjedniku MZ.

Hačkova fondacija i “Hilal” zajedno dijele pakete

Fondacija “Hemiias” iz Njemačke, čiji je osnivač Hajriz Hačko Brčvak, obezbijedila je pakete sa osnovnim životnim namirnicama za 1.320 porodica u Crnoj Gori, a oni se dijele preko humanitarnog fonda “HIlal”, koji je koordinator akcija.

“Vrijednost ove donacije iznosi više od 35 hiljada eura, a sa adrese te fondacije građanima Crne Gore u protekle dvije godine je donirana pomoć u iznosu od 650 hiljada eura”, piše u saopštenju te fondacije.

Pomoć će biti realizovana u gradovima Rožaje, Berane, Petnjica, Plav, Gusinje, Mojkovac, Kolašin, Podgorica, Bijelo Polje, Nikšić, Cetinje i Bar. U Podgorici će biti podijeljeno 300, Mojkovcu 70, Petnjici pedeset paketa, dok će u ostalim gradovima biti podijeljeno po 100 paketa pomoći.

Iz Izvršnog odbora Fondacije saopštavaju da trenutno rade i na kupovini novih respiratora za bolnice u Crnoj Gori, o čemu će javnost uskoro biti obaviještena.

Bonus video: