Ne žele da dragulj prirode postane "drugo Sutomore"

"Da nije Durmitora, jezera i Tare ne bi bilo ni nas", kazao je ugostitelj Miraš Vuković, obraćajući se predstavnicima lokalne uprave
9273 pregleda 9 komentar(a)
Sa današnjeg skupa, Foto: Obrad Pješivac
Sa današnjeg skupa, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.03.2019. 18:55h

Turistički poslenici i građani neće dozvoliti nikakvu gradnju od rampe do Crnog jezera.

To je poručeno sa skupa u prepunoj sali SO Žabljak, koji je organizovalo Turističko udruženje Žabljaka.

Na momente burna rasprava, posebno je bila posvećena gradnji bungalova, kako su građani tvrdili, kontejnerskog tipa u zaleđu restorana “Crno jezero”, uz konstatacije da bi se tako od dragulja prirode “napravilo drugo Sutomore”.

"Uvrijeđeni smo i poniženi donošenjem odluke, možda najbitnije u novijoj istoriji. Naš udio u turističkom dohotku je najveći iako smo mali privrednici. Da nije Durmitora, jezera i Tare ne bi bilo ni nas", kazao je ugostitelj Miraš Vuković, direktno se obraćajući predstavnicima lokalne uprave.

Potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić je ustvrdio da je riječ o važnim investicijama.

"U planu je kanalizacioni kolektor koji će za sva vremena riješiti problem otpadnih voda kod Crnog jezera i investicija koje su u planu da se odvijaju gradnjom turističkih sadržaja na mjestu vojnog odmarališta, hotela “Durmitor”, drugih objekata i okolnih naselja", kazao je Jakšić.

On je naglasio da cijeli projekat nije usmjeren za interese pojedinaca.

"Ovdje je morao biti direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, jer je on učestvovao u donošenju svega ovog što je neprimjereno Crnom jezeru. Važno je da se prenese raspoloženje građana. Šta će staza za invalide na šetalištu kojim je zabranjeno kretanje vozilima. Kakve će posljedice na prirodu ostaviti 30 bungalova, plus toliko vozila njihovih korisnika. Nema među nama ni glavnog zakupca. Oni su se izdigli iznad nas. Kad se uništi jezero i okolina, Žabljak postaje beznačajno mjesto", kazao je Milenko Stijepović.

Njegov nasljednik na funkciji direktora NP “Durmitor” Tomo Pajović ponovio je da je odlukom direktora JP Nacionalni parkovi odobrena sječa 41 stabla ukupne drvne mase 32 kubika, za koje je stručna komisija utvrdila da su zaražene patogenim gljivama.

Kazao je da je u cilju smanjenja tenzija obustavio dalju sječu. Za pozicije planiranih bungalova, Pajović kaže da oni ne mogu biti u dvorištu restorana, niti na prostoru gdje se vrši sanitarna sječa, već bi se, prema planu privremenih objekata, nalazio dalje od tog prostora.

Situaciju je dodatno iskomplikovala činjenica da su neka stabla obilježena brojevima, za koje je predstavnik restorana “Crno jezero” ustvrdio da je to, u stvari, signalizacija za postavljanje avanturističkog parka.

Nakon obraćanja državnog sekretara Ministarstva održivog razvoja Damira Davidovića tonovi su se smirili i krenula je diskusija o transparentnosti cijelog posla, odnosno investicija.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za urbanizam Sava Zeković kazao je da po prvi put čuje da se tamo planiraju bungalovi, uz priznanje da “nijesu valjano razmotrili taj dokument”.

Kazao je da postoji mogućnost iniciranja izmjena plana.

“Sad tek vidim raspoloženje i kao građanin sam protiv ovakvog rješenja”, kazao je Zeković.

Jakšić je takođe obećao da će inicirati izmjene tog plana iako su nadležnosti jasne.

Predsjednik Turističkog udruženja Žabljak Živko Taušanović, navodeći da iznosi kolektivni stav, rekao je da je gradnja objekata I nepotrebna infrastruktura štetna za održivost Nacionalnog parka, a samim tim ugrožava turističku privredu.

"Mi ćemo se boriti svim legitimnim sredstvima, uključujući i građanske proteste, da bismo zaštitili nacionalno dobro. Ono što su nam ostavili preci moramo sačuvati za potomstvo", kazao je Taušanović.

On je naveo da će se u borbi za očuvanje Crnog jezera i Durmitora istrajati i zbog podrške koja im stiže sa svih strana svijeta.

Bonus video: