Nekada elitni restoran na Svetom Stefanu sada ruglo i izvor zaraze

Atraktivna nekretnina, koju je blokiralo Tužilaštvo, vlasništvo Olivere Ilinčić, pretvorena u deponiju i dom za beskućnike
17783 pregleda 2 komentar(a)
Gomile smeća, polomljen inventar, neprijatan miris, Foto: Vuk Lajović
Gomile smeća, polomljen inventar, neprijatan miris, Foto: Vuk Lajović

Gomile smeća, raznog otpada, polomljeni inventar, neprijatni miris koji se širi unaokolo, ispisani zidovi - to je slika nekadašnjeg restorana “Golubinj“ u srcu naselja Sveti Stefan, koji je sada napušten, oronuo objekat i predstavlja ruglo i izvor zaraze, stanište za napuštene životinje i skitnice.

I dok se u okruženju nalaze elitni mali hoteli sa pet zvjezdica, nekada omiljeni restoran, punih 13 godine, otkad je dobio novog vlasnika, svjedočanstvo je još jedne neuspjele privatizacije.

Bivši restoran “Golubinj”, koji je poslovao u sastavu hotela “Sveti Stefan”, još 2006. je prodat za 350.000 eura kompaniji “Fin invest”, koja je bila povezana sa sada odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, predsjednikom “Atlas grupe”.

Nakon toga, atraktivnu nekretninu kupuje inostrana firma „Fifth avenue investment limited“, povezane sa Oliverom Ilinčić, za kojom je, kao za članicom budvanske kriminalne grupe na čijem je čelu Svetozar Marović, raspisana potjernica.

Viši sud u Podgorici još u junu je donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, čime je blokirana jednosprana zgrada od oko 700 kvadrata.

Ilinčićeva, nekadašnja bliska saradnica srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i nekadašnja savjetnica predsjednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića, nalazi se na optužnici koju je nedavno podiglo Tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić, označivši je da je učestvovala u prevari.

Iako je još krajem januara 2006. dobio novog vlasnika, “Golubinj” je svih prethodnih godina bio ostavljen zubu vremena. Restoran više nikada nije bio ugostiteljski objekat.

Iako je ranijih godina bilo incijative mještana, da se restoran „Golubinj” očisti i cijeli lokalitet upristoji, jer se nalazi u centru samog ljetovališta, iz Opštine je rečeno da su im ruke vezane, jer je u pitanju privatno vlasništvo i ne mogu da reaguju.

Interesantno je da je upravo na mjestu “Golubinja”, Detaljnim urbanističkim planom “Sveti Stefan”, koji nikada nije dobio zeleno svjetlo ucrtana šestospratna građevina. “Golubinj” je prije nego što je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu bio na prodaji, i za njega je traženo oko dva miliona eura.

“Peta avenija”, kako u prevodu glasi naziv kompanije, koja se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao vlasnik, gazduje dvijema parcelama na samoj pjeni od mora u Bečićima.

Vlasnik je hiljadu kvadrata, jedne između hotela “Splendid” i Svetog Tome, gdje su planskim dokumentima ucrtana dva solitera od po 12 spratova, kao i dvije i po hiljade kvadrata na stotinjak metara dalje, pored nekadašnjeg hotela “Naftagas”. Obje parcele blokirali su istražitelji Specijalnog tužilaštva u okviru istrage koju su vodili protiv Ilinčićeve.

Bonus video: