Neke farme su potpuno uništene: Groblje krava i na igralištu u Žurenu

U javnosti je pojačan strah da se meso zaražene stoke može pojaviti i u prometu, mada nadležni organi uvjeravaju da je kontrola u tom smislu stroga
130 pregleda 22 komentar(a)
Žuren groblje krava, Foto: Privatna arhiva
Žuren groblje krava, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.08.2016. 10:50h

Mještani Srđevca, Crnče i Potoka prikupili su do 12 sati više od 150 potpisa peticije kojom od nadležnih traže uklanjanje zakopanih goveda sa dvije lokacije u tim selima.

Oni traže od nadležnih da uklone stoku, dok živa soda, kojom su zaražene krave posipane nije počela da reaguje.

Admir Asanagić tvrdi da nije tačno da su krave zakopavane po propisima i da je bio na licu mjesta kada su 6. avgusta u zaseoku Stoličenje, dvije krave ukopane na dubini od jedan i po metar, bez kreča, sa najviše kilogram žive sode.

On je ukazao na opasnost zaraze voda u domaćinstvima sela Srđevac i Crnča, jer se kaptaže izvora nalaze na daljini od 50 do 150 metara ispod mjesta gdje su ukopane krave.

Asanagić je istakao da su krave dovezene iz drugih udaljenih mjesta.

„Jedna od zaraženih krava dovezena je iz prigradskog naselja Loznice, udaljenog 22 kilometra a druga iz susjednog sela Derviševići, iako zakon nalaže da se krave ne transportuju zbog zaraze. Gledao sam kada su krave vodili tri kilometra kroz selo Srđevac, do mjesta zakopavanja“, kazao je Asanagić.

Asanagić je kazao da je, umjesto uklanjanja krava zaradio krivičnu prijavu zbog ometanja „službenog lica u vršenju službene dužnosti“, a da je policija odbila da prihvati njegovu prijavu protiv veterinarske inspektorke Marijane Bošković.

Mještani Srđevca proslijedili su fotografije iz sela Žuren na kojima su uslikali mjesto pored igrališta gdje su zakopavane krave.

Iz opštinske komisije juče nisu odgovarali na pozive “Vijesti”.

Član bjelopoljske Opštinske komisije za procjenu štete i mještanin susjednog zaseoka Brežje Fadil Bahović, a kasnije i direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu u fitosanitarne poslove Vesna Daković ranije su odbacili te optužbe, navodeći da su goveda oboljela od kvrgave kože zakopana propisno.

Sa kvrgavom kožom 212 goveda u Crnoj Gori

Bolest goveda, kvrgava koža, sve više se širi u Crnoj Gori, a stanje u nekim opšinama je alarmantno, saopštilo je danas Ministasrtvo poljoprivrede Crne Gore.

Epidemijom te bolesti sada je pogodjeno 212 grla goveda, a najteže stanje je u opštini Kolašin.

Farme nekih govedara su, kako se navodi, potpuno uništene.

Dodaje se da se uništavanje i zakopavanje uginule stoke, sprovodi po predviđenim postupcima, ali ranije su iz nekih mjesta stigle optužbe da se bolesna goveda zakopavaju plitko, tako da psi lako nalaze i izvlače životinske unutrice, što je rizično i za zdravlje ljudi.

U javnosti je pojačan strah da se meso zaražene stoke može pojaviti i u prometu, mada nadležni organi uvjeravaju da je kontrola u tom smislu stroga.

"Na zaraženom gazdinstvu se sve životinje kod kojih se potvrdi bolest odmah humano usmrćuju, a proizvodi od goveda zatečeni na tom domaćinstvu se uništavaju, tako da ne postoji nikakva mogućnost da se ti proizvodi nađu na tržištu", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bonus video: