Nema prodaje robe u zagušljivom i memljivom podzemlju

"Ovo je nečuveno – tjeraju nas sa pijace iako uredno sve plaćamo, zbog propusta za koje mi nismo krivi"
72 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2014. 12:44h

Direktor Komunalnog preduzeća Tivat Rade Popović danas je zakupcima svih vitrina za prodaju mliječnih i suhomesnatih proizvoda, te tezgi za prodaju ribe na tivatskoj gradskoj poijaci, uputio poziv da do sjutra u 18 sati sa njih uklone svoju robu.

Popovićeva odluka izazvala je buru negodovanja trgovaca koji na šest rashladnih vitrina i dvije tezge za prodaju ribe, na pijaci svakodnevno zarađuju za život.

Oni su stoga pozvali novinare i zatražili od Komunalnog preduzeća sa kojim svi imaju ugovore o zakupu prodajnog prostora na pijaci sa rokom važenja do 31. decembra, da im podhitno obezbijedi alternativni smještaj kako bi mogli nastaviti sa djelatnošću od koje hrane porodice.

Foto: Siniša Luković

"Ovo je nečuveno – tjeraju nas sa pijace iako uredno sve plaćamo, zbog propusta za koje mi nismo krivi, već oni koji su tehnički primili ovakav objekat i u njega smjestili gradsku pijacu. Što je najgore, izbacuju nas odavde, a da nam prethodno nisu obezbijedili alternativu gdje bi mi mogli legalno prodavati našu robu", ogorčeni su prodavci.

Oni navode da je razlog za takav postupak Komunalnog preduzeća koje gazduje pijacom, nalog veterinarske inspektorke Mirjane Drašković koja je u petak obišla tivatsku gradsku pijacu i konstatovala niz nepravilnosti.U obrazloženju inspektorke se navodi da je kontrolom konstatovano da se tivatska Zelena pijaca nalazi u suterenu, u velikom podrumskom prostoru bez mogućnosti izmjene vazduha i provjetravanja, što je neophodno zbog higijenskih mjera, koje se svakodnevno u takvom objektu moraju sprovoditi.

Ističe se da se sva hrana, nakon završetka rada pijace, mora ukloniti, a pijaca detaljno mehanički očistiti, a onda šmrkom pod pritiskom vode detaljno oprati i nakon isušivanja opranog prostora, izvršiti dezinfekcija. Navodi se da "zato što ne postoji dovoljno uslova u velikom podrumskom prostoru, koji je vjerovatno bio predviđen za podzemnu garažu, da se isuši i provjetri prostor nakon pranja i dezinfekcije pijace, dolazi do nakupljanja plijesni, u vazduhu se osjeća memla, a dezinfekciona sredstva za čišćenje pijace kumuliraju količine jer nema dovoljno ventilacije".

Prodavci su se do sada u više navrata žalili na uslove na pijaci, posebno na to što je ona nevidljiva za potencijalne kupce koji prolaze okolnim ulicama, a čitav ovaj kvart kuburi sa parking prostorima i ogromnim saobraćajnim gužvama čemu postojanje pijace još više doprinosi

Ona se pokazalo kao potpuni promašaj - pijaca je smještena u zagušljivom i slabo provjetrenom suterenu, u koji ne dopire dnevna svjetlost, a jedan njen dio namijenjen prodaji ribe, odmah je po stavljanju u upotrebu, počeo da prokišnjava i vlaži. Ribari su stoga premješteni na drugi dio pijace pored štandova za mliječne proizvode, ali je nedugo potom i ovdje počela da prodire voda iz, kako se pretpostavlja, fontane koja se nalazi iznad pijace, na Trgu magnolija.

Prodavci su se do sada u više navrata žalili na uslove na pijaci, posebno na to što je ona nevidljiva za potencijalne kupce koji prolaze okolnim ulicama, a čitav ovaj kvart kuburi sa parking prostorima i ogromnim saobraćajnim gužvama čemu postojanje pijace još više doprinosi.

"Morali smo ispoštovati naredbu Vaterinarske inspekcije i zato su svi prodavci mliječnih proizvoda, suhomesnate robe, meda, ribe i ostale robe animalnog porijekla, obaviješteni da do sjutra u 18 sati moraju ukloniti svoju robu sa pijace, a naše ekipe potom će iz nje iznijeti rashaldne vitrine i tezge. Namjera nam je da u najkraćem mogućem rok nađemo alternativni smještaj za prodavce ove vrste robe. Za početak, vitrine ćemo prebaciti u dio objekta Šoping centra na Sejanovu gdje je gradska pijaca privremeno i funkcionisala do izgradnje objekta na Trgu magnolija", kazao je "Vijestima" direktor Komunalnog preduzeća Rade Popović.

On je rekao da postoji inicijativa da se segment za prodaju robe, mliječnih i suhomesnatih proizvoda smjesti u jedan od poslovnih prostora u Ulici 21. novemba, blizu aktuelne gradske pijace, ali da je to posao koji će potrajati i da zahtijeva koordinaciju i dogovor između Opštine Tivat i „Građevinara“.

Inspekcija: Visok rizik od kontaminacije hrane

Tokom kontrole tivatske gradske Zelene pijace, inspektorka Drašković je konstatovala prisustvo vlage i naslaga plijesni na plafonskim i zidnim površinama, kao i padanje maltera i farbe sa zidova zbog prisutne vlage.“Kondenzacija, pljesnivost, velika vlažnost, nemogućnost provjetravanja prostorije, nakon upotrebe sredstava za pranje i dezinfekcionih sredstava , predstavlja vrlo visok rizik od kontaminacije za proizvode koji su tu prodaju.” stoji u nalazu inspkekcije koja je shodno Pravilniku o bezbjednosti hrane i pravilniku o higijenskim zahtjevima za hranu životinjskog ili biljnog porijekla, donijela riješenje o uklanjanjanju mliječne i riblje pijace sa lokacije Zelene pijace, kao i zabaranu prodaje robe životinjskog porijekla, zajedno sa voćem i povrćem.

Galerija

Bonus video: