Nevolja mještana Donje Lastve: Čekaju šaht kao ozebli sunce

Žitelji negoduju jer se kasni sa radovima na izgradnji kolektora, nadležni kažu da imaju velikih problema zbog podzemnih voda
2 komentar(a)
Donja Lastva, Foto: Siniša Luković
Donja Lastva, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.12.2017. 20:34h

Grupa mještana Donje Lastve protestovala je zbog navodno nepodnošljive situacije u koju su dovedeni zbog izgradnje primarnog kanalizacionog kolektora u dijelu toga naselja. Žitelji dvije veće stambene zgrade koje se nalaze neposredno uz trasu kolektora tvrde da već skoro mjesec gotovo da ne mogu prići stanovima, jer je u blizini zgrade ispod Perušine iskopan veliki rov u koji do juče nijesu položene kanalizacione cijevi.

“Ovo je prevršilo svaku mjeru - iskopali su nam prilaz domovima, napravili rupu duboku nekoliko metara, na sve strane je blato i zemlja, a već danima se niko od radnika ni jne pojavljuje na gradilištu. Bukvalno smo odsječeni od svijeta, ne daj Bože da nekome zatreba intervencija hitne pomoći - ne znam kako bi oni ovdje uopšte mogli da priđu ambulatnim kolima“, kazala je „Vijestima“ jedna od nezadovoljnih mještanki.

Ona je pozvala Opštinu, koja je investitor radova, da nešto preduzme i „pritisne“ izvođača da ubrza posao.

Izgradnja primarnog kolektora, vrijedna oko 160.000 eura, počela je krajem oktobra. Posao obavlja podgorička firma “Civil Engineer” koja na trasi od Cacova do Gornjeg Seljanova treba da sagradi 1.300 metara dugi primarni kolektor sa 40 šahti. Tada je najavljivano da će radovi, ukoliko vrijeme posluži, biti završeni do kraja novembra, ali se to nije desilo.

Direktor Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović „Vijestima“ je juče kazao da na dijelu trase imaju velikih problema, zbog lošeg sastava terena i pojave podzemnih voda.

“Konkretno, na dijelu ispred zgrade čiji se stanari žale na rov za polaganje cijevi po projektu je dubok čak 6,5 metara i do sada je u njega u dva navrata provaljivala podzemna voda, obrušavala zemlju i poplavljivala ga. Čak je prije neki dan obrušena zemlja zatrpala jednog od radnika do pojasa, ali na sreću on nije povrijeđen. Radimo sve što možemo, čak smo dopremili i pumpu za vodu kapaciteta 1.000 litara u minuti, ali se ni ona ne može izboriti sa podzemnim vodama nakon što su ih posebno intenzivirale velike kiše proteklih dana“. Istakao je da je svjestan problema na tom dijelu gradilišta, gdje je iza prekopanog prilaza zgradi zarobljeno ostalo čak i šest automobila i da je završetak tog poteza „prioritet svih prioriteta“.

“Čim vremenske prilike omoguće da se voda malo povuče, nastojaćemo da pod hitno završimo taj potez... Činimo što možemo, ali nažalost ne zavisi sve od nas“.

Bonus video: