Nije poštovao naredbu: Komandant Mornarice Vojske Crne Gore podnio ostavku

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore obratio se načelniku Generalštaba, nakon što je odveden u karantin uz krivičnu prijavu, saznaju Vijesti u Vojsci
41414 pregleda 28 komentar(a)
Tomanović, Foto: Vlada Crne Gore
Tomanović, Foto: Vlada Crne Gore

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore Vesko Tomanović podnio je juče ostavku, nakon što nije poštovao propise o samoizolaciji i nakon što ga je policija, uz krivičnu prijavu, sprovela u karantin zbog prevencije širenja koronavirusa.

O tome je obavijestio načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića, saznaju “Vijesti “ nezvanično u Vojsci Crne Gore.

“Vijesti” su u utorak objavile da je ministar Predrag Bošković namjeravao da inicira smjenu komandanta Mornarice.

To je prekjuče nezvanično potvrđeno iz Ministarstva odbrane, nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija Tomanovića kako trguje u jednoj barskoj prodavnici, iako je njegovo ime među onima koji se moraju pridržavati samoizolacije zbog prevencije od širenja koronavirusa.

Prema Zakonu o Vojsci, ministar predlaže Savjetu za odbranu i bezbjednost unapređivanje, postavljenje i razrješenje oficira,u koje po činu spada i kapetan bojnog broda. Iz Uprave policije preksinoć je potvrđeno da je Tomanović, zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, sproveden u karantin i da je protiv njega podnijeta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

“Policija će sprovoditi mjere nadležnih institucija bez izuzetaka”, saopštili su iz te institucije.

Oni su prije par dana poručili da nastavljaju sa obilascima i kontrolom osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije i da to čine u svim opštinama u Crnoj Gori. Vlada je u subotu počela da objavljuje imena osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije i njihove adrese, uz poruku da svaki građanin treba da zna ko ga nedisciplinom dovodi u opasnost.

Dio javnosti kritikovao je odluku Vlade, a predstavnici pojedinih nevladinih organizacija tvrde da nije saopšten jasan osnov prema kojem bi pravo na pravo na privatnost moglo biti ograničeno.

Premijer Duško Marković objasnio je da je spisak objavljen zato što je pravo na zdravlje i život, iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka.

Pljevljaci poštuju mjere samoizolacije

Sve osobe koje je kontrolisala pljevaljska policija samostalno ili u saradnji sa sanitarnom i epidemiološkom službom Doma zdravlja u Pljevljima, poštovale su mjere samoizolacije. U saopštenju Centra bezbjednosti Pljevlja piše da su do sada kontrolisali 183 pojedinačna slučaja poštovanja mjere samizolacije i da nisu zatekli ni jednog građanina u nepoštovanju naređene mjere.

“CB Pljevlja zahvaljuje svim građanima na odgovornom ponašanju i prema sebi i prema drugima, a posebno na korektnom odnosu prema službenicima CB Pljevlja koji su vas, tokom realizacije tih aktivnosti, obilazili i kontaktirali putem telefona. Sa navedenom aktivnosti nastavljamo i dalje, i ujedno apelujemo na sve građane kojima je izrečena mjera samoizolacije da istu poštuju”.

Podsjetili su da u slučaju nepoštovanja naređene mjere, slijedi donošenje rješenja o upućivanju u karantin i podnošenje krivične prijave zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti...

Budvanska policija uhapsila je tri osobe zbog kršenja naredbe o zabrani prevoza više od dva lica u vozilu.

Svi su krivično procesuirani. Njihove kolege u Nikšiću zbog iste stvari uhaspili su dvije osobe, a jedna je prinudno smještena u karantin zbog kršenja mjere samoizolacije.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, juče ujutro je za TV Vijesti saopštio da je do tog momenta procesuirano 79 osoba zbog kršenja naredbi izdatih u cilju sprječavanja širenja korona virusa.

Bonus video: