"Nije se znalo ko se s kim ukršta, čija kola 'plešu' po ledenom afaltu"

Niska temperatura i ledena kiša stvorili haos na magistralnom i regionalnom putu u Rožajama, epilog petnaestak saobraćajnih nezgoda
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 20:30h

Ledena kiša, koja je sinoć padala u Rožajama, i temperatura koja se neumitno spuštala, napravili su pravi kolaps na magistralnom i regionalnom putu. Dogodilo se petnaestak saobraćajnih nezgoda u kojima, pukom srećom, nije bilo povrijeđenih.

Na vozilama je pričinjena, uglavnom, manja materijalna šteta.

Načelnik rožajske Ispostave policije Sadik Šabanović je rekao da su prijavljene samo dvije saobraćajne nezgode, dok su u ostalim slučajevima vozači, zbog manje materijalne štete, odlazili sa lica mjesta.

Oko 21.30 časova, usljed poledice na kolovozu, na magistralnom putu koji vodi ka Srbiji, u mjestu Zeleni, došlo je do lančanog sudara. Oštećena su vozila Mersihe Murić („pasat“ RO AR 252) i Mersada Dacića („golf“ RO AP 929) iz Rožaja, te Zorana Dožića („reno“ KO AR 252).

Dva sata iza ponoći, takođe na magistralnom putu, u mjestu Besnik, sa puta je sletio Budvanin Luka Kaženegra koji je upravljao „tojotom“ (BD AK 438). Vozač nije povrijeđen, ali je na automobilu napravljena veća materijalna šteta.

Prijavljene samo dvije saobraćajne nezgode

Uviđaj u oba slučaja je izvršila uviđajna ekipa Ispostave policije.

“U obavezi smo da, kada je uzrok nezgoda asfaltna podloga, pozovemo na uviđaj i one koji su zaduženi za održavanje puta. To smo i učinili, ali se iz Crnagoraputa niko nije odazvao”, rekao je Šabanović.

Najavljene tužbe protiv "Crnagoraputa"

Oštećeni vozači sa kojima su „Vijesti“ razgovarale najavili su tužbe protiv „Crnagoraputa“.

Klizavi kolovoz, koji je izazvao brojna slijetanja sa puta, udaranja u bankine, saobraćajne znakove i lakše lančane udese, prekovremeno je alarmirao policiju.

“Već od 18 sati, kada je počela da pada ledena kiša, sva raspoloživa vozila i ljudstvo bili su na terenu. Patrolirali su duž magistralnog puta i rotacijom i zaustavljanjem automobila upozoravali vozače na poledicu i obavezan oprez. Vjerujemo da je to preventivno djelovanje učinilo da posljedice budu mnogo manje”, rekao je Šabanović.

Iz policije su nekoliko puta pozivali nadležne u beranskoj sekciji Crnagoraputa da pošalju ekipe na teren. Vozila su stigla tek oko 22.30 časova i posula so na dijelu magistralnog puta prema Srbiji. Kada su im patrole sugerisale da nastave aktivnost i na regionalnom putu koji preko Kule vodi ka Peći, iz Crnagoraputa su, rečeno je “Vijestima”, rekli da moraju da se vrate u Berane po gorivo i so.

Za to vrijeme, na putu prema Kuli mnogi vozači su preživljavali pravu dramu.

Sudari se nijesu mogli izbrojati

Jedan rožajski taksista tvrdi da se između 20 i 21 sat proklizavanja sa puta i manji sudari nijesu mogli izbrojati na dionici od „M petrola“ do „Ljekobilja“.

“To je bio nesvakidašnji prizor. Nije se znalo ko se s kim ukršta, ko koga udara, čija kola ’plešu’ po ulici. Svima je poznato da je Rožaje na velikoj nadmorskoj visini i da su ovdje zime oštre, teške i duge. Zato se mora mnogo više pažnje posvetiti stanju na putevima, naročito zbog stranaca koji ne poznaju ove ceste i našu klimu”, rekao je taj taksista.

“To je bio nesvakidašnji prizor. Nije se znalo ko se s kim ukršta, ko koga udara, čija kola ’plešu’ po ulici"

Nekoliko radnika sa graničnog prelaza Kula je „Vijestima“ reklo da su u noćnu smjenu jedva stigli na posao. U jutarnjim satima su se bezbjedno vratili zahvaljujući kamionima koji su putovali sa Kosova i koji su, zbog poledice, po putu sipali pjesak.

„Vijesti“ su juče bezuspješno pokušavale da dobiju komentar iz Crnagoraputa. Na brojeve telefona više rukovodilaca se niko nije javljao. Službenici iz beranske sekcije, koji su se javili na telefon, rekli su da im je ugovorom izričito zabranjeno da daju izjave za medije.

U neformalnom razgovoru „Vijesti“ su saznale da njihove ekipe na teren nijesu uspjele da dođu na vrijeme jer su zbog klizavog puta bile velike kolone između Rožaja i Berana.

Bez odgovora su ostala pitanja da li je beranska sekcija Crnagoraputa spremna za predstojeću zimu, te da li postoji mogućnost da gorivo i so deponuju u Rožajama, što bi, možda, ubrzalo intervencije. Javnost će ostati uskraćena i za odgovor zašto se nijesu odazvali pozivima policije da prisustvuju uviđajima.

Djeca još u šoku

“Put je bio klizav kao staklo, a kako je pun teških krivina, djelovao je još opasnije. Idete i samo vidite kako kola koja vam idu u susret proklizavaju, udaraju u bankinu. Čekate šta je sljedeće, kada će udariti u vas. Nijesam imao gdje da se sklonim. Stao sam, a onda su moja kola krenula u rikverc niz brdo. Ništa nije pomagalo. Kočenje je dovodilo do ’plesa’ automobila po ledu, a gas, s obzirom da je riječ o zadnjoj vuči, nije me izvlačio naprijed. Ne znam kako smo se spasili. Dvoje djece koja su bila u autu se još nijesu oporavila od šoka”, ispričao je jedan vozač, koji nije želio da mu se pominje ime.

Iz policije su upozorili na oprez i obavezno nošenje zimske opreme

On je rekao da ne zna koliko je tačno vidio nezgoda na putu do Kule.

“Bilo ih je najmanje pet, šest. Kada smo prošli Kulu naišli smo na tri saobraćajne nesreće koje su bile malo veće. Ne znam jel to crnogorska ili kosovska teritorija – rekao je sagovornik „Vijesti“.

Obavezno nošenje zimske opreme

Iz policije su upozorili na oprez i obavezno nošenje zimske opreme.

“Od 21. novembra se na nivou cijele države sprovode aktivnosti u cilju bezbjednosti saobraćaja, a koje se odnose na obaveze vozača tokom zime. To podrazumijeva obavezno nošenje zimske opreme, odgovarajuće gume i lance spremne za postavljanje. Kod teretnih vozila neophodno je i nošenje lopate i vreće pijeska”, rekao je Šabanović.

Tokom svakodnevnih kontrola, istakao je on, vozači koji ne budu poštovali propise, odnosno ne budu imali zimsku opremu, biće isključeni iz saobraćaja i sankcionisani.

Galerija

Bonus video: