Nijedan pripadnik VCG nije zaražen koronavirusom

Nijedan pripadnik Vojske Crne Gore nije inficiran, kazali “Vijestima” iz resora odbrane
4581 pregleda 1 komentar(a)
Pripadnici Vojske ispred Studentskog doma u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Pripadnici Vojske ispred Studentskog doma u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2020. 08:45h

Od 183 analizirana uzorka tokom jednog dana, osam je bilo pozitivno na novi koronavirus. Od kovida-19 oboljela je 241 osoba, od kojih je gotovo polovina iz Podgorice, 35 iz Tuzi, 30 iz Nikšića, 20 iz Bara. Iz Ulcinja je devetoro pozitivnih na novi koronavirus, Andrijevice sedam, Herceg Novog i Bijelog Polja po šestoro, četvoro iz Budve, troje iz Danilovgrada i dvoje iz Tivta.

Na bolničkom liječenju juče su bila 42 pacijenata, od kojih 19 u Kliničkom centru (KC). Na respiratoru je troje oboljelih.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša ocijenio je da se i dalje očekuje širenje virusa, kakva će epidemiološka situacija biti za 15 dana, zavisi “od našeg ponašanja danas”.

Pomoćnik direktora IJZ, Senad Begić, kazao je da među oboljelima ima najmanje 25 klastera, odnosno grupa slučajeva koje su međusobno povezane.

“Što se tiče ostalih slučajeva, epidemiološko istraživanje je u toku kod 24, što znači da za 24 slučaja još nemamo validne epidemiološke podatke koji bi ukazali na izvor i način zaražavanja. Preostalih 192 oboljelih su djelovi ovih 25 klastera”, rekao je Begić. Sa jučerašnje konferencije za medije poručeno je da će dio zaštitne opreme koji je kupljen biti distribuiran državnim apotekama i dostupan građanima za kupovinu.

Službenik podgoričkog doma zdravlja uhapšen zbog dijeljenja spiskova

Službenik Informatičkog sektora Doma zdravlja Podgorica M.R. uhapšen je zbog objavljivanja spiska osoba oboljelih od kovid-19.

On je osumnjičen da je kao službeno lice podatke iz interne evidencije izabranih doktora, proslijedio drugim kolegama putem vajbera.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva saopšteno je da je uhapšen zbog neovlašćenog korišćenja ličnih podataka - spiska oboljelih od kovida-19

“Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je nakon analize podataka koje je zajedno sa službenicima Uprave policije prikupio tokom izviđaja, dao nalog policiji da liše slobode lice M. R. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka. Prema podacima kojima raspolažemo, ovo lice je kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od kovida-19 objavi putem ‘IDO’ sistema, iste putem aplikacije viber proslijedio i drugim licima, koja iako su mu kolege, nijesu ovlašćeni da raspolažu ovim podacima”, saopštila je portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

Ona je istakla da će M. R. u zakonskom roku biti priveden državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupanja.

“Naglašavamo da će Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i dalje preduzimati radnje radi utvrđivanja činjenica i okolnosti da li je još neko službeno lice učestvovalo u neovlašćenom korišćenju ovih ličnih podataka”, kazala je tužiteljka Mandić.

blok 5
Dezinfekcija hlorom ulaza solitera u Bloku 5 u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Spisak na kome se navodno nalaze Podgoričani zaraženi koronavirusom u javnost je dospio prije par dana. Na spisku je preko 60 imena, a među podacima koji su na dokumentu su i matični brojevi i godina rođenja.

Na tom spisku je više maloljetnika, ali i Podgoričanin koji je nedavno preminuo od posljedica kovida-19.

Objavljivanje spiska osudio je civilni sektora, opozicione partije, a iz Vlade su tražili hitnu istragu.

Opštinski funkcioneri u izolaciji

Zdravstveno-sanitarna inspektorka sinoć je donijela rješenje o izolaciji trojice budvanskih funkcionera - šefu kabineta predsjednika Opštine Nikoli Jovanoviću, sekretara za investicije Mladenu Mikijelju i načelniku Službe zaštite i spasavanja Draganu Božoviću.

Njih je, juče oko 18 časova, policija i sanitarna inspektorka, zatekla ispred kuće gradskog menadžera Mila Božovića koji se već 20 dana nalazi u izolaciji.

Dragan Božović je potvrdio sinoć “Vijestima” da njemu i još dvojici kolega iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje uručeno rješenje o izolaciji.

Iz Uprave policije “Vijestima” su nezvanično rekli da su pružali asistenciju zdravstveno-sanitarnoj inspekciji i da ne mogu iznositi detalje.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban sinoć nešto prije 22 sata odgovorila je na poziv novinarke, ali je prekinula vezu kada je čula pitanje.

Prema saznanjima “Vijesti”, Milu Božoviću je nakon dolaska iz inostranstva određena izolacija od 14 dana, koja je nakon isteka produžena.

Jovanović, Mikijelj i Božović navodno su zatečeni u dvorištu kuće Mila Božovića. Oni navodno nijesu imali kontakt sa njim, jer menadžer Budve nije izlazio iz porodične kuće. Policija je o događaju obavijestila dežurnu kotorsku tužiteljku.

Nijedan vojnik VCG nije zaražen

Nijedan pripadnik Vojske Crne Gore, niti član uže porodice, do sada nije zaražen koronavirusom, saopštili su „Vijestima“ u Ministarstvu odbrane.

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje testirali su jednog pripadnika VCG, zbog sumnje da je zaražen, ali su rezultati bili negativni. U potpunim karantinu nalazi se 27 vojnika VCG, od čega je 26 pripadnika XI kontingenta misije “Odlučna podrška”, koji su se nedavno vratili iz Avganistana.

“U karantinu su i tri službenika Ministarstva odbrane, dok je šest u samoizolaciji. Takođe, u samoizolaciji je 87 pripadnika VCG”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Saopštili su i da najviše pripadnika VCG, koji su pod tim mjerama, imaju mjesto prebivališta u Podgorici i Kolašinu.

U Ministarstvu odbrane tvrde da organizacija posla ne trpi zbog činjenice da je 114 pripadnika VCG i devet službenika ministarstva “van stroja”...

“Svi zadaci i radne obaveze se obavljaju nesmetano”, saopštili su iz Ministarstva odbrane. Pripadnici VCG su raspoređeni i čuvaju bolnice, karantine…

vcg kccg
PRipadnik VCG ispred KCCG(Foto: Savo Prelević)

Uprava policije je u subotu saopštila da su tri policajca zaražena koronavirusom, te da je su samoizolaciji 73 pripadnika UP, a tri u karantinu.

“Vijestima” je u UP rečeno, da u ova tri dana, nijesu otkriveni novi slučajevi zaraze koronavirusom, među službenicima najvećeg državnog aparata, koji broji gotovo 5.000 službenika.

Virusom su zaražene i dvije žene - supruge policajaca, koji imaju kovid-19. Epidemiolozi su uzimali na desetine uzoraka od policajaca, koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegama, ali su testovi, zasada, pokazali negativne rezultate...

Virus će se širiti koliko mu dozvolimo

“Kakva će biti epidemija za 15 dana zavisi od današnjeg ponašanja. Svako rizično ponašanje može ovaj teret da pretvori u dugu patnju sa velikim brojem inficiranih i veoma teškim poslom koji moraju da obave zdravstveni radnici”, poručio je Mugoša.

On je rekao da ovih dana, u samo jednom ulazu, imaju nekoliko oboljelih i čini im se da je to vezano za kretanje, odnosno nevođenje računa o ponašanju i samoizolaciji.

Upitan o projekcijama o mogućem broju zaraženih građana, Mugoša je istakao da je virus nepredvidiv, a kako će se širiti “zavisi samo od nas i našeg ponašanja”.

“Virus će se širiti onoliko koliko mu dozvolite i svaka projekcija se vezuje za naše ponašanje, a ne kako će se virus ponašati”, istakao je on.

Mugoša
Mugoša

Mugoša je kazao i da se preduzimaju sve mjere koje će dovesti do toga da ne bude širenja virusa na gradilištima.

“Mi do sada nemamo značajan broj radnika na građevinama da bismo mogli reći da je to rizična populacija, ali znamo da svako neadekvatno ponašanje nosi rizik. Zbog toga su i građevinari upozoreni da vode računa kako se ponašaju i poštuju mjere”, rekao je Mugoša.

On je, govoreći o uslovima za povratak zdravstvenih radnika koji su bili u samoizolaciji na posao, rekao da protokol predviđa da medicinski radnik koji je bio u izolaciji, ako nije imao simptome 14 dana, a bio je u izolaciji isti period, nije imao kontakte sa drugima, i negativan je na novi koronavirus, poslije toga može da se vrati na posao.

Begić je pojasnio da se oporavljenom osobom smatra pacijent koji je dvaput u razmaku od 24 sata bio negativan na koronavirus. On je objasnio da i osobe koje više nemaju simptome kovida-19 mogu da izlučuju virus iz organizma u produženom periodu. Begić je rekao da se procjenjuje da osoba i nakon 14 dana po prestanku simptoma može izlučivati virus iz sekreta iz nosa i ždrijela, a da se i duže može izlučivati preko stolice.

Mugoša je rekao da su na Vrelima ribničkim preduzete sve mjere koje su bile moguće u trenutku pojave epidemije u tom naselju.

UCG: Studentima produžen rok za uplatu školarine, zaposleni tri mjeseca bez varijabila i dodataka na platu

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) prihvatio je inicijativu Studentskog parlamenta za produženje roka za uplatu preostale rate za školarinu za studijsku 2019/20. godinu zbog trenutne epidemiološke situacije.

Na predlog rektora UCG Danila Nikolića i uz mišljenje stručnih službi, donesena je i odluka kojom se na 90 dana obustavlja primjena pojedinih opštih pravnih akata UCG-a i utvrđivanja prava na varijabilu.

“Organi rukovođenja UCG i njegovih jedinica, neće donositi odluke kojima se zaposlenima utvđuje pravo na varijabilni dio zarade”, kaže se u saopštenju.

Pravna akta čija je primjena obustavljena su, pravilnici o dodacima za aktivnosti u funkciji realizacije nastave i o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju UCG: “Obustavljena je primjena Odluka o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana komisije, radnog tijela ili drugog oblika rada na UCG”.

Odloženi polumaturski, maturski i stručni ispiti, ali i ostala testiranja đaka

Eksterna testiranja, polumaturski, maturski i stručni ispiti odgođeni su zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je odgođeno testiranje učenika na kraju drugog ciklusa osnovne škole, eksterna provjera znanja učenika na kraju osnovne škole, maturski i stručni ispiti kao i PISA i PIRLS probna testiranja.

Ministarstvo je, saoštili su, tu odluku donijelo izmjenom školskog kalendara za 2019/2020. godinu.

Navodi se da će odluka važiti do donošenja akta o prestanku propisanih mjera preduzetih za sprečavanje unošenja, odnosno širenja bolesti kovid-19.

„Raspored provjere znanja i izdavanja diploma utvrdiće Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ispitnim centrom, najmanje 20 dana prije održavanja ispita, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, kaže se u saopštenju.

131 oboljelih čine muškarci, dok je na novi koronavirus pozitivno 110 žena.

Alkohol “Plantaža” ispitan, može se koristiti za dezinfekciju

Na pitanje “Vijesti” da li je rakija, takozvana patoka, koju su zdravstvene ustanove dobile od kompanije “Plantaže” djelotvorna i štetna za kožu, Mugoša je odgovorio da je IJZ imao priliku da ispita taj alkohol, a to je uradio i Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

“Zaključili smo da kao dezificijens ima sasvim dovoljno alkohola, 71-72 odsto, da nema štetnih elemenata za kožu i da se može koristiti u dezinfekciji površina i ruku”, rekao je Mugoša.

U beranskoj bolnici četvoro na liječenju i svi su stabilno

Načelnik Infektivnog odjeljenja beranske Opšte bolnice, koja je za određena kovid bolnicu za sjever države Milovan Živković, saopštio je da se na bolničkom liječenju od koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi nalaze četiri osobe koje su stabilnog zdravstvenog stanja, dok je njih deset na kućnom liječenju.

On je na petoj sjednici Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje Opštine Berane naglasio da nijedna od inficiranih osoba nije sa područja te opštine.

Direktorica Doma zdravlja Berane u ovom grad Zuhra Hadrović je saopštila da je pod zdravstvenim nadzorom ove zdravstvene ustanove, koja pokriva opštine Berane, Andrijevicu, Petnjica, Plav i Gusinje, ukupno 428 lica.

“Posljednjih dana taj broj je povećan jer dolaze ljudi iz karantina gdje su proveli 14 dana i nastavljaju još 14 kući u samoizolaciji“, kazala je Hadrovićeva, dodajući da je nadzor završen za ukupno 77 lica.

„Do sada je testirano u našoj službi 66 osoba, od toga su dva slučaja bila pozitvna - nijedan sa teritorije opštine Berane, a ostali su bili negativni“, dodala je Hadrovićeva i ocijenila da se u Beranama mora poraditi još više na poštovanju privremenih mjera NКT za zarazne bolesti.

Bonus video: