Nikić pravi most preko Ribnice, a nema dozvolu

Iz PG biroa saopštili da preduzeće “Nikić” nema građevinsku dozvolu za metalni most -“toplu vezu” između dvije zgrade
403 pregleda 35 komentar(a)
Nikić most, Foto: Luka Zeković
Nikić most, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.10.2015. 05:44h

Preduzeće “Nikić” nema građevinsku dozvolu za metalni most - “toplu vezu”, koji u Ulici kralja Nikole, iznad rijeke Ribnice povezuje njihov hotel i zgradu.

Iz Glavnog grada saopšteno je da se most nalazi van parcele, za koju je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine izdao dozvolu „Nikiću“.

„U revidovanom Glavnom projektu na osnovu kojeg je izdata građevinska dozvola, u fazi koja se odnosi na uređenje terena, prikazana je ‚'topla veza' između objekta na urbanističkoj parceli broj 1 i objekta hotela ‚'Nikić', pri čemu se 'topla veza' po projektnom rješenju nalazi van urbanističke parcele, na koju se odnosi izdata građevinska dozvola“, navodi se u saopštenju PG biroa.

Direktor preduzeća Ljubomir Nikić kazao je, međutim, da za most ima dozvolu gotovo dvije godine, dok se više od tri godine nalazi u projektu za izgradnju objekta.

“To će biti veza našeg hotela sa zgradom preko puta. To neće biti most, već klimatizovana prostorija izgrađena u staklu, kao hodnik”, kazao je Nikić.

Iz Glavnog grada saopšteno je da im se 2013. godine preduzeće ''Nikić'' obratilo za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta na urbanističkoj parceli broj 1 u zahvatu Urbanističkog projekta ‚‚Nova varoš - Blok Y'' u Podgorici.

„Rješavajući po podnijetom zahtjevu izdata je građevinska dozvola, koja se odnosi samo na objekat centralnih djelatnosti na urbanističkoj parceli broj 1, horizontalnog gabarita 614 kvadratnih metara, spratnosti: G+S+P+3 do G+S+P+5 i ista se ne odnosi na objekte ili djelove objekata koji su van zahvata urbanističke parcele broj 1, te se prema tome ne odnosi ni na dio objekta koji je prikazan kao ‚‚topla veza'' van urbanističke parcele broj 1“, saopštili su iz PG biroa.

Saopštili su da Sekretarijat ne vrši kontrolu i ocjenu glavnog projekta na osnovu kojeg se izdaje građevinska dozvola, već za ispravnost i tačnost projektnih rješenja i glavnog projekta u cjelini, potpunu odgovornost imaju odgovorni projektanti i vršioci revizije tehničke dokumentacije, koji nijesu dio sistema Glavnog grada.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je početkom godine stopirala rekonstrukciju Tabačkog mosta, stare građevine na Ribnici, i poroglasila ga kulturnim dobrom.

Nikić je početkom jula bez dozvole betonirao dio korita Ribnice.

Bonus video: