Niko nije kriv zbog gubitka pola flote

Akcija vađenja aviona iz Skadarskog jezera urađena je “diletantski” zbog čega je letjelica bukvalno uništena, smatra ekspert
151 pregleda 11 komentar(a)
Protivpožarni avion, Foto: Savo Prelević
Protivpožarni avion, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2015. 18:39h

Direktorat za vanredne situacije MUP-a još se ne izjašnjava o odgovornosti za udese u kojima su ljetos ostali bez polovine flote protivpožarnih aviona.

Iz resora koji vodi Mersad Mujović odgovoreno je da su incidenti “predmet sveobuhvatne analize”, odbivši da komentarišu mišljenje eksperta da je akcija vađenja iz vode aviona koji je pao u Skadarsko jezero urađena “diletantski i neodgovorno”, zbog čega je letjelica bukvalno uništena.

Prilikom slijetanja na Skadarsko jezero, 21. juna “na nos“ se prevrnuo i potonuo protivpožarni hidroavion MUP-a, vrijedan više od dva miliona eura, koji je u tom incidentu i naknadnom pokušaju „spasavanja i vađenja“ iz jezera gotovo potpuno uništen. Samo deset dana nakon tog incidenta u kojem pilot Branislav Stojanović nije povrijeđen, desio se novi udes na Kakarickoj gori, kod Podgorice. Pilot Miloš Asanović prinudno je spustio avion na jednu livadu, nakon što mu se u letu desio nespecifičan „tehnički problem“. Pilot nije povrijeđen, ali je pričinjena značajna šteta...

“Što se tiče incidenata sa protivpožarnim avionima, to je predmet sveobuhvatne analize. S tim u vezi, povodom incidenta sa protivpožarnim avionom koji se u julu mjesecu dogodio u predjelu Skadarskog jezera, procjena štete i nivoa oštećenja je u toku“, odgovoreno je “Vijestima“ iz Direktorata.

Iz Mujovićevog resora odbili su da odgovore da li su preduzete ikakve mjere, zbog toga što je avion, prilikom vađenja iz jezera, potpuno razoren, iako je bio u relativno dobrom stanju nakon pada.

Sagovornik “Vijesti” iz nekadašnjeg 82. pomorskog centra JRM - specijalne jedinice čiji su ronioci učestovali u sličnoj akciji, tvrdi da je sve urađeno “naopako”.

“Ovi što su vadili MUP-ov avion uradili su sve naopako, prvenstveno nepravilno rasporedivši opterećenje od podizanja aviona na njegov trup, a onda im je još i pao sa dizalice i udario u obalu na Vranjini, tako da ga sada mogu samo baciti na otpad”, kazao je, insistiravši na anonimnosti.

Pored službenika MUP-a, u akciji vađenja aviona su učestvovali i ronioci RCUD-a iz Bijele i mehanizacija privatne firme iz Podgorice.

Iz Direktorata su odgovorili da je njihova i reakcija opštinskih Službi zaštite i spasavanja, ljetos tokom požara, “bila adekvatna i primjerena situaciji na terenu“.

Orao” vađen iz jezera prije četvrt vijeka

Specijalac iz nekadašnje jedinice JRM ispričao je da je u sličnoj akciji, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, iz Skadarskog jezera izvađen avion “orao”.

Tada je, kako tvrdi za razliku od nedavnog slučaja, “sve rađeno po propisanoj proceduri i uz korišćenje adekvatne opreme”, kako bi se spriječila dodatna oštećenja na borbenom avionu.

“Uspjeli smo tada da avion izvučemo iz jezera bez dodatnih oštećenja, tako da je on kasnije iskorišten kao 'davalac djelova' za održavanje drugih 'orlova' u 172. avijacijskoj brigadi na aerodromu Golubovci”.

Bonus video: