Nikšić: Održana radionica za mlade sa hendikepom

“Cilj je da kod njih podstaknemo aktivizam i aktivnije učešće u onome što ih se tiče, da ne prihvataju zdravo za gotovo ono što im se odmah ponudi, već da shvate svoju ulogu kao vrlo važnu u tom procesu, da se osnaže i daju doprinos zajednici"
285 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Svetlana Mandić
Sa radionice, Foto: Svetlana Mandić

Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) organizovalo je u Nikšiću radionicu za mlade sa invaliditetom sa ciljem da ih upoznaju sa pravima i mogućnostima, načinima na koje mogu djelovati u zajednici, kao i njihovom obrazovanju i zapošljavanju.

“Cilj je da kod njih podstaknemo aktivizam i aktivnije učešće u onome što ih se tiče, da ne prihvataju zdravo za gotovo ono što im se odmah ponudi, već da shvate svoju ulogu kao vrlo važnu u tom procesu, da se osnaže i daju doprinos zajednici. Podstičemo ih i da nemaju psihološke prepreke već da se bore sa onim spoljnim sa kojima se svakodnevno suočavaju”, kazala je Marina Vujačić i istakla da su slučajevi diskriminacije i dalje pristuni prema osobama sa hendikepom.

Prema njenim riječima vidljivi su pomaci što se tiče položaja osoba sa hendikepom u odnosu na prije deset godina, ali da poteškoće i dalje postoje.

“Prije svega u sistemu obrazovanja, ali imamo i one standardne problem kao što su nepristupačnost objektima i diskriminacija osoba sa hendikepom. Zakon koji pokriva ovu oblast je dosta dobar, ali primjeri u praksi se vrlo često kose sa zakonskom praksom”, istakla je Vujačić.

Radionica je rađena u sklopu projekta “Omladinska politika je i moja politika” koji traje do sredine juna i koji je podržan od strane Ministarstva sporta i mladih.

Bonus video: