Nikšić: Šansa za nezaposlene visokoškolce

U Opštini Nikšić planiraju zapošljavanje najmanje 70 viskoškolaca, odnosno 20 odsto sa sedmim stepenom
800 pregleda 0 komentar(a)
Biro rada u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Biro rada u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Na sjednici Skupštine opštine Nikšić, koja je zakazana za 28. februar, odbornici će raspravljati o programu podsticanja zapošljavanja mladih za 2019. godinu.

Predlagač Programa, kojim je planirano zapošljavanje minimum 70 visokoškolaca, je Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje. Kako piše u izvještaju, koji će s enaći pred odbornicima, na nikšićkom Birou rada u januaru tekuće godine bilo je 345 nezaposlenih visokoškolaca sa sedmim stepenom, ne računajući one koji su trenutno uključeni u program stručnog osposobljavanja, što predstavlja skoro devet odsto ukupnog broja nezaposlenih u gradu pod Trebjesom, odnosno skoro 40 odsto od ukupnog broja nezaposlenih mladih osoba.

„Ciljevi programa su zaposliti najmanje 20 odsto od trenutno evidentiranih nezaposlenih mladih sa sedmim stepenom stručne spreme, smanjenje stope nazaposlenosti visokoškolaca u opštini Nikšić, povećanje kvaliteta radne snage stvaranjem dugoročnih lokalnih partnerstava u oblasti zapošljavanja mladih, smanjenje neusklađenosti između ponude i potražnje na tržištu rada, kao i stvaranje uslova za sticanje novih znanja, vještina i iskustava”, piše u predlogu programa.

Za njegovu realizaciju Opština je budžetom opredijelila sredstva u iznosu od 250 hiljada eura, odnosno 200 eura na mjesečnom nivou po zaposlenom, koliko su minimum dužni da obezbijede i budući poslodavci.

„Na naknadu koju u skladu sa programom ostvare korisnici programa, za period do godinu dana, ne plaćaju se porezi, doprinosi i druge dažbine propisane zakonom. Korisnik programa za vrijeme angažovanja ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice”.

Pravo učešća u realizaciji programa imaju svi poslodavci sa teritorije opštine Nikšić, bez obzira gdje im se sjedište nalazi, a oni će, na osnovu sopstvenih potreba i kriterijuma, objavljivati oglase za zapošljavanje i birati kandidate.

Bonus video: