Nikšić: Uz diplomu i posao za Rome

„Prošao sam obuku za vodoinstalatera, dogradio znanje, ali i naučio nešto novo i dobio diplomu da taj posao mogu da radim“, kazao je učesnik projekta, Ganija Hajruši
182 pregleda 1 komentar(a)
Zanatski RE Call Centar, Foto: Svetlana Mandić
Zanatski RE Call Centar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.10.2017. 19:05h

Ganija Hajruši iz Nikšića godinama je radio u inostranstvu. Nakon povratka u Nikšić pojavio se problem - šta raditi i gdje naći posao. Zahvaljujući projektu koji realizuje Centar za socijalni rad za Nikšić, Plužine i Šavnik, Hajruši se nada da je i taj problem riješen.

„Prošao sam obuku za vodoinstalatera, dogradio znanje, ali i naučio nešto novo i dobio diplomu da taj posao mogu da radim“, kazao je Hajruši.

Riječ je projektu Zanatski RE call centar, a ovih dana 13 pripadnika romske i egipćanske populacije treba da startuju sa poslom. Centar, kako se nada Hajruši, omogućiće mu da stekne radno iskustvo, ali i mušterije.

„Dobro je kada imate neki zanat, jer onda uvijek sebi možete da obezbijedite posao. Ovo mi mnogo znači jer se nadam da ću steći mušterije, razraditi posao i tako omogućiti da, nakon završetka projekta, samostalno otvorim radionicu za stolara i vodoinstalatera. Za stolara imam diplomu, a sada sam dobio diplomu i za drugi posao“, kazao je Hajruši.

Kako je objasnila Jelena Kovačević, asistentkinja na projektu koji finansira Evropska unija i čija je vrijednost oko 92 hiljade eura, obuku za pripadnike RE populacije je organizovao Centar za obuku i trening (ZOPT).

„Dvomjesečna obuka je podrazumijevala teorijski i praktični dio. Njih desetorica su završili za instalatere u građevinarstvu, molere, baštovane i vodoinstaletere, dok su tri pripadnice RE populacije prošle obuku za higijeničarke“, objasnila je Kovačević.

Opština, koja je partner u projektu, obezbijedila je prostor za rad koji se nalazi u naselju Gračanica, a Centar za socijalno je preko projekta kupio potrebnu opremu za rad i opremio prostorije.

„Narednih sedam mjeseci oni će biti angažovani tako što će nas građani putem besplatne linije kontaktirati i tražiti neku od usluga koje budemo nudili u skladu sa njihovim obukama. U zavisnosti od poziva građana i njihovog radnog angažmana zavisiće i njihova zarada. Ukoliko se projekat pokaže održivim, postoji mogućnost da se nastavi jer smo kroz njega kupili svu opremu sa kojom mogu da rade“, kazala je Kovačević i dodala da su već postavili bilbord, a u toku je izrada promotivnog materijala i reklame.

Tokom obuke budući pružaoci zanatskih usluga pokazali su da su dobro „ispekli“ zanat - riješili su pitanje vode i kanalizacije za dvije romske porodice, okrečili prostorije u kojima će narednih dana čekati poziv za radni angažman, uredili dvorište Osnovne škole „Braća Ribar“.

„Ovakvih projekata bi trebalo da bude više jer će na ovaj način Romi i Egipćani naučiti neki zanat pa neće raditi samo u komunalnim preduzećima već će imati i neki drugi posao. Time će biti smanjeno i siromaštvo kod Roma i pružiti im se šansa za bolji život. Nadam se da će za nas biti mnogo posla jer mi naš posao dobro radimo“, pun je optimizma Hajruši.

Bonus video: