Ništa od proteza, nismo Švedska

Cijena gornje i donje fiksne proteze u Švedskoj iznosi oko 4.000 eura i država snosi sve troškove
1630 pregleda 4 komentar(a)
Cijena fiksne proteze u Švedskoj oko 4.000 eura, Foto: Shutterstock
Cijena fiksne proteze u Švedskoj oko 4.000 eura, Foto: Shutterstock

Fond za zdravstveno (FZO) osiguranje odbio je zahtjev udruženja Roditelji da fiksne proteze budu besplatne za svu djecu. Tako će ti ortodonski aparati zasad biti besplatni samo u određenim situacijama koje su definisane zakonom.

Obrazlažući takav stav, direktor FZO Sead Čirgić rekao je da su rješenja u Crnoj Gori ista ili slična kao kod zemalja u okruženju i da niko od njih, osim u posebnim situacijama, ne obezbjeđuje djeci fiksne proteze.

U diskusiji koja je nakon objavljivanja te vijesti uslijedila na Fejsbuk stranici Udruženja, žena koja je sa porodicom iz Crne Gore preselila u Švedsku, navodeći lični primjer, ukazala je na postupanje uređenih država u sličnim situacijama.

“Nisu mi vjerovali ovdje da su mi djeca više od decenije bila primorana da nose mobilne proteze i odmah im je, o trošku države, odobrena fiksna. Fiksne proteze se ne stavljaju radi estetike, već radi zdravlja, ali i preventivnog djelovanja”, navela je ona.

U diskusiji je navela i da njena djeca nemaju nikakvu patologiju ili anomaliju.

“To bi se u Crnoj Gori smatralo relativno ‘normalnom’ vilicom, ali u Švedskoj im je odmah odobrena fiksna proteza, jer nepravilan zagriz vodi ka obolijevanju sistema za varenje, nepravilno postavljeni zubi se mnogo lakše kvare, oboljenja usne duplje su češća.

Posmatrajući dugoročno, radi se o mnogo većim troškovima, nego što je cijena proteze”, ispričala je ona svoje iskustvo.

Cijena gornje i donje fiksne proteze u Švedskoj iznosi oko 4.000 eura i država snosi sve troškove.

“Sve se radi u privatnim ambulantama i specijalista je stalno dostupan, ukoliko se proteza razlabavi, pomjeri. Iz svog džepa se plaća samo ako se želi da se proteza stavi sa unutrašnje strane”, kazala je ona.

Bonus video: