Nisu vidjeli finalnu verziju: Ministarstvo čeka UP "Kasarna Morača"

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su jasno saopštili primjedbe na prvu verziju plana
133 pregleda 2 komentar(a)
Kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
Kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2018. 17:11h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma još nije dobilo finalnu verziju Urbanističkog projekta (UP) „Kasarna Morača”, potvrđeno je "Vijestima" iz tog resora pri Vladi Crne Gore, koje vodi ministar Pavle Radulović.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije dobilo finalnu verziju UP 'Kasarna Morača'", saopšteno je "Vijestima".

Finalnu verziju treba da dostavi Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, nakon što je dobije od obrađivača plana, Republičkog zavoda za urbanizam (RZUP).

Iz Glavnog grada "Vijestima" nijesu odgovorili da li su dobili finalnu verziju, a javna rasprava je završena prije mjesec dana.

Iz Ministarstva su jasno stavili do znanja da brojne primjedbe, među kojima su i njihove moraju da budu unijete u planski dokument, da bi dobio zeleno svjetlo od tog resora i mogao da se nađe pred odbornicima Skupštine glavnog grada.

Arhitekte, građani, predstavnici opozicije su zatražili da plan bude povučen iz procedure, a Građanski pokret URA pokrenuo je i proceduru za raspisivanje referenduma za građane Mjesne zajednice "Nova varoš", na koje bi se izjasnili šta bi željeli da bude na prostoru nekadašnje kasarne "Morača".

Prema informacijama „Vijesti”, nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje treba da dâ saglasnost na finalnu verziju plana, dokument će vratiti na doradu, ukoliko „ne budu ispravljeni ozbiljni nedostaci”.

Jedna od glavnih primjedbi je da bi predloženom verzijom UP na tom prostoru nestalo skoro 75 odsto postojećeg zelenila, odnosno većina čempresa i drugog drveća starog i preko pedeset godina.

Nadležnim iz Glavnog grada je zamjereno da su javni interes podredili privatnom, odnosno da se udovoljava zahtjevu kompanije “A nekretnine”, koja je naručila izradu nacrta UP „Kasarna Morača” i da će ta lokacija biti zabetonirana, odnosno da će biti izgrađeno 148.277 metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora.

„A nekretnine” vlasnik su katastarske parcele 2211/9 u sjevernom dijelu, nekadašnje kasarne „Morača” od 19.967 kvadrata, a u UP je ta parcela spojena sa zemljištem u vlasništvu Glavnog grada.

Bonus video: