Nova aplikacija domaćih stručnjaka: Mojbudžet štedi novac i vrijeme

Aplikacija analizira i predlaže najpovoljnije ponude za servise poput telefona, interneta, televizije, analizira i rate za kredit
211 pregleda 14 komentar(a)
Mojbudžet (Novine)
Mojbudžet (Novine)
Ažurirano: 20.03.2017. 20:31h

Velike kompanije poput banaka ili telekomunikacionih operatera imaju razvijene algoritme kojima analiziraju ponašenje korisnika i pronalaze načine da im prodaju sve kompleksnije pakete. Korisnici dosad nisu imali ni približno sličan alat koji bi im pomogao da odluče o proizvodu koji kupuju i smanje troškove.

Mojbudzet, aplikacija koja je nedavno predstavljena na crnogorskom tržištu, potrošaču daje upravo mogućnost pristupa takvim algoritmima i predlaže najpovoljnije ponude za servise poput telefona, interneta, televizije, analizira i rate za kredit…

Moj budžet su razvijali Đuro Stojanović, Blažo Crvenica, Bojan Tešić i Itana Prljević.

Moj budžet je nastao kao ideja da se iskoriste mogućnosti digitalnih tehnologija i ponudi bolji način za upravljanje troškovima.

“Svako od nas razmišlja o visokim računima koje svakodnevno dobija, a koje potrošnja ne opravdava. Dodajte na to vrijeme koje takođe trošimo čekajući u redu na šalterima, pregledajući ponude na sajtovima, analizirajući gomilu informacija. Shvatili smo da postoji prostor za uštedu i novca i vremena i odlučili se da iskoristimo mogućnosti digitalne tehnologije da olakšamo proces svima”, objašnjava Prljević. Aplikacija je besplatna i jednostavna. Dovoljno je da korisnik ima mobilni telefon sa kamerom i Viber, Facebook ili email. Prvi korak je da fotografiše račun ili ugovor za kredit i pošalje ga aplikaciji - na Viber broj, mail adresu ili porukom preko Facebook stranice servisa.

Servis potom analizira troškove, nakon čega korisnik dobija predlog najboljih ponuda na tržištu u tom momentu.

Kako je Mojbudzet predstavljen tek nedavno, broj obrada je zasad relativno mali.

„Uprkos tome, već potvrđujemo našu pretpostavku o neophodnosti ovakvog servisa - u gotovo svim situacijama nalazimo ponudu koja je znatno povoljnija. Najčešće su u pitanju stariji paketi ili krediti uzeti pod nepovoljnim okolnostima, a korisnici ne znaju da su se u međuvremenu uslovi znatno promijenili u njihovu korist. Naravno, kompanije ih o tome ne obavještavaju i upravo tu naš servis ima značajnu ulogu”, rekla je Prljević.

Sve informacije o servisu su dostupne na adresi www.mojbudzet.me.

Autori već uštedjeli za biciklo, kendo ili masažu

Na pitanje kakve su uštede članovi tima dosad ostvarili, Prljević dodaje da “Blažo i Bojan već biraju nove bicikle, Đuro planira novu opremu za kendo, a njena ušteda tolika da će sebi “svaki mjesec priuštiti odlazak na masažu”.

Moj budžet zasad postoji u verziji za web, a autori planiraju i razvoj mobilne verzije.

Aplikacija zasad tretira samo korisnike u Crnoj Gori, ali se, dodaje Prljević, može primijeniti na bilo koje tržište.

“Ušteda je problem koji je svuda isti, bez obzira u kom dijelu svijeta se nalazili“, kaže ona.

Autori aplikacije zastupaju principe transparentnosti i interes korisnika.

„Vjerujemo da možemo pomoći korisnicima da razumiju da li plaćaju više nego što je potrebno, a to je koncept koji se može primijeniti svuda u svijetu. Sada nam je cilj da isprobamo algoritam koji smo razvili na prostoru koji dobro poznajemo, skupimo što je više moguće informacija, kako bismo bili spremni za veća tržišta“.

Bonus video: