Nova procedura za izbor direktora škola: Šefovaće ko ima viziju razvoja

Milica Lekić: Procedura izbora direktora unaprijeđena formiranjem tročlane komisije koja će utvrditi predlog
524 pregleda 2 komentar(a)
škola, Foto: Luka Zeković
škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2017. 19:47h

Ukoliko budu izglasane izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, ministar prosvjete ubuduće neće slijepo vjerovati predlozima školskih odbora kad je u pitanju izbor direktora škole, već će tročlana komisija biti zadužena za izbor najboljeg kandidata.

Sada se direktor škole bira na četiri godine, na osnovu konkursa i programa razvoja ustanove. Školski odbori zatim predlažu ministru kandidata, dok konačnu riječ daje Vlada.

Predloženim izmjenama kandidati idu na intervju sa tročlanom komisijom. Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić kazala je “Vijestima” da je procedura izbora direktora unaprijeđena formiranjem tročlane komisije, koja ministru daje predlog o imenovanju direktora.

“Izvještaj komisije će biti dostupan javnosti. Cijenimo da je ovo rješenje kvalitetno jer vodi računa o potrebi eksterne kontrole rada direktora sa nivoa Ministarstva kao krovne institucije, a istovremeno uvažava potrebu za dodatnim mehanizmom kontrole izbora direktora”, kazala je Lekić.

Pored programa razvoja škole, svaki kandidat za direktora ustanove mora ispuniti niz formanih uslova - završen fakultet u oblasti prosvjete ili srodni, stručni ispit i najmanje pet godina iskustva u nastavi.

Ako poslanici u Skupštini prihvate ovakve izmjene, svi aktuelni rukovodioci ustanova imaće mogućnost da završe započete mandate na čelu škola.“Direktori i pomoćnici direktora ustanova izabrani do dana stupanja na snagu ovog zakona nastavljaju sa radom do isteka vremena na koje su izabrani i mogu biti birani najviše još jedan put“, navodi se u izmjenama propisa.

Nastava na engleskom iz svih predmeta, osim maternjeg

Pilot projekat u okviru koga će prvaci učiti na engleskom jeziku počeće od jeseni u osnovnim školama “Vuk Karadžić” u Beranama, “Luka Simonović” u Nikšiću, “Olga Golović” u Nikšiću, “Maksim Gorki” u Podgorici i “Mirko Srzentić” u Petrovcu.

On podrazumijeva da se dio nastave iz svih predmeta osim crnogorskog jezika, u pet odjeljenja prvaka tih škola, izvodi na engleskom jeziku.

“Ovim projektom se želi omogućiti učenicima sticanje funkcionalnog znanja engleskog jezika. Takođe, studije su pokazale ogroman potencijal djece za usvajanje jezika upravo u predškolskim i ranim školskim fazama. Procedura upisa u tim odjeljenjima je ista”, saopštila je nakon sjednice Vlade direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvjete Arijana Nikolić. Ona nije objasnila kako su izabrali tih pet škole za pilot projekat.

Bonus video: