Novčana kazna za ubistvo pijetla

Kazna za M. L. i prva je zbog ubistva pijetla na tom tradicionalnom događaju, zbog čije prirode su više puta reagovali i zaštitnici životinja
6849 pregleda 15 komentar(a)
Sa jedne od ranijih manifestacija, Foto: P. Nikolić
Sa jedne od ranijih manifestacija, Foto: P. Nikolić

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru naložilo je M. L. iz Perasta da zbog ubistva pijetla u naredna tri mjeseca u dobrotvorne svrhe uplati “određeni iznos” novca, nakon čega će, ako osumnjičeni postupi po rješenju, krivična prijava protiv njega biti odbačena.

To se navodi u odgovoru kotorskog ODT-a na zahtjev Savjeta za građansku kontrolu policije o slučaju ubistva pijetla 15. maja, tokom manifestacije “gađanje kokota”, kada mještani Perasta obilježavaju pobjedu nad Turcima u 17. vijeku.

Protiv M. L. tada je zbog upotrebe vatrenog oružja i ubistva pijetla podnijeta krivična prijava.

“U predmetu je trenutno u toku postupak odloženog krivičnog gonjenja... a osumnjičenom, koji je priznao izvršenje krivičnog djela naloženo je da u dobrotvorne svrhe uplati određeni iznos u roku od tri mjeseca”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru ODT-a Kotor.

Kazna za M. L. i prva je zbog ubistva pijetla na tom tradicionalnom događaju, zbog čije prirode su više puta reagovali i zaštitnici životinja. Zbog tradicionalnog gađanja žive mete, preporuku da razmisle i revidiraju sadržaj manifestacije, organizatorima - Mjesnoj zajednici Perast, Društvu prijatelja grada Perasta i Opštini Kotor, početkom jula uputili su i iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Vrijeme je da se preispita karakter i sadržaj konkretne tradicionalne manifestacije čije sve aktivnosti i sadržaji moraju biti u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore”, navodi se, pored ostalog, u preporukama Savjeta i dodaje da, manifestacija, iako je tradicionalna, “mora da prepozna neupitno poštovanje zakona u vezi sa upotrebom oružja i moralni napredak u vezi sa preispitivanjem i odbacivanjem tradicionalizma kada je riječ o tretmanu životinja”.

Savjet je tada pozvao i Vladu i Savjet za zaštitu životinja, koji je formiran u okviru Ministarstva poljoprivrede, da podstaknu aktivnosti i napore u pravcu zaštite dobrobiti životinja.

Iz Savjeta su tada kazali da, nakon konačne ocjene ODT-a u Kotoru, očekuju “da se policija odgovarajuće postavi u domenu njene nadležnosti imajući u vidu činjenicu da je upotreba oružja zabranjena na javnom mjestu i da je moglo doći do ugrožavanja bezbjednosti građana”.

Savjet je ranije Upravi policije preporučio i da ubuduće privremeno ograniči okupljanje u Perastu, pa čak i da ga prekine, ukoliko bude realizovano na isti način kao do sada.

Bonus video: