Novi ministar turizma zainteresovan da situaciju na Adi Bojani dovede u red

Više od 300 vlasnika kućica i vikendica na Adi Bojani zaključilo je ugovor sa JP „Morsko dobro“ o korišćenju državnog zemljišta, dok će se preostalih stotinak vjerovatno suočiti sa rušenjem svojih objekata
367 pregleda 0 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 11.01.2011. 16:49h

Više od 300 vlasnika kućica i vikendica na Adi Bojani zaključilo je ugovor sa JP „Morsko dobro“ o korišćenju državnog zemljišta, dok će se preostalih stotinak vjerovatno suočiti sa rušenjem svojih objekata, potvrđeno je „Vijestima“ u „Morskom dobru“.

Javno preduzeće je krajem prošle godine uklonilo dva objekta čiji vlasnici nijesu izrazili želju da zaključe ugovor, ali je rušenje ostalih sedam ili osam kućica, po osnovu pravosnažnih rješenja, odloženo zbog visokog vodostaja Bojane, odnosno potopoljenih puteva i novogodišnjih i božićnih praznika.

Novi ministar uvodi red

Prema informacijama “Vijesti”, u „Morskom dobru“ intenziviraju aktivnosti na nastavku akcije uklanjanja svih objekata čiji vlasnici nijesu zaključili ugovore, a u međuvremenu je otkucano još desetak rješenja za rušenje. I novoimenovani ministar turizma Predrag Sekulić vrlo je zainteresovan da se situacija na Adi Bojani uvede u zakonske okvire.

Na takav zaključak upućuje najava današnjeg sastanka Sekulića i čelnika „Morskog dobra“, na kome će, pored ostalog, jedna od tema biti i situacija sa divljom gradnjom na obalama Bojane. Ministar će, prema saznanjima “Vijesti”, na sastanku biti upoznat da će do početka naredne sedmice biti gotov administrativni dio posla, odnosno da će se do tada znati ko je platio, ko nije i šta je u konačnom za rušenje.

Na tapetu za rušenje najviše onih bez novca

Vlasnici kućica na Adi Bojani uglavnom nevoljno pričaju o akciji „Morskog dobra“ i insistiraju na anonimnosti.

“Živim ovdje već decenijama, ali sam morao da platim. Slažem se da je došlo vrijeme da se nešto i plati, ali je država morala da vodi računa i napravi razilku između nas i onih koji su na Bojani isključivo iz komercijalnih razloga”, kazao je „Vijestima“ jedan od vlasnika.

Među stotinak vlasnika, čije su kućice na tapetu za rušenje, najviše je onih koji jednostavno nemaju novca, niti se mogu snaći na bilo koji način da ispune obavezu prema državi.

“Jedva sastavljam kraj s krajem i nemam za bilo kakve dodatne troškove. Znam da državi treba novac, ali i vlast mora da shvati da bi u ovoj krizi morala da bude fleksibilnija. Neka ruše, ali to nije fer, jer su mogli da nam produže rok”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Uvažiti domicilno stanovništvo

Odluka „Morskog dobra“ da, kao osnov za plaćanje i korišćenje državnog zemljišta bude samo veličina objekata, još ranije je izazvala nezadovoljstvo vlasnika, a posebno mještana.

“’Morsko dobro’ je moralo da uvaži domicilno stanovništvo, a zatim svrhu korišćenja objekata, jer neko izdaje, a neko stanuje. Ovako smo svi pod istim kišobranom, iako neko odavde odnosi veliki novac”, požalilo se „Vijestima“ nekoliko vlasnika.

Čuvaju kuće zajmom i kreditom

Nije mali broj onih koji su svoje objekte sačuvali tako što su digli kredite ili zajmali kod prijatelja.

“Podigao sam kredit da bih sačuvao kućicu od rušenja, ali sad ne znam šta ću. Kredit treba vraćati, a „Morsko dobro“ se sprema da nam isporuči račun i za ovu godinu”, kazao je sagovornik iz Ulcinja.

Bonus video: