Protest "Sačuvajmo Sinjajevinu" 12. jula na Savinim vodama

Iz GI najavljuju da će na protestu biti organizovano potpisivanje peticije kojom se traži proglašavanje Sinjajevine zaštićenim područjem i odustajanje od namjera da se na teritoriji te planine uspostavi vojni poligon
626 pregleda 0 komentar(a)
Savino jezero, Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu, GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Savino jezero, Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu, GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Ažurirano: 13.06.2019. 14:34h

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" će 12. jula na Savinim vodama organizovati protestno okupljanje u znak protivljenja namjerama Ministarstva odbrane da na prostoru te planine uspostavi vojni poligon.

"Novi protest 12. jula će biti na prostoru koji bi direktno bio ugrožen i devastiran u slučaju uspostavljanja vojnog poligona. Obavještavamo građane da će osim oficijalnog dijela protesta 12. jula na Savinom jezeru moći da uživaju u prelijepoj prirodi. Organizovaćemo i šetnju do Jablanovog vrha, dok će zainteresovani biciklisti biti u prilici da uživaju u vožnji predlijepim i netaknutim predjelima planine za koju je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine procijenila da zaslužuje status parka prirode. Biciklom se do Savinog jezera može doći sa više strana, a mi ćemo preporučiti stazu od sela Lipovo, preko katuna Potrk do Savinog jezera. Staza je zahtjevna za biciklizam, ali nije previše teška za eventualno pješačenje", navodi se u saopštenju Građanske inicijative.

Iz GI najavljuju da će na protestu biti organizovano potpisivanje peticije kojom se traži proglašavanje Sinjajevine zaštićenim područjem i odustajanje od namjera da se na teritoriji te planine uspostavi vojni poligon.

"Peticijom zahtijevamo: proglašavanje Sinjajevine zaštićenim područjem; da se Sinjajevina i dalje ostaviti na korišćenje stočarima; afirmaciju Sinjajevine kao turističke destinacije; podršku razvoju Sinjajevine kao poljoprivrednog dobra; brendiranje poljoprivrednih proizvoda sa Sinjajevine; zaštitu kulturnog nasleđa, tradicije i arheoloških nalazišta na Sinjajevini i informisanje građana o pravu na zdravu životnu sredinu", navode iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Bonus video: