Novi tender za kolektor do juna

96 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Vodovod Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.01.2015. 21:06h

Tehnički direktor Društva “Vodovod i kanalizacija” Filip Makrid ocijenio je da bi ponovni tender za izgradnju kolektora trebalo da bude raspisan u prvoj polovini ove godine.

Makrid je istakao da će prije raspisivanja tendera obaviti pripreme, u koje spada i bolje informisanje građana koji su imali kritike na dosadašnji tok vođenja projekta i finalizovanje priče oko finansija.

Na prethodnom tenderu, koji je raspisan 23. decembra 2013. godine, nije pristigla nijedna ponuda koja je u potpunosti ispunjavala tražene uslove.

Makrid je istakao da će predstavnike Botuna, gdje je planirana izgradnja kolektora, pozvati na putovanje u neki od evropskih gradova, da vide neko od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će biti slično našem.

“”Vodovod” je spreman da pokrije troškove putovanja. Želimo da razuvjerimo građane da nemaju što da brinu. Postrojenje je projekat koji mora da se realizuje, što prije to bolje. Ono je uslov za održivi razvoj grada i zaštitu životne sredine”, kazao je Makrid.

Ističući da je količina otpadnih voda u odnosu na 2013. godinu porasla za devet odsto, Makrid je kazao da će nastaviti da raste na širem području grada, jer je sve više priključaka za fekalnu kanalizaciju.

Odbornici opozicije, međutim, smatraju da nije realno da ugovor za projektovanje, izgradnju i finansiranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), postrojenja za preradu (PPM) i spaljivanje mulja (PSM) i kanalizacione mreže za Podgoricu, bude potpisan do kraja ove godine.

Miodrag Bešović (DF) je ocijenio da je nerealno očekivati da će ugovor biti potpisan ove godine, istakavši da ne treba očekivati pomak i na izgradnji kanalizacione infrastrukture, a kamo li kolektora.

„Tu se najvjerovatnije očekuju neki investicioni fondovi ili strana ulaganja, da bi se od toga moglo nešto uraditi. Smatram da gradska uprava nije sposobna da to sprovede, jer još nijesu definitivno odlučili ni lokaciju gradskog kolektora, a nijesu napravili ni ozbiljan projekat od koga bi zavisila ta investicija. Novi kolektor je jedna od najprečih stvari u Podgorici“, kazao je Bešović.

Vladimir Vujović (SNP) je kazao da, prema dosadašnjem iskustvu, nije optimista, istakavši da se taj projekat nalazi u programima DPS-a i opozicionih partija još od višestranačja.

„Ta njihova teza da će neko donijeti pare i zadužiti nas za te novce, nije realna. To nije atraktivan projekat sa aspekta onoga ko treba da donese pare. To je više nego nužan projekat za Podgoricu, jer grad više ne može da funkcioniše sa postojećim kolektorom koji je izgrađen za 70.000 stanovnika, a danas ih ima više nego duplo“, istakao je Vujović.

Građani pod tenzijom hoće li se graditi kolektor u Botunu ili ne

Vujković je ocijenio da bi sa aspekta potreba, kolektor morao da krene ove godine, istakavši da u klubu odbornika Socijalističke narodne partije misle da se namjerno građani drže pod tenzijom hoće li se kolektor graditi u Botunu ili neće.

"Građani misle da ne treba, a oni misle da treba. Nikad se nije postavilo pitanje da li ima nekog optimalnijeg rješenja... Zna se da postrojenje mora biti na potezu od postojećeg kolektora do Botuna“, kazao je Vujović.

Bonus video: