VIDEO Kovačević pušten na slobodu, demonstranti u Nikšiću se razišli

Na večerašnjem protestu je nekoliko lica privedeno. Kako je Vijestima nezvanično iz policije rečeno, razlog hapšenja je bacanje kamenica na policajce
157276 pregleda 175 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2019. 23:45h

Večeras je u Nikšiću održan novi protest zbog sinoćnjeg usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u parlamentu, tokom kojeg je došlo do kraćeg sukoba građana i policije, koja je upotrijebila pendreke.

Nekoliko lica je privedeno. Kako je Vijestima nezvanično iz policije rečeno, razlog hapšenja je bacanje kamenica na policajce.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je obaviješten da je D.P. (29) priveden zbog napada na službenika policije V.V.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Zeković je tokom protesta sa građanima razgovarao o postupanju policije. Kazao je da građani nemaju primjedbi.

Portparol Demokratskog fronta Marko Kovačević koga je policija privela oko 18 časova je oko 22 sata pušten na slobodu, a građani su se nakon njegovog oslobađanja razišli.

Prethodno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopšteno da su građani ispred čekali puštanje M.K. i Ž.R. koji su privedeni kod sudije za prekršaje zbog isticanja strane državne zastave.

"Bez primjedbi su pošli sa službenicima policije do Stanice policije i prema njima nijesu primjenjivana sredstva prinude".

Više stotina demonstranata je ranije stiglo ispred Centra bezbjednosti skandirajući: "Svi na ulice".

Svetlana Mandić
Sa protesta(Foto: Svetlana Mandić)

Grupa demonstranata okupila se prethodno na glavnom gradskom trgu. Uz pjesmu i skandiranje krenuli su ka kružnom toku da se priključe drugim demonstrantima.

nnk
Večeras u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Na početku okupljanja građana portparol Demorkatskog fronta Marko Kovačević je priveden u nikšićki Centar bezbjednosti.

"Ko može u 18 časova se nalazimo u nikšićkom parku, da provjerimo da li rade ljuljaške. Pa ako rade da malo zaljuljamo. Ali ne mnogo... Vidimo se", napisao je danas Kovačević na svom Fejsbuk nalogu.

Grupa od oko 100 građana okupila se oko 18 sati ispred Hrama Svetog Vasilija, a zbog prisustva velikog broja policije pored kružnog toka, blokirali su ulicu kod marketa Voli.

Policija ih je opomenula da ne smiju da blokiraju ulicu, te su odlučili da idu od jednog do drugog pješačkog prelaza.

Komandir Darko Mađarić upozorio je građane da okupljanje nije najavljeno u skladu sa zakonom. Okupljeni skandiraju "Ne damo svetinje".

Građani su se kretali pješačkim prelazima na Trgu Save Kovačevića.

Oni su se naizmjenično kretali preko prelaza i na taj način blokirali saobraćaj. Policija ih je povremeno zaustavljala kako bi vozila prošla.

Policija u Niškiću
Policija u Niškiću(Foto: Svetlana Mandić)

Policija je opremljena opremom za razbijanje demonstracija.

nkk
Blokirali ulicu u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Pored parka, u blizini Hrama, parkiran je bio veliki broj policijskih vozila, kao i u okolnim ulicama.

nkk
Okupljanje ispred Hrama(Foto: Svetlana Mandić)

Savjet apeluje na građane da ne napadaju policajce

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je građane da ne napadaju policajce u Nikšiću.

Iz tog tijela kazali su da će njihovi predstvnici na licu mjesta pratiti postupanje policije.

Bonus video: