NPCG: KOR da izađe sa konkretnim predlozima umjesto performansa

KOR i partnerske nevladine organizacije organizovaće danas performans ispred Uprave Javnog preduzeća Nacionalni parkovi (NP) i pozvati direktora Elvira Klicu na odgovornost zbog, kako su kazali, katastrofalne situacije u svim nacionalnim parkovima
1096 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 18.11.2019. 09:36h

Predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) pozvali su predstavnike Koalicija za održivi razvoj (KOR) da umjesto najavljenog performansa izađu sa konkretnim prijedlozima, da zajedno pokušaju da riješe probleme koji još postoje u nekim od parkova.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

"Prije nego se pozabavimo svakodnevnim očajničkim pokušajima da se javnim i medijskim nastupima pojedinaca iz određenih organizacija pokuša obesmisliti uspješno rukovođenje Nacionalnim parkovima Crne Gore, podsjetićemo javnost na neke od indikatora “katastrofalnog stanja u parkovima”, kao što su povećanje broja evidentiranih posjetilaca ili naplaćenih ulaznica od preko 70%, dvostruko povećanje broja procesuiranih prijava za nelegalan izlov ribe, lov, nelegalnu gradnju, skoro potpuna obustava sječe šume koja je u državnom vlasništvu. Sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da preduzeće bilježi najbolje poslovne rezultate od svog nastanka, da su obaveze preduzeća dvostruko umanjene u posljednje dvije godine, a da se u sistem zaštite i unapređenje turističke infrastrukture ulaže više nego ikad.

Nakon niza netačnih, tendencioznih i neargumentovanih objava “dobronamjerno formirane grupe”, te samo njima poznatih motiva napada, pozivamo predstavnike ove “dobronamjerno formirane grupe” da umjesto performansa izađu sa konkretnim prijedlozima, da zajedno pokušamo da riješimo probleme koji još uvijek postoje u nekim od parkova, ili da iznesu konkretna “nepočinstva” za koja nas optužuju, a kojima su došli do ove zloupotrijebljene apstraktne fraze “katastrofalnog stanja”. Prije svega ih pozivamo da preispitaju motive nekih ljudi koji se nalaze u njihovim redovima, da utvrde ima li među njima onih koji se bave krivolovom, onih koji su nelegalno gradili objekte u zonama NP, organizovano sjekli i devastirali šume, nelegalno dovodili turiste.

Razumijemo da naš rad na suzbijanju nezakonitog ponašanja predstavlja prijetnju po lične i poslovne interese pojedinaca koji se kriju iza “dobronamjerno formirane grupe” ali im poručujemo da će JPNPCG nastaviti da se bori protiv svih nelegalnih aktivnosti i devastacije u NP i koristi sve Zakonom propisane mehanizme da takvim aktivnostima pojedinaca stane na kraj.

Vođeni iskustvom očekujemo da i u narednim danima umjesto argumenata slušamo serije izmišljenih nepočinstava propraćene navodnim dokazima. Zato pozivamo ovu “grupu” da sva saznanja podijeli sa nadležnim državnim institucijama, a mi ćemo takođe, obavijestiti javnost i institucije o prirodi ove grupe koja se izmišljotinama, a koristeći “dokaze” bori protiv “nepočinstava” JPNPCG, a izgleda i Vlade Crne Gore sudeći po tekstu objavljenom juče u ND Vijesti. Nepočinstva su izgleda projekti gradnje auto puta, gradnje skijališta i, možete misliti, gradnje kanalizacije u 21. vijeku, a koje sprovodi Vlada u saradnji sa lokalnim zajednicama. JPNPCG se nije, niti će se ikada suprotstaviti takvim “zlonamjernim projektima”, već će nastaviti da bude kooperativan partner kako Vladi Crne Gore, tako i svakom ko ima dobre namjere i želi da doprinese boljem životu stanovništva koje živi u predjelu parka. Jer zaštite nema bez suživota čovjeka i prirode, a suživota nema bez zadovoljnog čovjeka.

Na kraju ovoj “dobronamjerno formiranoj grupi” savjetujemo da ne brinu o Durmitorcima već da smisle argumente i objasne zašto su se “samoorganizovali” u akciji uništavanja svih projekata koji vode razvoju, a u koje su uloženi napori za realizaciju kako od legitimno izabrane lokalne vlasti tako i od Vlade Crne Gore", navodi se u reagovanju.

Bonus video: