Nuhodžić: Broj navoda o zlostavljanju koje vrše policajci manji nego ranije, poboljšan tretman uhapšenih

Kako je naveo Nuhodžić, MUP ohrabruje podnošenje prijava na svim nivoima i preduzima aktivnosti kako bi unaprijedio sistema nadzora rada policije
656 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je posvećena primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i odgovorno sprovodi preporuka Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT).

To je saopšteno na sastanku ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i predsjednika CPT Komiteta Mikole Gnatovskog.

Nuhodžić je kazao da je broj navoda o zlostavljanju koje vrše policijski službenici u Crnoj Gori manji nego ranije i da je poboljšan tretman uhapšenih osoba.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), saglasili da je Crna Gora posvećena primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i da je realizaciji preporuka CPT Komiteta pristupila ozbiljno i odgovorno.

„Preporuke CPT Komiteta doživljavamo ne kao otvorenu kritiku, već kao dobronamjerni savjet, usmjeravanje i korektiv u našem postupanju“, kazao je Nuhodžić.

On je istakao da MUP i Uprava policije u kontinuitetu ulažu napore na izgradnji policijske kulture koja ne prihvata solidarisanje sa službenicima koji neprofesionalno postupaju i koja zlostavljanje građana smatra nedopustivim.

Kako je naveo Nuhodžić, MUP ohrabruje podnošenje prijava na svim nivoima i preduzima aktivnosti kako bi unaprijedio sistema nadzora rada policije.

On je istakao intenzivnu i kvalitetnu saradnju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, čije ocjene i zaključci doprinose poboljšanju policijskih procedura i praksi i afirmaciji poštovanja ljudskih prava.

Nuhodžić je podsjetio da je nedavno prihvaćena preporuka Savjeta da starješine policije ostvare kontakt i posjete građane koji su žrtve neprofesionalnog postupanja policijskih službenika.

Pohvalivši profesionalan pristup Vlade u ispunjavanju CPT preporuka, Gnatovski je kazao da je u značajnoj mjeri ostvaren napredak u pogledu sprječavanja zlostavljanja u policijskoj službi.

On je dodao da je unaprijeđena transparentnost, odgovornost i otvorenost MUP-a i Uprave policije.

Gnatovski je ukazao na značaj da se osigura efikasna istraga svih navoda o zlostavljanju i da se permanentno preduzimaju aktivnosti na jačanju mehanizama kontrole.

Sagovornici su zaključili da sankcionisanje prekršilaca zakona u sopstvenim redovima doprinosi i većem povjerenju građana u rad policije.

Bonus video: