Nuhodžić: Crna Gora poštuje ljudska prava i slobode u kontekstu migracija

Kako je naveo, Crna Gora je prepoznata kao faktor povezivanja i primjer očuvanja bezbjednosti na prostoru Zapadnog Balkana
245 pregleda 3 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Nuhodžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crna Gora je heterogena, multinacionalna i multikulturalna država, koja uvažava bezbjednosne i potrebe poštovanja univerzalnih ljudskih prava i sloboda u kontekstu migracija, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je na Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu, koji se održava u Bakuu, istakao da Crna Gora zastupa princip "Živjeti zajedno kao jednaki u dostojanstvu".

"U Crnoj Gori smo prepoznali da je naša obaveza – ne samo državna i politička, već i ljudska, da ljudima koji su nasilno raseljeni pružimo odgovarajuću institucionalnu i pravnu pomoć. Pokrenuli smo sve mehanizme kako bismo im pronašli sigurno utočište, a pri tom ne narušavajući stabilnost svoje države i regiona“, rekao je Nuhodžić.

Kako je naveo, Crna Gora je prepoznata kao faktor povezivanja i primjer očuvanja bezbjednosti na prostoru Zapadnog Balkana.

Nuhodžić je kazao da Crna Gora uvažava bezbjednosne potrebe, s jedne strane i potrebe poštovanja univerzalnih ljudskih prava i sloboda, u kontekstu migracija, s druge strane.

"Crna Gora, kao odgovorno društvo, ispoljava veliku osjetljivost prema potrebama ugroženih lica, težeći da se i na taj način legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti i perspektive“, rekao je Nuhodžić.

On je, u svojstvu glavnog govornika na panelu "Migracije, raseljavanje i ljudska bezbjednost", naveo da je Crna Gora, po uzoru na evropske demokratije, svojim zakonodavstvom stvorila društvo kao inkluzivnu zajednicu koja razumije razloge i uzroke zbog kojih su ljudi prisiljeni da napuste svoje matične države.

"Crna Gora je izgradila otvoreno društvo koje je nivo ksenofobije, rasizma i ostalih oblika netolerancije smanjilo na najmanju moguću mjeru. To je i u duhu naše multikulturne tradicije. Crna Gora istinski živi svoju različitost", rekao je Nuhodžić.

On je naglasio da je Crna Gora posvećena međunarodnim naporima na planu osiguravanja efikasnog upravljanja migracijama u svim dimenzijama, i da je podržala usvajanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije.

Bonus video: