Nurković: SAD nema dodatnih restrikcija za izdavanje viza crnogorskim pomorcima

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će uvijek, kao i do sada, štititi interese časnih i poštenih pomoraca..."
5964 pregleda 2 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović

Izdavanje viza crnogorskim pomorcima ide ustaljenom dinamikom i, po informacijama sa kojima Ambasada SAD raspolaže, nema dodatnih restrikcija po tom pitanju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

"Vijesti" su objavile da je italijansko-švajcarska brodarska i logistička kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC), počela masovno da otpušta crnogorske pomorce zbog lošeg imidža koji ih prati u posljednje vrijeme - jer je više naših pomoraca u svijetu "palo" zbog organizovanog šverca narkotika.

Vlasti SAD zvanično su obavijestile ovog i druge velike kontejnerske brodare, čija plovila održavaju redovne linije sa lukama SAD, da su njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore, nepoželjni u Americi.

"Nakon dobijenih nezvaničnih informacija o mogućim restikcijama za crnogorske pomorce, Ministar saobraćaja i pomorstva, gospodin Osman Nurković je odmah pokrenuo inicijativu koja je, u četvrtak, 29. avgusta 2019. godine, prouzrokovala poziv gospođe Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori i održavanje sastanka na ovu temu. Ministar je tom prilikom ukazao na značaj crnogorskog pomorstva kako sa istorijskog tako i ekonomskog aspekta za Crnu Goru, a od gosp. Džudi Rajzing Rajnke, je dobio uvjeravanja da izdavanje viza crnogorskim pomorcima ide ustaljenom dinamikom i da, po informacijama sa kojima Ambasada SAD raspolaže, nema dodatnih restrikcija po tom pitanju", saopšteno je Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

MSC zapošljava oko 70.000 ljudi, a na njenim brodovima plovi i (pretpostavlja se jer tačne brojke nema) skoro dvije hiljade pomoraca iz Crne Gore.

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će uvijek, kao i do sada, štititi interese časnih i poštenih pomoraca koji teško zarađuju svoj pomorski hljeb i biti čvrst oslonac u njihovom profesionalnom i korektnom radu kako na domaćim tako i na stranim brodovima širom svijeta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: