NVO: Mrežu krivolova čine ribolovci, lovočuvari i čelnici NP

Nacionalni parkovi tvrde da je Grupa za zaštitu šarana raskinula saradnju sa njima i odbacuju tvrdnje o nelegalnom lovu ribe, ta NVO ima drugačije dokaze
4730 pregleda 16 komentar(a)
NVO: Rad volontera su ometali zaposleni u NP Foto: Grupa za zaštitu šarana, Foto: Grupa Za Zaštitu šarana
NVO: Rad volontera su ometali zaposleni u NP Foto: Grupa za zaštitu šarana, Foto: Grupa Za Zaštitu šarana

Grupa za zaštitu šarana optužila je upravu Nacionalnog parka Skadarsko jezero da je tokom posljednjeg lovnog zabrana koji je završen 15. maja, omogućavala krivolov na tom zaštićenom području.

Iz te NVO tvrde da u NP nisu željeli da višegodišnji problem bude riješen, pa su raskinuli saradnju sa Grupom za zaštitu šarana nakon samo tri mjeseca od dogovora zajedničkih aktivnosti.

Iz preduzeća NP negiraju te navode i u odgovoru “Vijestima” tvrde da je sporazum o saradnji, koji su u cilju zajedničke borbe protiv krivolova potpisali u februaru i javno se pohvalili kvalitetom te saradnje, zapravo raskinula Grupa za zaštitu šarana.

Grupa za zaštitu šarana nedavno je “Vijestima” uputila dopis u kojem navode da se na Skadarskom jezeru, uprkos lovnom zabranu od 15. marta do 15. maja, nesmetao odvijao pomor ribe. Kao dokaz, priložili su brojne fotografije i video materijal, na kojima se vidi velika količina izlovljenog šarana, za kojeg tvrde da je ulovljen u vrijeme mrijesta. Za nedozvoljene radnje na Skadarskom jezeru optužili su Nenada Ivanovića, direktora NP “Skadarsko jezero”, i Elvira Klicu, direktora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

“Mrežu krivolova čine ribolovci, lovočuvari, čelnici NP… Disciplinske kazne protiv lovočuvara i drugih zaposlenih iz službe nadzora NP se ne procesuiraju i smatramo da su za to odgovorni isključivo Klica i Ivanović”, navode iz Grupe za zaštitu šarana.

Kazali su da su njihovi volonteri od potpisivanja sporazuma, skoro neprestano patrolirali i nadzirali jezero.

“Rad volontera su ometali i opstruirali zaposleni u službi zaštite NP. Volonteri su doživljavali različite neprijatnosti, vrijeđanja, čak su im, slučajnom ili namjernom greškom ribočuvara, i životi nekoliko puta bili ugroženi”, tvrde iz te NVO.

“Vijestima” su kazali da su zbog krivolova podnijeli više prijava.

“Svakodnevno smo išli u patrole sa lovočuvarima, koji su nas kasnije fizički napadali, jer im nije odgovaralo da budemo tu. O svemu smo obavijestili upravu, ali bez uspjeha. Podnijeli su disciplinske prijave protiv zaposlenih, ali su ih nakon toga vratili na posao”, tvrde iz Grupe za zaštitu šarana.

Kazali su i da su im iz NP “Skadarsko jezero” obećali ribočuvarske licence i uniforme, te plaćeno gorivo za čamce, ali da ništa od toga nisu dobili.

Nezadovoljni saradnjom i odnosom uprave NP i NPCG, početkom maja su u Podgorici organizovali protest, što je, kako tvrde, bio okidač da menadžment preduzeća koje upravlja zaštićenim dobrima, tri mjeseca od potpisivanja, raskine sporazum o saradnji sa tom NVO.

Iz NPCG su negirali te navode i kazali da je sporazum prekinula Grupa za zaštitu šarana. Tvrde i da iz te NVO o svemu prethodno nisu obavijestili upravu tog preduzeća.

“Bez prethodne najave, upozorenja ili bilo kakvog zahtjeva za sastankom kako bi se objasnile eventualne nesuglasice… ta NVO je prekinula saradnju sa NPCG”, tvrde iz tog preduzeća.

Na tvrdnju članova Grupe za zaštitu šarana da su im obećali ribočuvarske legitimacije, kazali su da su zahtjev uputili Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali da do danas nisu dobili odgovor iz resora Milutina Simovića.

“Smatramo da je raskidom saradnje najviše obezvrijeđen rad upravo onih članova ove NVO koji su na častan način sa Službom zaštite uspješno realizovali aktivnosti na zaštiti ribljeg fonda… Očekujemo da se saradnja nastavi sa najvećim brojem članova koji imaju iskrene namjere prema zaštiti prirodnih vrijednosti”, kazali su iz NPCG.

Od početka godine, kako su kazali iz tog preduzeća, bilo je 195 patrola na vodi. Inspekciji je podnijeto 14 prijava protiv 21 lica, osnovno tužilaštvo procesuiralo je tri prijave protiv NN lica, a Upravi policije podnijete su dvije prijave protiv četiri lica.

Služba zaštite NP “Skadarsko jezero” od početka godine privremeno je oduzela 516 ribarskih mreža, 16 plovila, 13 vanbrodskih motora (13), šest ribolovnih štapova, pet sondi, sedam električnih pretvarača, osam rezervoara za gorivo, po jednu podvodnu pušku, ronilačko odjelo, bocu, masku i tegove za ronjenje. Oduzeto je šest plinskih boca, 11 akumulatora, devet osti, pet plinskih lampi i pet lampi za akumulator.

Iz NPCG su kazali da je u poređenju sa istim periodom prošle godine, ove privremeno oduzeto više sredstava i alata za izlov ribe, te da je procesuirano i više lica koja su zatečena u nelegalnim aktivnostima.

Inspekcija izdala naloge za naplatu 14.500 eura

Inspekcija je od januara do 1. maja izdala 21 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 14.500 eura, kazali su iz NPCG. U istom periodu, podnijete su i četiri prekršajne prijave i oduzeto više stotina kilograma ribe.

Turistička inspekcija je za devet dana maja na Skadarskom jezeru izvršila 32 inspekcijska pregleda, izrečena su tri prekršajna naloga u novčanom iznosu od 900 eura, pet prekršajnih prijava od 3.100 eura, te jedna krivična prijava.

Bonus video: