NVO optužila zakupce Svetog Stefana da tiho ubijaju cijelo mjesto

Kanalizacija i ostale otpadne vode iz garaže hotela Sveti Stefan nemarno su usmjerene preko same sredine te plaže, preko koje se šire neprijatni mirisi
109 pregleda 0 komentar(a)
Plaža Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Plaža Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.06.2011. 13:05h

NVO "Za ljepši Sveti Stefan" optužila je zakupca grada hotela “Sveti Stefan” da nastavlja “tihu eutanaziju cijelog mjesta”, jer zatvaranjem plaža za turiste u privatnom smještaju, a njih je gotovo 4.000, uništava turizam u nekadašnjem elitnom odmaralištu i svjesno tjera goste.

Oni su pozvali premijera i gradonačelnika Budve Igora Lukšića i Lazara Rađenovića da spriječe turističko propadanja cijelog mjesta uz upozorenje da je stanje na istočnoj, gradskoj svetostefanskoj plaži ravno ekološkoj katastrofi, te pozvali nadležne da reaguju.

"Pozivamo Rađenovica i Lukšića da daju doprinos i pruže pomoć građanima, kojima je jedini posao turizam, da prevaziđu tešku situaciju po poslove od kojih zavise egzistencije mnogim porodicama

Svi oni koji namjeravaju da uđu na ova kupališta, su u obavezi da zakupe i plažni mobilijar po astronnomskim cijenama. Kraljičina plaža je potpuno zatvorena za javnost, dok zakup suncobrana i dvije ležaljke, na Kraljevoj plaži košta 75, a na desnoj svetostefanskoj 50 eura.

"Pozivamo turističku inspekciju, u nadi da ona još uvjek funkcioniše, da utvrdi nelegalnu pokrivenost plažnim mobilijarom na plažama Svetog Stefana, gdje se nije ostavila, zakonom propisana, površina od 50 odsto, za ljude koji će koristiti sopstveni mobilijar, te da ćemo u suprotnom uputiti krivične prijave odgovornim licima. Takođe pozivamo predsjednika Opštine Lazara Rađenovica i premijera Igora Lukšića, da svojim ličnim angažovanjem daju doprinos i pruže pomoć svojim građanima, kojima je jedini posao turizam, da prevaziđu ovu veoma tešku situaciju po poslove od kojih zavise egzistencije mnogim porodicama, a koji su ovakvim bahatim ponašanjem i držanjem u blokadi osnovniih elemenata za ostvarnje zarada, nedvosmislno ugroženi", navode u NVO.

Kakvu će sliku ponijeti turisti

Oni su istakli da zakupac Svetog Stefana nastavlja tihu eutanaziju svojih komšija u zaleđu, bez njihove saglasnosti.

"On ih bez milosti, hladnokrvno, isključuje iz turističkog života, što u konačici znači i iz života uopšte i to ovog puta oduzimajući im i držeći u blokadi jedino javno kupalište na koje su njihovi gosti mogli pristupiti po razumnim cijenama. Čija je korist i zbog čega zakupac uporno od početka ide linijom omraze sa svojim komšijama sa kojima ima namjeru da provede sledećih 30 godina? Odgovor se vjerovatno nalazi u činjenici da će ih takvom svojom politikom, na dugi rok, finansijski iscrpiti i (pr)otjerati ih u egzodus".

"Očekivani broj turista u smještajnim kapacitetima Mjesne zajendice Sveti Stefan, što prijavljenih, što neprijavljinih po nekim proračunima kreće se oko 4.000. Pitamo se kakvu će sliku ponijeti i da li će uopšte doći u tom broju, suočavajući se sa užasom predstavljenim u obliku samog ulaza na imanje hotelskog kompleksa Sveti Stefan, koje čini jedino javno kupalište na Svetom Stefanu, a koje zakupac Svetog Stefana svojim zakulisnim igrama drži u blokadi", navodi se u otvorenom pismu NVO.

Gdje će se kupati gosti iz privatnog smještaja

Kako dodaju "ono što izgleda nikoga ne zanima, sem mještane Svetog Stefana - gdje će se kupati gosti iz privatnog smještaja".

"Sada je jasno da zakupcu Svetog Stefana odogovara jedno takvo stanje u kojem on neće imati konkurenciju visokim cijenama koje je nametnuo turističkom trzistu, te da se on i trudi, sto političkim, što poslovnim vezama, da jedino javno kupalište u Svetom Stefanu održi u stanju neupotrebljivosti"

Prema njihovim navodima “ono što najviše upada u oči jeste činjenica da hoteli u MZ Sveti Stefan gazduju sa oko 1000 metara plaže”.

"Ova koja je bila jedino javno kupalište, sada je blokirana nečasnim zakulisnim igrama zakupca Svetog Stefana, kada je nudeći nevjerovatne cifre na tenederu, koje je raspisalo Morsko dobro za zakup te plaže izbacio iz igre dosadašnjeg zakupca, da bi potom zbog nepotpune dokumentacije, ta plaža i sada u ovom trenutku pred sami jek turističke sezone, stajala bez zakupca, te tako i u užasnom stanju u kakvom jeste".

"Sada je jasno da zakupcu Svetog Stefana odogovara jedno takvo stanje u kojem on neće imati konkurenciju visokim cijenama koje je nametnuo turističkom trzistu, te da se on i trudi, sto političkim, što poslovnim vezama, da jedino javno kupalište u Svetom Stefanu održi u stanju neupotrebljivosti. Njemu nije važno što je na gubitku država i njen građanin koji uredno plaća svoje poreske obaveze. Naprotiv on nema problema sa time!", zaključuje se u otvoreniom pismu NVO.

Upozoravaju da je cijela priča idelana za istraživačko novinarstvo

"Pozadina jedne ovakve priče mogla bi biti i zanimljiva za istraživačko novinarstvo, jer će nesumnjivo naići na fakte koji bez mnogo muke upadaju u oči. Da bi se u to krenulo dovoljan je podatak da je jedan od vlasnika Restis Grupe, izvjesni gospodin Petros osnovao preduzece "Mont-Voyage" koje se bavi upravljanjem plažama, što samo po sebi predstavlja para-državno "Morsko dobro", pa se sa zebnjom pitamo nije li to namjera da se suspenduje državno "Morasko dobro" i uspostavi nečije privatno "Morsko dobro", i kuda to vodi?! – upozoravaju iz NVO.

Bonus video: