O "Oluji" da se uči i u školama

CGO obilježio 24. godišnjicu akcije, u kojoj je iz Hrvatske protjerano 250.000 pripadnika srpskog stanovništva, a stradalo oko 400
4642 pregleda 6 komentar(a)
CGO: Do danas niko nije odgovarao za zločine u “Oluji”, Foto: CGO
CGO: Do danas niko nije odgovarao za zločine u “Oluji”, Foto: CGO

Akcija “Oluja’ je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih, a za taj zločin ni 24 godine kasnije, niko nije odgovarao. Stoga apelujemo na nadležne da procesuiraju odgovorne u toj operaciji i da kroz proaktivan angažman rade na jačanju kulture sjećanja kao preduslova za ostvarivanje pravde za žrtve i preventivnu akciju, poručili su juče iz Centra za građansko obrazovanje, povodom godišnjice “Oluje”.

Dodaju da su u vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. napadom na Knin, “izvršeni sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini”, da je u akciji protjerano 250.000 ljudi, te da je, prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. ubijeno oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama.

“Akcija ‘Oluja’ je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih, a ujedno je i zločin za koji do danas niko nije odgovarao. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je 2011. generala Antu Gotovinu na 24, a generala Mladena Markača na 18 godina zatvora. U presudi se konstatuje da su oni, zajedno sa više hrvatskih zvaničnika, a uključujući i tadašnjeg predsjednika Franja Tuđmana, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. Nakon žalbe, MKSJ je 2012. generale Gotovinu i Markača oslobodio krivične odgovornosti”, podsjećaju iz CGO, te dodaju je presuda izazvala dosta kontraverzi i da su Raspravno i Žalbeno vijeće MKSJ-a, na osnovu istih činjenica i istog prava, došli do dijametralno suprotnih zaključaka o ključnim pitanjima o kojima su se na suđenju sporili optužba i obrana.

“Međutim, ti zaključci ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome šta se, zapravo, dogodilo tokom i nakon operacije ‘Oluja’. Evropska unija je u Strategiji proširenja 2018. godine dobrosusjedske odnose i pomirenje postavila visoko na ljestvici prioriteta, a to je konstatovano i na posljednjem Samitu zapadnog Balkana u Poznanju”, navodi se u saopštenju CGO.

Iz te NVO smatraju da je od presudnog značaja utvrditi činjenice o žrtvama i da to mora biti prioritet svih vlada regiona, da odgovorni moraju biti procesuirani, a budući slični događaji prevenirani.

“Tu ne smije biti bilo kakvih taktičnih interesa. To je pitanje odgovornosti, a nje očito nedostaje među političkim elitama u regionu. Da bi se zločina sjećali i da bi nas oni opominjali, CGO insistira na jačanju uloge obrazovnog sistema koje će uticati na razvoj savremenog demokratskog i građanskog društva u kojem se žrtve poštuju, poručili su iz te NVO.

Bonus video: