Obilaznica oko Rožaja zbog odrona skoro neprohodna

Kalač smatra da obilaznica nije urađena da bude funkcionalna niti da odgovara potrebama i zahtjevima opštine
399 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 19:26h

Prva faza obilaznice oko Rožaja u dužini od oko 3,4 kilometra još nije tehnički primljena, niti je zvanično puštena u rad, a već su primjetni brojni nedostaci.

Osim što stručnjaci komentarišu da kvalitet radova ne odgovara ni potrebama ni utrošenom novcu, najveću opasnost predstavljaju svakodnevni odroni. Upućeni tvrde da ih je teško trajno sanirati i da je za to potrebno dosta para, što značajno uvećava cifru od oko 3,75 miliona eura koliko je do sada, iz državnog budžeta, utrošeno na praktično neprohodnu zaobilaznicu.

Gradonačelnik Nusret Kalač je istakao da zaobilaznica još nije završena do kraja.

Gradonačelnik Nusret Kalač je istakao da zaobilaznica još nije završena do kraja.

“Svaka aktivnost od tendera, izbora izvođača i količine utrošenog novca je van ingerencija lokalne uprave i pripada resornom ministarstvu. Da li je tehnički primljena i završena ne znamo, ali vidimo da priključenje na tu saobraćajnicu, na terenu Zeleni nije završeno, jer postojeće ne odgovara funkciji“, rekao je Kalač.

Nije po zahtjevima opštine

On smatra da obilaznica nije urađena da bude funkcionalna niti da odgovara potrebama i zahtjevima opštine.

“Naš interes je bio da objekat bude u punoj funkciji što bi stvorilo uslove za urbanističko i građevinsko otvaranje grada jer bi se na tom lokalitetu mogao širiti. Smatram da ima prostora i potrebe da se na objektu još radi kako bi bio priveden namjeni”, rekao je Kalač.

Dodao je da je Opština samo djelimično finansirala projekat kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Kalač se ogradio od svih drugih aktivnosti u vezi sa tim poslom.

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović je podsjetio da je prva faza obilaznice završena u julu prošle godine. Rekao je da je izvođač radova bio „Konstruktor inženjering“ iz Splita, dok su njegove kolege lani isticale da je taj put pravio „Integral inženjering” iz Banjaluke.

Dodao je da je Opština samo djelimično finansirala projekat kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Smatra da o neophodnosti zaobilaznice najbolje govori što se, iako nije zvanično otvorena, značajan dio saobraćaja prema Kuli odvija upravo preko te saobraćajnice. Nije precizirao ko bi mogao da snosi odgovornost ukoliko, usljed lošeg stanja te dionice, neko pretrpi materijalnu i drugu štetu.

On nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ da li je ispoštovan rok za završetak radova i puštanje saobraćajnice u rad, kako komentariše tvrdnje Rožajaca da je obilaznica izuzetno lošeg kvaliteta i da su uzalud bačene pare poreskih obveznika.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: