Obilježen vijek crnogorskog vazduhoplovstva

Ivan Vidmer vozio je avion italijanske vojske, njegov let prvi su vidjeli Cetinjani, davne 1913. sletio je na Obilića poljanu
121 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 19:27h

Prije tačno 100 godina u Crnu Goru je sletio prvi avion, a ovaj istorijski let za našu zemlju izveo je Ivan Vidmer.

Vozio je avion italijanske vojske, njegov let prvi su vidjeli Cetinjani, davne 1913. godine sletio je na Obilića poljanu.

Upravo zbog toga na istom tom mjestu organizovana je proslava stogodišnjce gdje su prisutni imali priliku da vide razne makete aviona, oko 50 modelara, ali i prave letjelice kao i na koje sve načine mogu letjeti.

Većina onih koji su se pojavili na avio-mitingu na Cetinju su svoje modele sami napravili. Među njima je i modelar iz Berana, Sead Jašarović, koji oktriva od čega se najčešće prave ovakve makete.

"Osnovni materijal je balza, to je najlakše drvo koje postoji i ono se koristi čak i kod velikih aviona. Od njega se može napraviti i uspješno bacati iz ruke i naučiti prve osnove modelarstva", kaže Jašarović.

Da modelarstvo nije jeftin hobi, govore podaci da vam za najeftiniju ljetjelicu treba minimu 100 eura, a njihova cijena može ići i do par hiljada.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Modelar iz Podgorice, Darko Popović, kaže da iako su ove letjelice male i neuporedivo lakše, za modele važe ista pravila kao i kod pravih letjelica.

"Sistem upravljanja je potpuno isti - imate lerone , imate dubinu , imate rep koji se zove ruler I mora se poštovati sve. Od termike vjetrova, od snage motora, zavisi čemu služi, da li je trenažni let, da li je aktobatski da li je jedrilica. Motor služi samo da se podigne na određenu visinu, a onda jedri", objašnjava Popović.

On dodaje modelarstvo nije previše rasprostranjeno u Crnoj Gori, tako recimo su tek nedavno osnovali nevladinu organizaciju koja se bavi modelarstvom, dok recimo još ni jedno društvo iz Crne Gore, nije došlo u fazu d aide na neka takmičenja.

Kako objašnjava Popović, tome su najbliži modelari iz Berana. On konkretno, se cetnjskoj publici predstavio sa više modela ljetjelica, a među njima je bila i jedrilica "Štork" - radi se o takmičarksoj jedrilici, sa rasponom krila od 3 metra i 20 cm i koja je bila najveća na Obilića poljani.

Osim modelara, za posjetioce na Obilića poljani svoje vještine pokazali su i pravi piloti, među njima i poručnik vazduhoplovstva VCG Goran Senčić.

"Danas smo vozili francusku gazelu, koju mi koristimo, kako za laki transport, tako i za obuku i trenažu pilota. Radi se o letjelici čija je maksimalna brzina 310 km/h, plafon leta je do 3.000 metara, a motor snage 600 konja", naborojao je neke karakteristike Senčić.

Osim u akrobacijama pilota, građani Cetinja i učenici iz 15 crnogorskih gradova uživali su i u spuštanju padobranaca. Na nebu iznad Cetinja, satima su se smjenjivali različiti tipovi letjelica – počev od aviona, preko balona, sve do helikoptera.

Prisutni su ispratili brojne akrobacije u vazduhu, ali i vojnu vježbu, kao i skokove nekih od najznačajnijih domaćih padobranaca.

Uz događaj na Obilića poljani, povodom proslave stoljeća crnogorskog vazduhoplovstva, širom grada organizovano je više različitih manifestacija – počev od stvaralaštva mladih umjetnika na Dvorskom trgu, na temu "Budućnost vazduhoplovstva".

Održana je i svečana akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film režisera Gojka Kastratovića "100 godina vazduhoplovstva u Crnoj Gori", a koji su u direktnom prenosu na LCD- bimu na Dvorskom trgu mogli da prate svi prisutni.

Galerija

Bonus video: