Obilježena deseta godišnjica od željezničke nesreće na Bioču

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović je kazao da svakog dana treba stvarati uslove da se nešto slično ne desi i da se makar malo ublaži bol porodicama koje su izgubile svoje najvoljenije
361 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2016. 19:35h

Polaganjem cvijeća na spomen ploču žrtvama, na Bioču je obilježena deseta godišnjica od željezničke nesreće u kojoj je stradalo 47, a povrijeđeno oko 200 ljudi.

Predstavnik NVO "Voz neprebola" Goran Vojinović kazao je pred prisutnima, među kojima su bili i sadašnji i bivši ministri Ivan Brajović, Suad Numanović i Tarzan Milošević, da ih ignorisanje nadležnih neće pokolebati.

“Gospodo grešnici, poslušnici, slabi i nemoćni, karijeristi i dušmani, teško je naći prave riječi pa vas osloviti, ali vi se prepoznajete u svakom izrazu, pa se ne može pogriješiti. Vama, koji ste oko sebe napravili zid ćutanja, vama koji se sebe stidite, vama koji krijete istinu i onima koji vas štite zbog svojih interesa, vama se obraćam sa ovog, za nas svetog mjesta...” kazao je Vojinović.

Istakavši da se ne obraćaju sa molbama, zahtjevima i dokazima, Vojinović je kazao da “bi možda progovorili kao ljudi ako bi vam rekao i poručio u ime 40 mrtvih - oko za oko, zub za zub, glava za glavu”.

Vojinović je istakao da je u aprilu prošle godine NVO "Voz neprebola" napravila podnesak prema Vrhovnom državnom tužiocu, u kome su iznijeli dokaze koji nijesu ušli u prvobitni postupak i koji su, kako smatraju, dovoljni da se postupak obnovi.

“Nadam se da ćemo brzo dobiti odgovor ne samo od VDT-a, nego i svih relevantnih institucija kojima smo se obraćali”, istakao je Vojinović.

Preživjela putnica Mileva Ceklić je kazala da je nesreća na Bioču trebalo da bude opomena za Željeznicu i državu.

“Ako to već nije najgora stvar koja je mogla da im se desi, pa da nešto učine po tom pitanju, ja stvarno ne znam šta još treba da se desi ... Mislim da se ništa nije promijenilo”, rekla je Ceklićeva.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović je kazao da svakog dana treba stvarati uslove da se nešto slično ne desi i da se makar malo ublaži bol porodicama koje su izgubile svoje najvoljenije.

Nada Vukanović, koja je u tragediji izgubila sestru od ujaka, je kazala da joj teško pada i nepravda koju su doživjele porodice nastradalih i povrijeđenih.

“Niti se zna prava istina , niti će se znati, koliko god se trudila NVO “Voz neprebola”. Nesreća je bila velika opomena, ali vidite da se vrlo malo od tada promijenilo, u pozitivnom smislu”, istakla je Vukanovićeva.

Preživjeli putnik Veselin Vlahović je kazao da nastoje da se utvrdi istina i uzroci, da se putnici putuju sigurnim vozovima i da se slična tragedija više ne ponovi.

Galerija

Bonus video: