Obilježeno 76 godina od najvećeg zločina u Pivi: Dola – mjesto stradanja, ali i hodočašća

"Izgleda, kao da nijesmo ni počeli da pričamo o pivskoj golgoti jer je toliko stradanje, i tolika istorija, da su naše riječi male. Priča će se nastaviti“, poručio je vladika
7326 pregleda 18 komentar(a)
Danas u Dolima, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Dolima, Foto: Svetlana Mandić

U Dolima, pokraj sela Miljkovac u Pivi, obilježeno je 76 godina od stradanja pivskog naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije sa brojnim sveštenstvom i monaštvom, a na mjesto stradanja okupio se veći broj Pivljana.

Joanikije je kazao da je hram u Dolima podignut na mjestu pivske golgote, gdje još uvijek nije utvrđen tačan broj stradalih, a prije svega djece.

"Neko govori 109, neko 111. Žrtva djece je zapečatila pivsku žrtvu u toku Drugog svjetskog rata. Ponajviše stradala su djeca, žene, trudnice, starci, nejač, sve nevine žrtve koje su pobili fašisti i nacisti, i to ne samo oni koji su došli iz Njemačke i ’Princ Eugen’ divizija, nego i mnogi drugi od naših komšija koji su se priključili tim zločinačkm SS divizijama", kazao je Joanikije.

Podsjetio je da su prije skoro tri godine pivski stradalnici pribrojani liku svetih, i kazao da se nada da će nas pivski novomučenici objediniti i duhovno oplemeniti.

Dola su, kako je istakao, mjesto mučeništva, ali i sveto mjesto koje daje duhovnu snagu, koje nas vraća nama samima.

"Ovo je mjesto koje nas vraća upamet, koje nas vraća jedni drugima, našim precima, koje nas osposobljava da mislimo o svojoj djeci i o svojoj budućnosti. Ovo je mjesto sabora i hodoćašća", kazao je Joanikije.

Dola nas, kazao je vladika budimljansko-nikšićki, oplemenjuju zbog svoje svetosti, i to je mjesto na kome je svaka riječ suvišna, a opet mjesto o kome će se i dalje govoriti jer koliko god da se priča o pivskoj golgoti toliko toga još ima da se kaže.

"Izgleda, kao da nijesmo ni počeli da pričamo o pivskoj golgoti jer je toliko stradanje, i tolika istorija, da su naše riječi male. Priča će se nastaviti“, poručio je vladika i zahvalio se predsjedniku Opštine Plužine Mijušku Bajagiću, koji je, kako je kazao, uradio mnogo da Dola dobiju na još većem značaju.

U Dolima je 7. juna 1943.godine folksdojčerska jedinica "Princ Eugen" uz podršku "Handžar" divizije za sat ubila 522 ljudi, među kojima i 109 djece, od kojih je jedno rođeno na gubilištu, mada tačan broj stradalih još uvijek nije utvrđen.

U svakom selu pivske župe tih desetak dana 1943.godine, kada je "Princ Eugen" jedinica ubila oko 1.260 Pivljana, bilo je po jedno stratište, a Dola su bila najveće mjesto stradanja.

Nažalost, o stradanju pivskog naroda u istorijskim knjigama za osnovce i srednjoškolce nalaze se samo dvije-tri rečenice, tako da veliki broj ljudi u Crnoj Gori nije čuo za "pivsku krvavu bajku" koju je preživio samo Miloš Glomazić i bio svjedok najtežeg zločina u Pivi koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Glomazić je preminuo prije tridesetak godina.

Nevine žrtve bile su podijeljene u tri grupe – jednu su činili muškarci stariji od 15 godina, drugu žene i djevojke, a treću djeca.

Redosljed ubijanja u vrtačama bio je obrnut. U tim dolinama je 1977. godine napravljen memorijalni kompleks, rad vajara Luke Tomanovića, a prije desetak godina izgrađena je i crkva, tipa lovćenske kapele.

Sa Pivljanima su i ovog 7. juna bili pobratimi iz Velike pod Čakorom koje je zbližilo stradanje.

Tamo je ista SS jedinica, potpomognuta brdskom "Skenderbeg" divizijom, 28. jula 1944. godine za samo dva sata na najsvirepiji način ubila preko 500 ljudi, žena i djece.

U ime Veličana skup je pozdravio Momčilo Paunović koji je kazao da želi da se zločini počinjeni u Pivi i Velici nikada nikome ne dese.

Predstavnici opštine Plužine na čelu sa predsjednikom Mijuškom Bajagićem, kao i borci, antifašisti i komunisti, položili su vijence na jedno od tri spomen obilježja u Dolima.

Dola su posjetili i učenici iz Pive koje je vladika darivao ikonama, knjigama…

Nakon pričešća okupljenih osveštan je i prerezan slavski kolač koji je donio ovogodišnji domaćin Zoran Krunić, dok će naredne godine domaćin biti Kostadin Pejović.

Na kraju je održan prigodan kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali crkveni hor "Krasnica" iz Čajniča, narodni guslar Zdravko Knežević i recitatorka Dragana Mićanović.

Organizatori pomena su Opština i Centar za kulturu Plužine, Eparhija budimljansko-nikšićka i manastir Piva.

Prethodne večeri u plužinskom Centru za kulturu prikazan je dokumentarni film Veselina Matovića "Kad se Piva selila na nebo", u slavu pivskih novomučenika.

Galerija

Bonus video: