Obnova voznog parka Vojske Crne Gore

Plan javnih nabavki Ministarstva odbrane za 2019. vrijedan nešto preko 14 miliona eura
3062 pregleda 1 komentar(a)
Za oklopna vozila predvidjeli 600.000 - Ilustracija, Foto: Shutterstock
Za oklopna vozila predvidjeli 600.000 - Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane kreće u obnovu voznog parka Vojske Crne Gore (VCG), zaključuje se iz Plana javnih nabavki vrijednog malo više od 14 miliona eura.

Za nabavku roba planirano je da se izdvoji 9,4 miliona eura, radovi na vojnim objektima u Baru, Nikšiću, Danilovgradu, Pljevljima, Lepetanima i Brezoviku koštaće 1,74 miliona, dok će za plaćanje raznih usluga biti utrošeno nepunih tri miliona eura.

Planom nije predviđena kupovina bilo kakvog značajnijeg novog naoružanja ili borbenog sistema za jedinice VCG, ali jeste novac za početak dugo najavljivane postepene obnove zastarjelog voznog parka neborbenih vojnih vozila koja većinom datiraju još iz vremena SFR Jugoslavije.

Tako je za kupovinu novih terenskih vojnih kamiona nosivosti do pet tona planiran iznos od milion eura, a još 1,23 miliona i za nova laka terenska vozila za prevoz ljudstva i opreme, sanitetska vozila i cisterne za vodu i gorivo.

Iz resora Predraga Boškovića ranije su kao ključni projekat koga planiraju realizovati u ovoj godini, najavili nabavku ukupno 67 lakih oklopnih vozila za potrebe Kopnene vojske, za što namjeravaju da uzmu kreditni aranžman direktno od proizvođača koji im bude dao najpovoljniju ponudu u iznosu ukupno do 30 miliona eura.

Ove stavke nema u planu javnih nabavki MO za 2019, kao što to nije bi slučaj ni lani sa kupovinom tri nova srednja višenamjenska helikoptera koji su takođe kupljeni na kredit od 30 miliona eura i otplaćuje ih direktno Ministarstvo finansija.

Doduše, u planu javnih nabavki figurira stavka „nabavka oklopnih vozila“, ali je iznos od 600.000 eura koji je na njoj predviđen, dovoljan samo za eventualnu kupovinu jednog novog vozila tipa „Otocar Cobra“ kakvo je prije dvije godine već kupljeno sa specijalnom namjenom za radiološko-hemijsko-biološko izviđanje.

Za kupovinu vježbovne, manevarske i bojeve municije raznih kalibara, MO će potrošiti 550.000 eura, dok će za nabavku nove lične opto-elektronske opreme za pripadnike deklarisanih snaga za međunareodne opreracije biti izdvojeno 980.000 eura. Za posebnu opremu za planinske jedinice VCG, MO će izdvojiti 400.000, za logorsku opremu 50.000, za opremu za podvodne dejstva pripadnika Pomosrkog odreda Mornarice VCG 280.000, dok će nova ABHO zaštitna oprema koštati 100.000 eura.

Sva vojna i civilna vozila u VCG i MO, helikopteri Vazduhoplovstva i brodovi Mornarice na raspolaganju će imati ukupno 445.000 eura goriva.

Bonus video: