Od 11 kvadrata krstionice ne vide uništenu obalu Boke

Građani spriječili rušenje objekta na imanju manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta. Policija do objekta pokušavala da dođe i sa kopna i sa mora Sveštenik Backović upozorava na devastiranu obalu, a da nadležnima smeta baš taj objekat na manastirskom imanju
10201 pregleda 159 komentar(a)
Policija nije mogla ni blizu: Vjernici i sveštenstvo oko krstionice na Ostrvu cvijeća, Foto: Siniša Luković
Policija nije mogla ni blizu: Vjernici i sveštenstvo oko krstionice na Ostrvu cvijeća, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.04.2019. 07:34h

Pokušaj Građevinske inspekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma da sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta juče nije uspio, uprkos angažmanu velikog broja policijskih službenika.

Službenici Uprave policije trebalo je da pruže asistenciju tokom rušenja, pa iako su prije svitanja pokušali da dođu do krstionice i sa kopna i sa mora, to im nijesu dozvolili okupljeni vjernici i sveštenstvo.

Do krstionice od nepunih 12 kvadrata nijesu mogli ni pripadnici Interventne jedinice, iako naoružani opremom za razbijanje demonstracija.

Okupljeni građani i sveštenstvo odbili su da se raziđu, bez obzira na pozive policije. Ponudili su službenike UP čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se policajci (oko sedam časova) i povukli.

Sveštenik Mijajlo Backović odbio je da dozvoli pristup krstionici i nakon informativnog razgovora u tivatskoj policiji.

“Indikativno je da država svim silama pokušava da sruši ovu krstionicu od 11 kvadrata usred manastira, a ne smetaju joj na desetine velikih nelegalnih objekata podignutih u neposrednom okruženju. Evo, tu preko puta nas je bespravna ponta koja je preko 50 metara zašla u more i to nikome u ‘državi vladavine prava’ ne smeta, a smeta im mala krstionica napravljena na legalnoj ponti”, kazao je sveštenik Backović “Vijestima”.

Nije isključio mogućnost “da je ovo skretanje pažnje sa nekih drugih problema i namjerno ubadanje tamo gdje svakog vjerujućeg čovjeka najviše boli - diranje u bogomolju”.

U manastir je u međuvremenu došlo nekoliko stotina vjernika iz cijele Crne Gore, arhijerejski namjesnik bokokotorski protojere-stavrofor Momčilo Krivokapić, kao i vladika dioklijski Metodije koji je služio prvu liturgiju u još nezavršenoj krstionici.

“Ovo je sada crkva i ko takne u nju, takao je u sve naše crkve i manastire. Hvala vam svima na hrabrosti jer ste odbranili prvenstveno duh pravoslavnih Bokelja, a onda i ovu crkvicu. Hvala svim onim policajcima koji nisu htjeli da ovo ruše i koji su se sinoć stidjeli zbog svega. Hvala našoj braći rimokatolicima koji su danas došli da podrže naš skup i sa nama brane crkvu i to je istinski i pravi ekumenizam”, kazao je na kraju jutarnje liturgije sveštenik Backović.

Nešto prije 10 sati, građani i sveštenstvo zabranili su i građevinskom inspektoru Draganu Zejaku pristup manastirskoj porti, poručujući da neće dopustiti rušenje krstionice.

Okupljeni su naglasili i da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namjere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade doživljavaju kao “diskriminaciju i selektivnu primjenu zakona”, s obzirom na to da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom.

“...Kao punomoćnik Mitropolije crnogorsko-primorske niti sam zvanično obaviješten o današnjem izvršenju, niti sam dobio drugostepeno rješenje, pa samim tim rješenje o rušenju nije ni izvršeno. Riječ je o jednom bahatom ponašanju i nepoštovanju osnovnih procesnih normi i mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih za to, nakon što budemo pregledali cijeli materijal koji su danas ovdje snimili i pojedinci i mediji”, kazao je pravni zastupnik manastira Svetog Arhangela Mihaila, advokat Dejan Vukšić.

Krstionicu na Prevlaci su juče branili i političari - poslanik DNP Milun Zogović, predsjednica DSS Dragica Perović, čelnici Prave Marko Milačić i Vladislav Dajković, predsjednik Bokeškog foruma Andrija Petković, Tivatske akcije Mirko Kovačević, te čelnici tivatskih odbora Demokrata Vladimir Arsić, DSS Dejan Risančić, Nove Savo Klakor i Nove Kotor Vladimir Potpara, odbornica SNP u SO Tivat Darinka Kašćelan, ali i više aktivista i članova DPS Tivta koji su došli da brane krstionicu od rušenja.

Postojala u devetom, a srušena u 15. vijeku

“To je bio klasični vojni napad u maniru blickriga, gdje su velike policijske snage pokušale da odjednom iz tri pravca nagrnu na crkvicu i stotinjak vjernika koji su se ovdje nalazili na vjerskoj službi koja je bila u toku. To ni Stiven Spilberg ne bi mogao da režira. Nisu imali nikakav nalog da uđu u manastir”, kazao je sveštenik Backović. On je ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću (DPS) poručio da to što se desilo na Prevlaci “nije pobjeda ni nas ni vas, jer ste vi ministar svih građana Crne Gore”.

“Kako nas ovdje, tako i svih onih koji širom Boke podižu ogromne nelegalne objekte i devastiraju more i obalu. Mi obalu devastirali nismo jer je ova naša krstionica, po mnogima, ukras obale i predstavlja repliku krstionice koja je u ovom manastiru na istom mjestu postojala u devetom, a srušena u 15. vijeku“, kazao je Backović pozivajući Radulovića da izađe u susret zahtjevima crkve koja već mjesecima pokušava da kod države izdejstvuje papire za legalizaciju objekta od 11 kvadrata na manastirskoj ponti.

Šta sve ne vide građevinski inspektori u Boki

I dok svim silama pokušava da sruši nelegalni vjerski objekat od 11 kvadrata na Prevlaci, državi ne smetaju brojni drugi nelegalni objekti koji posebno posljednjih godina niču u Boki. Tako nadležni do danas nisu učinili ništa da u djelo sprovedu rješenje o rušenju nelegalne ponte duge čak 50 metara koju je ispred svoje vile na Kakrcu sagradio italijanski državljanin Franćesko Đentile, niti njegov obližnji nelegalni troetažni stambeni objekat.

Iako je započeto, naprasno se odustalo i od rušenja vile od 340 kvadrata koju je u Krašićima na pjeni od mora podigao investitor Zoran Milovanović koji živi i radi u Njemačkoj. Nije srušena ni bespravna ponta ispred vile „Plitka“ u Krašićima, iako je njenom gradnjom investitor uništio zaštićenu ribarsku postu na ovom dijelu obale. Vile u Krašićima na pjeni od mora sa prekoračenjem gabarita sazidali su u partnerstvu sin predsjednice Višeg suda Crne Gore Vesne Medenice, Miloš Medenica i tivatski biznismen Rado Arsić i sada ih pokušavaju legalizovati.

O kolikoj se količini divljih objekata samo na ovom dijelu tivatske obale radi pokazuje i podatak da je samo radi izgradnje prve faze obalnog šetališta Lungo mare u Krašićima, koje je započela Opština Tivat, sa trase duge samo 400 metara, potrebno ukloniti čak desetak u međuvremenu nelegalno napravljenih objekata – ponti, lođa, bazena, potpornih zidova i slično.

“Preko puta” manastira na Prevlaci, na Obali Đuraševića nalazi se čitava jedna nelegalna marina koja godinama posluje bez adekvatnih papira i čiji je investitor podgorička firma FAB Petrol, bez odobrenja države u međuvremenu proširila njene kapacitete i u moru postavila dva nova plutajuća privezna pontona ukupne dužine preko 100 metara. Država nije reagovala ni na to što je investitor “privremenog objekta” u betonu i kamenu, bara-vidikovca “Verige 65” na Turskom rtu u Verigama, u međuvremenu mimo onoga što mu omogućava dozvola za postavljenje privremenog objekta, ispod restorana sazidao i novu betonsku pontu za pristajanje plovila. Inspekcija “ne vidi” ni čitavo novo divlje naselje od desetak kuća investitora iz Podgorice i Nikišića koje su oni u proteklih pola godine podigli u Novom naselju u Radovićima, na državnoj zemlji na parceli 421/10 KO Nikovići.

Bonus video: