Od malignih bolesti liječeno 27 djece - Vijesti.me
PROŠLE GODINE U DJEČJOJ BOLNICI

Od malignih bolesti liječeno 27 djece

Po strukturi oboljenja, Crna Gora se ne razlikuje od evropskih procenata, kazala je kazala je pedijatar i hematolog Dječje bolnice, Daria Ljubić

Međunarodni dan djece oboljele od kancera obilježava se 15. februara
Međunarodni dan djece oboljele od kancera obilježava se 15. februara (Foto: Shutterstock)

U Crnoj Gori je prošle godine u Dječjoj bolnici dijagnostikovano i dijelom liječeno 27 djece oboljelih od malignih bolesti, kazala je pedijatar i hematolog te zdravstvene ustanove, Daria Ljubić povodom Internacionalnog dana djece oboljele od kancera.

Prema njenim riječima, po strukturi oboljenja Crna Gora se ne razlikuje od evropskih procenata.

Ljubić je naglasila da se Internacionalni dan djece oboljele od raka obilježava kako bi se javnost upoznala sa problemima sa kojima se susreću oboljela djeca i adolescenti.

„Obilježavanjem ovog dana pokazujemo da smo svjesni neophodnosti da svako dijete dobije pravovremenu i tačnu dijagnozu i da ima pravo na aktuelne terapijske protokole i svu dostupnu njegu u toku liječenja i nakon toga“, rekla je Ljubić.

Kako je kazala, najčešći hematološki maligniteti su tumori mozga i limfoni, a rjeđi su kanceri, neuroblastom i tumori bubrega.

„To su produžene temperature bez infektivnog porijekla, gubitak apetita i tjelesne mase, krvarenje, modrice po koži i izrazito blijedilo, otekline na tijelu, vratu i drugim djelovima tijela, koje nisu povezane sa infekcijom“, kazala je Ljubić.

Prema njenim riječima, mogu se pojaviti otekline stomaka koje nekad mogu da promaknu roditeljima.

„Ono što može da se javi u drugim malignitetima su promjene na očima, bijela zjenica, nova razrokost, pad vida, otok oko očiju, podlivi oko očiju. To su neki opšti simptomi koji treba da pobude sumnju da se nešto dešava što nije uobičajno“, rekla je Ljubić.

Rana dijagnoza, kako je kazala, je osnov uspjeha liječenja maligne bolesti.

Ljubić je kazala da su maligne bolesti zloćudne po nazivu i najteže za liječenje i da što se ranije otkrije veće su šanse da se pozitivno završi ta borba sa bolešću.

Kako je rekla, 60 odsto djece koja se izliječe, imaju neke hronične bolesti kasnije u životu.

„Oni često imaju hronične bolesti, pluća srca, jetre, imaju manji rast, prijevremeni ili kasni pubertet, smanjena gustina kostiju, to je posledica terapije koja se primi u toku liječenja koja je veoma agresivna“, rekla je Ljubić.

Kako je kazala, radioterapija je prepoznata kao najštetnija i činilac hroničnih bolesti tako da postoji i uspjeh i pomak u odnosu na period prije deset godina.

Prema njenim riječima, pristup dijagnostici liječenju djeteta koje je oboljelo od maligne bolesti jeste multidisciplinovan, uključeni su hematolog, radiolog, patolog i hirurg.

"Mi se, kad govorimo dijagnostici, oslanjamo na Institut za majku i dijete u Beogradu, kod tog finalnog dijagnosticiranja tipa leukemije gdje je potrebna faucitometrija odnosno citogenetika molekularna genetika maligne ćelije. To još ne možemo ovdje da odradimo“, rekla je Ljubić.


Vidi sve komentare