Od početka rada ASK 267 javnih funkcionera podnijelo ostavke

U oblasti postupanja po prijavama zviždača, ASK je od početka rada dala preko 500 preporuka za preko 130 institucija u cilju otklanjanja korupcijskih rizika
430 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot

Javni funkcioneri, njih 267, podnijelo je ostavke ili je razriješeno nakon Odluka i Mišljenja koje je donijela od početka rada Agencija za sprječavanje korupcije (ASK), pokazalo je istraživanje Agencija.

Iz ASK-a su kazali da su rezultati godišnjeg istraživanja javnog mnjenja Stavovi javnosti o korupciji i upoznatosti sa radom ASK, koje su objavili uoči Mađunarodnog dana borbe protiv korupcije pokazali da je Agencija prepoznata i priznata kod građana.

„ASK je i ove godine nastavila da doprinosi sveukupnoj borbi protiv korupcije, neselektivnom i dosljednom primjenom zakona iz svoje nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

Kao centralna preventivna antikorupcijska institucija i nacionalni koordinator aktivnosti na evaluaciji primjene Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) protiv korupcije, ASK je posvećena suzbijanju te pojave.

„Po rezultatima istraživanja, ASK je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju“, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su naveli da je registrovan trend rasta procenta građana koji bi korupciju prijavili i iznosi oko 50 odsto.

„Povjerenje u rad ASK-a u borbi protiv korupcije, kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, ima više od 60 odsto ispitanika. Da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra oko 63 odsto građana“, ističe se u saopštenju.

Kako su rekli iz ASK-a, od početka rada ASK-a ukupno 267 javnih funkcionera podnijelo ostavke ili razriješeno od strane organa vlasti nakon Odluka i Mišljenja koje je donio taj organ.

„Na nepristrasnost postupanja ASK-a u toj oblasti ukazuje struktura ostavki i razrješenja u kojoj su zastupljeni i ministar, direktori direktorata u ministarstvima, predsjednici i članovi organa upravljanja javnih privrednih društava, komisija i ustanova i drugi funkcioneri“, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, nastavljen je trend visokog procenta poštovanja zakonske obaveze dostavljanja redovnih godišnjih Izvještaja o prihodima i imovini u roku, koji ove godine iznosi 97 odsto od ukupnog broja obveznika.

„Zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, ASK je u dosadašnjem radu pokrenula ukupno 1.954 prekršajnih postupaka, a nadležni sudovi su izrekli 428.797 EUR novčanih kazni“, kaže se u saopštenju.

Jedna od ključnih nadležnosti ASK-a je uloga koordinatora u procesu donošenja i sprovođenja planova integriteta u organima vlasti.

„Od početka rada Agenciji dostavljeno 689 planova integriteta (kojima je obuhvaćeno 693 organa), čime je 98 odsto organa vlasti ispunilo zakonsku obavezu usvajanja planova integriteta“, istakli su iz ASK-a.

Kao je jedan od prioriteta ASK-a, nametnula se kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

„U prethodne četiri godine održano je čak 28 izbornih procesa, u kojima je ASK uložila napor na obezbijeđenju do sada najvišeg nivoa javnog uvida u finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja“, kazali su iz te institucije.

U oblasti postupanja po prijavama zviždača, ASK je od početka rada dala preko 500 preporuka za preko 130 institucija u cilju otklanjanja korupcijskih rizika.

Iz ASK-a su podsjetili da je za efikasnu prevenciju korupcije potreban zajednički pristup i saradnja, zbog čega su potpisali sporazume o saradnji sa nekoliko državnih institucija i nevladinih organizacija.

„ASK će ostati pouzdan partner svim subjektima nadležnim za borbu protiv korupcije, potpuno otvorena sa saradnju sa svim državnim organima, međunarodnim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima i građanima, a u cilju daljeg smanjenja korupcije“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: