Oda Mugoši uz kritiku "Vijesti"

218 pregleda 4 komentar(a)
Fuad Čekić (Novine), Foto: Bportal.ba
Fuad Čekić (Novine), Foto: Bportal.ba
Ažurirano: 09.09.2015. 19:43h

Sekretar Islamske zajednice Crne Gore (IZ) Fuad Čekić saopštio je da bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši duguju veliku zahvalnost.

Reagujući na tekst “Ja Mugoši plaketu od 20 eura, a on nama oprostio 140 hiljada eura duga” (za Medresu), Čekić je optužio novinarku da nastavlja “neosnovano denunciranje” IZ, što “govori o uređivačkoj koncepciji”, ne osporivši, međutim, nijedan navod iz teksta.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Ne želimo se baviti uobičajenom praksom novinarke vašeg lista koja nastavlja neosnovano denunciranje Islamske zajednice i njenih čelnih ljudi; naime, to puno govori o uređivačkoj koncepciji i medijskim standardima koji se primjenjuju, ali zbog zaštite digniteta Islamske zajednice i njenih predstavnika želimo ukazati na nekoliko činjenica.

Iskonstruisanim, iz konteksta izvučenim tezama sa zatvorene sjednice najvišeg predstavničkog tijela - Saborne Islamske zajednice, pokušava se devalvirati i banalizovati saradnja koja je za mandata g. Miomira Mugoše, uspostavljena na relaciji Mešihat IZ - Glavni grad.

Činjenica je da je pod rukovodstvom gradonačelnika Mugoše, Skupština glavnog grada oslobodila Medresu u Milješu plaćanja nadoknade za komunalno uređenje. Takođe, nesporan je doprinos gradonačelnika Mugoše da Islamska zajednica u Crnoj Gori dobije lokacije za izgradnju Mešihata i Kulturnog centra u Staroj varoši i centralne džamije na Koniku. Za vrijeme njegovog mandata Glavni grad je finansijski pomogao opremanje gradske gasulhane na mezarju (muslimanskom groblju) na Cijevni i vratio Islamskoj zajednici ostatke Haverića džamije i mezarja u Golubovcima.

Islamska zajednica gospodinu Mugoši duguje veliku zahvalnost za uspostavljenu saradnju sa Glavnim gradom i ubijeđeni smo da će se takva praksa nastaviti i u mandatu sadašnjeg gradonačelnika gospodina Stijepovića (Slavoljuba).

Saradnja koju je Islamska zajednica ostvarila sa gopodinom Mugošom može poslužiti kao paradigma u saradnji sa ostalim predsjednicima opština u pogledu: povraćaja vakufa, odobravanja novih lokacija za mezarja i izgradnju džamija, pomoći pri izgradnju gasulhana i sl.

Sve što je urađeno u Podgorici i onim što je u fazi realizacije na području Glavnog grada i ostalih opština, samo je mali dio onoga što je ova država dužna vratiti Islamskoj zajednici - u procesu povraćaja oduzetih prava nad njenim vakufima, odnosno imovinom koja je oduzeta ili uzurpirana u periodu između dva svjetska rata i nakon 1945. godine.

Za Islamsku zajednicu proces restitucije nije, niti može biti završen, to je obaveza države i to je kao uočeni problem potencirano i sa strane relevantnih evropskih adresa. U tom kontekstu i kroz novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tražićemo rješenja koja će biti na tragu stvaranja pretpostavki da se ovaj proces ubrza”.

Odgovor novinarke u sjutrašnjem štampanom izdanju Vijesti.

Bonus video: