Odvoz otpada sa Vasovih voda u Podgoricu koštao bi 450.000 eura

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma poručio da se problem na Vasovim vodama mora što hitnije rješavati
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 19:54h

Transport komunalnog otpada iz Berana u Podgoricu koštao bi 33 eura po toni, što bi značilo i da će troškovi četvoročlanog domaćinstva za usluge sakupljanja, transporta i obrade bili uvećani između 8,5 i 9,5 eura, dok bi na godišnjem nivou ta opština morala da izdvoji najmanje 450.000 eura.

Iako postoji više tehnoloških i organizacionih rješenja za upravljanje otpadom u Crnoj Gori, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković kazao je za "Vijesti" da je pitanje koliko su takva rješenja održiva.

"Gruba procjena ukazuje da troškovi transporta otpada od Berane do Podgorice iznose oko 33 eura po toni otpada. Uz uslov da to Glavni grad dozvoli, ovom iznosu treba dodati i troškove odlaganja otpada iz Berana na deponiji Livade. U tom slučaju, računi prosječnog četvoročlanog domaćinstva za uslugu sakupljanja, transporta i obrade otpada bili bi, u odnosu na sadašnje, uvećani između 8,5 i 9,5 eura. Poređenja radi, ukoliko se ovo pitanje riješi na način da se izgradi deponija na Vasovim vodama, što podrazumijeva i sanaciju postojećeg odlagališta, mjesečni račun za prosječno četvoročlano domaćinstvo bio bi veći za iznos od 4,2 do 4,8 eura po toni otpada", kazao je on.

Stanković ukazuje da svako dodatno odlaganje rješavanja problema u Beranama komplikuje situaciju i pojačava ekološke i druge probleme.

"Želim da vjerujem da je jedini razlog za iskazivanje nezadovoljstva strah da izgradnja i funkcionisanje sanitarne deponije predstavlja veliki rizik za životnu sredinu i zdravlje ljudi. Zbog toga je izbor lokacije na kojoj će se graditi sanitarna deponija izuzetno osjetljivo pitanje, što uvećava odgovornost opštine", naglasio je on.

Stanković ističe da, ako se aktivnosti na pripremi prostorne i tehničke dokumentacije urade kvalitetno i u skladu sa zakonom, mogućnosti za greške su minimalne. Ipak, kako je kazao, razumije i podržava zahtjeve da se stanje na lokaciji Vasove vode mora hitno rješavati.

"Obilazak lokacije ili fotografije jednostavno i uvjerljivo ukazuju na potrebu preduzimanja konkretnih aktivnosti u što je moguće kraćem roku. Stoga je, sa aspekta zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, neophodnih finansijskih sredstava i, što je najvažnije, vremena, najracionalnije rješenje izgradnja sanitarne deponije u skladu sa urađenom dokumentacijom i Glavnim projektom upravo na lokaciji Vasove vode. Svako odlaganje rješavanja pitanja na ovaj način nije u interesu građana Berana", kazao je on.

Stručni nalaz ekspertskog tima, rekao je on, potvrdio je da su ispunjeni uslovi za izgradnju sanitarne deponije na Vasovim vodama i da je naredni korak poštovanje obaveza utvrđenih u Sporazumu predsjednika Opštine Berane i predstavnicima MZ Beranselo, zaključenog u avgustu prošle godine.

Izgradnjom regionalne sanitarne deponije na Vasovim vodama riješilo bi se pitanje odlaganja otpada iz opština Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav.

Lončar počeo, Beranselci više neće da odustanu

Talas protesta u Beranselu zbog najave gradnje deponije krenuo je sasvim bezazleno, prije skoro tri godine. Američki državljanin porijeklom iz tog prigradskog naselja Jovan Lončar šest godina ranije nudio je Opštini da plati onoliko koliko su oni dali za zemljište, samo da na Vasovim vodama ne grade deponiju. Njegove izjave u novinama tada su prolazile nezapaženo.

Onda je krajem ljeta 2010. godine zakupio bilbord u centru grada i zalijepio plakat sa fotografijom divljeg smetlišta i pitanjem dokle. Bilbord je nekoliko dana izazivao znatiželju Beranaca, i sve bi se vjerovatno završilo na tome da lokalne vlasti nijesu jedne večeri odlučile da angažuju vatrogasce da ga pocijepaju, ali su, nakon dvogodišnjeg suđenja, morali da ga uredno vrate na isto mjesto, gdje i sada stoji.

Na pitanje "Vijesti" kakva je uloga Ministarstva povodom problema u Beranselu, Stanković je kazao da će pomagati da se nađe racionalno i zakonsko rješenje

Građani su prije par dana organizovali sedmu blokadu Vasovih voda protiv odlaganja otpada u blizini svojih kuća i izgradnje deponije. Policija je već dva puta uz primjenu sile razbijala blokade i privodila mještane Beransela, a u julu prošle godine među privedenima bila su i djeca.

Deponije nadležnost opština, ne Ministarstva

Stanković je naglasio da je upravljanje komunalnim otpadom nadležnost opština, da su propisi u tom dijelu jasni i da ne daju mogućnost Ministarstvu da preduzme odlučujuće aktivnosti koje mogu riještiti situacije u opštinama u kojima građani ne žele izgradnju deponija u svojoj blizini.

Na pitanje "Vijesti" kakva je uloga Ministarstva povodom problema u Beranselu, Stanković je kazao da će pomagati da se nađe racionalno i zakonsko rješenje. "Ipak, svako mora podnijeti svoj dio odgovornosti, umjesto što se poslovi i problemi sele na nenadležne adrese – u ovom slučaju Ministarstvo", kazao je on.

Ministarstvo ima mehanizme da opštine koje nijesu uradile mnogo u tom dijelu kazni u skladu sa zakonom o upravljanju otpadom. I ranije su iz tog ministarstva poručivali opštinama da će plaćati velike kazne ukoliko u što kraćem roku ne riješe pitanje upravljanja otpadom.

Stanković je kazao i da odnos građana prema upravljanju otpadom mora biti promijenjen na način koji dolikuje ekološkoj državi, naročito u vezi s kulturom života, uvažavanja potreba drugih članova zajednice i civilizacjskih obaveza prema budućim generacijama.

Galerija

Bonus video: