Opominju policajce da ne komentarišu litije

Menadžement Uprave policije poziva na razgovore službenike koji se na društvenim mrežama bave politikom Etičkom odboru MUP-a do sada nijesu upućene inicijative, niti su formirani spisi predmeta zbog učešća policajaca u šetnjama zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti
19037 pregleda 31 komentar(a)
Tražio od policajaca da ne iznose političke stavove: Veljović, Foto: Boris Pejovic
Tražio od policajaca da ne iznose političke stavove: Veljović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 21.02.2020. 11:23h

Policijski šefovi pozivaju na razgovore službenike za koje su imali saznanja da na društvenim mrežama na bilo koji način komentarišu održavanje litija, kako bi im skrenuli pažnju da to više ne smiju da rade jer time narušavaju ugled i integritet službe.

Tvrde da isto postupaju i sa onim službenicima koji na interenetu “veličaju” čelnike bilo koje političke partije...

“Vijestima” je rečeno u UP, da rukovodioci organizacionih jedinica u razgovoru obavještavaju kolege da to više ne rade jer se to kosi sa policijskom etikom.

Zbog izražavanja stavova na društvenim mrežama za sada nijedan policajac nije novčano kažnjen.

Službenici Uprave policije i MUP-a nijesu odgovarali ni pred komisijom za Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova zbog učešća u litijama širom države, koje organizuje SPC, a nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Etičkom odboru, do sada, nijesu upućene inicijative, niti su formirani spisi predmeta po tom pitanju”, piše u odgovoru MUP-a. Službenici policije i MUP-a kao i ostali građani, po Ustavu Crne Gore, imaju pravo na izražavanje vjerske pripadnosti, a ni Kodeks policijske etike ih ne ograničava da to pravo koriste.

Policijskim kodeksom u članu 6 jasno je definisano da policajci moraju poštovati etička načela kao ne bi narušili ugled službe, ali i da u privatnom životu ne smiju koristiti službenu legitimaciju niti položaj koji imaju u službi... U članu 7 Policijskog kodeksa se navodi da je policajac i van dužnosti dužan da pomogne licima u nevolji, ali i da spriječi radnje koje dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrozi živote ljudi ali i teritorijalni integriritet i imovinu države.

Tokom litija, koje se organizuju zbog donošenja zakona, učestvuju i neki aktivni policajci i službenici MUP-a, a policajac iz Bara Ilija Zeković krajem januara čak je nosio i krst na čelu kolone u tom gradu.

Masovne litije, koje organizuje SPC, su do sada mirno organizovane i nije bilo narušavanja reda i mira.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović tražio je krajem decembra, od službenika da poštuju dostojanstvo građana, ali i da se lijepo ponašaju na društvenim mrežama i da ne iznose svoje političke ni vjerske stavove...

Naglasio je da i kada primjenjuju policijska ovlašćenja vode računa o pravima građana, svom i integritetu Uprave policije. Veljović je šefovima svih sektora i odjeljenja poslao dopis sa naznakama čega se sve policajci moraju pridržavati, o čemu je obavijestio i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Bonus video: