Opozicija kritikuje namjeru Opštine: Vlast se igra s interesom Bara

Prema predloženoj odluci, Opština bi Vladi prenijela ovlašćenja za ukupno 13.674 kvadratna metra, a urbanistička parcela bi sa 4.355 imala ukupno 18.002 kvadrata
947 pregleda 0 komentar(a)
Atraktivna parcela na Topolici, Foto: Radomir Petrić
Atraktivna parcela na Topolici, Foto: Radomir Petrić

Barska opozicija oštro je kritikovala namjeru lokalne uprave na čelu sa DPS-om da Vladi povjeri valorizaciju atraktivnog zemljišta na Topolici, ocijenivši da to nije u interesu Opštine.

Biti većinski vlasnik parcele sa 76 odsto, a dati manjinskom vlasniku - Vladi sa 24 posto da je prodaje, i pritom se ništa ne pitati, tako da procjena zemljišta može biti niža i više od dva puta opštinske, nije posao u interesu Opštine Bar, stav je barske opozicije povodom predloga Odluke o prenosu ovlašćenja na Vladu za valorizaciju urbanističke parcele UP 2 po DUP-u “Topolica III-Izmjene i dopune”.

Prema predloženoj odluci, Opština bi Vladi prenijela ovlašćenja za ukupno 13.674 kvadratna metra, a urbanistička parcela bi sa 4.355 imala ukupno 18.002 kvadrata.

“Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da uputi zahtjev SO Bar da donese odluku o prenosu ovlašćenja, a tendersku komisiju je zadužila da sprovede postupak prodaje sa investicionim ulaganjem UP 2 u zoni A Blok 2 u zahvatu DUP-u ‘Topolica III-Izmjene i dopune’ radi izgradnje hotela sa pet zvjezdica putem prikupljanja ponuda, a sve nakon što SO Bar donese odluku o prenosu ovlašćenja”, navodi se pored ostalog u obrazloženju predložene odluke.

Odbornik SNP-a Vasilije Lalošević ocijenio je da je osim škakljive teme Maljevik i ovo tačka dnevnog reda parlamenta koja će zaintrigirati barsku, ali i širu javnost. On naglašava da je riječ o najatraktivnijoj barskoj parceli, u neposrednoj blizini sportske hale.

“Na prvi pogled, ova procedura djeluje uobičajeno, ali je suštinski situacija potpuno drugačija. Više od 13.000 kvadrata opštinske zemlje je u sklopu jedinstvene parcele sa više od 4000 metara kvadratnih u vlasništvu države. Za rubriku ‘vjerovali ili ne” je podatak da je komisija za procjenu, koju je formirao direktor Uprave za nekretnine, procijenila zemljište države na 92 eura po kvadratu, a da u komisiji nije bilo nikoga iz Bara, a ostalo zemljište u vlasništvu opštine druga komisija procjenjuje na 380 eura po kvadratu. A to je spojena, jedinstvena lokacija... Nakon toga, Vlada angažuje konsalting - društvo za procjenu imovine, i stiže njihov izvještaj da je vrijednost kvadrata između 128 i 157 eura”, rekao je Lalošević “Vijestima”.

Odbornik URA Miloš Šušter ističe da u svemu ne vidi interes Opštine Bar i da je lokalna uprava “zaobiđena u svemu o čemu treba da se odlučuje”.

“Mi to prenosimo nekom drugom i potom u čitavom tom postupku nemamo nikakvu informaciju šta se sa tim dešava”.

Šušter naglašava da je vrijednost opštinskog zemljišta procijenjena na 380 eura, a da se sada u tekstu odluke pojavljuju “tri različite procjene”.

“To ne obavezuje nikoga, ni Opštinu Bar, tim prije jer je ona vlasnik 76 odsto prostora, a u čitavom postupku faktički se ništa ne pita, već treba ubjedljivo manjinskom vlasniku da prenese sva prava u postupku koji je potpuno neizvjesan. Naglašavam, Opština Bar nema strateški plan razvoja, nema program uređenja prostora u skladu sa zakonom, iz godine u godinu tri do četiri miliona eura nepotrošenih sredstava ima u budžetu, a mi sada prodajemo to zemljište u nekom postupku koji je za nas potpuno nedefinisan. I da ga prodamo po cijeni koja se ni u mnogo lošijim zonama u Baru ne može naći, pitanje je šta je ovdje interes Opštine. Samo u jednoj rečenici se pominje da bi se tu gradio hotel sa pet zvjezdica, protiv čega u principu nemamo ništa, ali, to su hoteli koji su kasnije oslobođeni plačanja komunalija i koji se zavisno od načina gradnje kasnije rasprodaju i preprodaju... i ne funkcioniše kao cjelina”.

Odbornik Demokrata Dragan Tufegdžić pita kako je moguće da se u roku od samo nekoliko mjeseci iste katastarske parcele procjenjuju različito - Vlada kaže 92 eura, Uprava za nekretnine 410, a Opština Bar 380 eura po kvadratnom metru.

On kaže da je svakom građaninu Bara “vise nego jasno” da je to sigurno najvrednija imovina u gradu.

“Zbog čega je toliko odstupanje u cijeni, s obzirom na to da su to parcele jedna pored druge? A onda društvo za reviziju I konsalting ‘Deloitte’ DOO Podgorica vrši procjenu nepokretnosti od 128 do 157 eura po kvadratu. Ovo u svakom slučaju podsjeća na pijacu, zašto Opština odustaje od svoje cijene i u interesu koga? I dalje je nejasno kako je Vlada uopšte dala saglasnost za prodaju nepokretnosti u prvom postupku koji je inicirala ‘Soho gradnja’ DOO po cijeni koja je bila gotovo četiri puta manja od realne?”.

Lalošević navodi da je ovdje situacija - “ja tebe ovlašćujem da prodaš moju imovinu, a ti me ne pitaš za cijenu”.

“Je li moguće da je prvobitna komisija najatraktivniju lokaciju u centru Bara procijenila za 92 eura po kvadratu? Da li je moguće da je autor ove ideje mislio da će to proci neopaženo? Odgovor ćemo, nadamo se, dobiti 23. aprila, na sjednici SO Bar. Koga zmija ujede, i guštera se boji. Stoga, u pamet se barski čelnici”, poručio je on gradskim vlastima.

Bonus video: