Opozicija odbacila optužbe premijera: Na sudove i tužioce samo vlast utiče

Šabović podsjeća da je važećim Zakonom o sudovima i Sudskom savjetu izbor sudija izmješten iz parlamenta
51 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2018. 19:47h

Opozicioni zvaničnici Džavid Šabović i Branka Bošnjak smatraju da na sudove može jedino da utiče vlast i da premijer Duško Marković optužbama da to čini opozicija, mijenja teze i odgovornost.

CeMi je prije dva dana objavio istraživanje javnog mnjenja, koje pokazuje da većina građana uticaj politike na rad sudova vidi kao najveći problem u njihovom radu.

Komentarišući to, predmijer je rekao da su građaani u pravu ako tako tvrde. On je kritikovao opoziciju da “sudnice želi pretvoriti u politički amfiteatar”. Iako nije pominjao Demokratski front, on je na ovaj način indirektno ukazao na suđenja za navodni državni udar u Višem sudu u Podgorici.

Bivši predsjednik skupštinskog Zakonodavnog odbora Džavid Šabović (SDP) rekao je da je izjava premijera “van svake pameti”.

“Vjerovatno je mislio na sebe i na svoju partiju, jer jedino ko može da vrši neki uticaj na sudove i tužilastvo to su oni. Da to radi opozicija je van svake pameti, smiješno”, rekao je on “Vijestima”.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kaže da je takva izjava Markovića znak drskosti i bahatosti vlasti.

“Vrlo se bezobzirno i on i njegov ministar pravde poigravaju sa ljudskim sudbinama i još se usuđuju da na ovaj način potcjenjuju inteligenciju i zdrav razum građana.

Srećom, suđenje za takozvani državni udar je ogolilo kakav nam je pravosudni sistem, tačnije koliko je "nepristrasan i profesionalan", po čijem nalogu radi i kakvi su uopšte uslovi za rade,” rekla je ona za “Vijesti”.

Bošnjak kaže da se Marković “očigledno vodi motom da je napad najbolja odbrana, čime želi svoje nečasne postupke da prikrije”.

Šabović podsjeća da je važećim Zakonom o sudovima i Sudskom savjetu izbor sudija izmješten iz parlamenta. Sudije bira Sudski savjet, na osnovu raspisanog oglasa.

“Oni faktički biraju sami sebe. Ponekad mi liče na zatvorenu grupu ljudi da vrlo teško neko novi može da uđe kod njih”, dodaje Šabović.

Crna Gora i 2017. bila u vrhu po pritužbama Strazburu

Iako je broj pritužbi Evropskom sudu za ljudska prava prošle godine smanjen, Crna Gora je i dalje u vrhu u odnosu na broj stanovnika.

Građani su se Strazburu uglavnom žalili zbog dugih sudskih postupaka.

U Izvještaju o radu Suda za ljudska prava za prošlu godinu piše da je iz Crne Gore dostavljeno 138 zahtjeva, što je 16 odsto manje u odnosu na 2016. Dodaje se da je “ Crna Gora ipak među prvih pet zemalja s najvećim brojem prijava u odnosu na svakih 10.000 stanovnika”. “Države članice za koje je dostavljen najveći broj zahtjeva, ne uključujući San Marino i Lihtenštajn, bili su Rumunija, Turska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Moldavija”.

U izvještaju se navodi da je prošle godine odbačeno 154 prijava, a donijeto 16 odluka što je u odnosu na prethodnu godinu četiri puta više.

U presudama se uglavnom utvrđuje da sudski postupci dugo traju. U prethodnom perodu Sud u Starzburu uglavnom je utvrdio da se u Crnoj Gori krši pravo na pošteno suđenje, piše u Izvještaju.

Pred Sudom je u toku 80 prijava.

Bonus video: