Oproštaj od Dedovića: Falićeš nam, Šime

„Svi koji su ga poznavali pamtiće ga kao nekoga sa puno osjećaja i uvažavanja za druge, spremnog da pomogne, naročito mladim ljudima. Ali će ga pamtiti i kao analitičara društva u kojem je živio i kojeg je pokušavao da unaprijedi."
3528 pregleda 0 komentar(a)
Sa komemoracije, Foto: Svetlana Mandić
Sa komemoracije, Foto: Svetlana Mandić

“Jer šta je čovjek? Šta ima? Ako ne sebe, onda nema ništa. Da kaže stvari koje istinski osjeća, a ne riječi onih koji kleče. Zapis pokazuje, primao sam udarce i radio na svoj način. Da,to je bio moj način”, onako kako je želio, ali i živio, komemorativna sjednica povodom smrti Aleksandra Šima Dedovića počela je pjesmom Frenk Sinatre, “My way”.

U prepunoj sali “Zahumlja” oprostili su se od čovjeka koji je “živio ispunjenim životom, putovao svakakvim putevima”, a opet “sve radio na svoj način”, porodica, njegovi prijatelji, saradnici.

Njegov saradnik i prijatelj Radoje Mijušković govor je počeo riječima Borislava Pekića koje je Dedović često citirao.

“Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo”.

Mijušković je podsjetio da Šime nije volio kliše, pa zato ni njegov govor a ni komemoracija nijesu onakva na kakve su ljudi navikli. Podsjetio je na biografske podatke čovjeka koji se rodio na Novu godinu „kada se rađa i novo ljeto, nove nade i nova nafaka“ i brzo se pokazalo, kako je istakao „da Bog tog prvog januara '66., ni na čemu nije štedio“.

„Obišao je čitav svijet, i za 54 godine živio nečija 54 života, ali je od svega uvijek izdvajao svoj grad, i uvijek se svom Nikšiću najradije vraćao... I falićeš nam, Šime. Faliće nam tvoja harizma, šarm, erudicija, duh. Faliće nam tvoje dosjetke da nas razgale i izvuku osmijeh i u najtežim trenucima, faliće nam oslonac, savjet u pravom trenutku. Falićeš nam da nas naučiš, da budeš tu u podne – u ponoći kad je frka. Faliće nam energetska bomba kad uđe u prostoriju i razdrma sve uštogljene face i odmingluje tu i tamo“, kazao je Mijušković

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Radivoje Lala Nikčević, kazao je da su Nikšić i Šime bili neposredno vezani.

„Šime je Nikšić nosio u srcu gdje god je išao, a Nikšić je volio njegovu osobenost. Kao perjanica civilnog sektora u Nikšiću, Šime je bio jedan od najglasnijih zagovornika razvoja NVO sektora i njegovog doprinosa demokrattizaciji i važnim procesima u crnogorskom društvu“, istakao je Nikčević.

Pomenuo je neke od najvažnijih projekata koje je NVO koju je Dedović 2006.godine osnovao, „Alfa centar“, realizovala i kazao da će razglednice i zbirka poezije, „Iz Nikšića s ljubavlju“, poslednji projekat koji je realizovao u saradnji sa Opštinom, ostati kao trajna uspomena na njega i njegovu ljubav prema gradu pod Trebjesom.

Obraćajući se porodice, Nikčević je kazao da je Šime ostavio mnogo toga po čemu će ga se sjećati i na šta moraju biti ponosni.

„Vjerujem da bi bio srećan da nastavite putem koji je on dobro utabao i ne dozvolite da ostanu nezavršeni brojni projekti koje je on započeo. Dragi Šime, hvala ti za sve što si dobro činio i kao čovjek, ali i kao saradnik, ugledni društveni radnik i aktivista civilnog sektora. Tvoj prerani odlazak kod svih nas ostavio je veliku prazninu i trajno sjećanje“, poručio je predsjednik SO Nikšić.

Govoreći ispred Ministarstva odbrane, Mihailo Volkov je kazao da je Dedović bio nesvakidašnja osoba, poseban, energičan, primjer i uzor mnogima.

„Svi koji su ga poznavali pamtiće ga kao nekoga sa puno osjećaja i uvažavanja za druge, spremnog da pomogne, naročito mladim ljudima. Ali će ga pamtiti i kao analitičara društva u kojem je živio i kojeg je pokušavao da unaprijedi. Svi mi osjećamo danas bol i tugu i svi ćemo pamtiti Aleksandrova djela i predanost. Ali, ostaje i ono što nije zabilježeno ni u jednom TV snimku, novinskom članku ili projektu – skromnost i spremnost da pomogne svima“, poručio je Volkov.

I Aleksandar Damjanović iz Centralne kulturne mreže je istakao Dedovićevu jedinstvenost i lokal patriotizam, humanost i odgovornost prema poslu i kazao da će ga svi pamtiti kao sposobnog i velikog čovjeka sa kojim smo se rado susretali i nakon susreta odlazili veseli i puni energije koju nam je on prenosio.

„Da bilo je vremena, siguran sam da ste znali kada sam zagrizao više no što sam mogao da progutam. Ali kroz sve to,kada je bilo sumnji prevazišao sam i pobijedio. Suočio se sa svime i ostao na nogama i radio na svoj način. Volio sam, smijao se i plakao. Imao sam svoju nadopunu, način na koji sam gubio. A sada, kako suze posustaju mislim da je sve tako zabavno”. (Frenk Sinatra)

Dedović, iza koga su ostali supruga Sanela-Sanja i sinovi Dejan i Goran, biće sahranjen danas u 15 časova na gradskom groblju u Nikšiću.

Falićeš, druže!

Bonus video: