Ostali bez pripravničkog zbog novih uslova

212 pregleda 2 komentar(a)
Studenti Filozofskog, Zoran Mikić, Dajana Vemić, Petar Radosavović, Foto: Zoran Đurić
Studenti Filozofskog, Zoran Mikić, Dajana Vemić, Petar Radosavović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.11.2014. 09:25h

Studenti Filozofskog fakulteta Zoran Mikić, Dajana Vemić i Petar Radosavović tvrde da, zajedno sa još 60-ak kolega, neće moći da odrade pripravnički staž, zato što su izmijenjeni uslovi za Vladin Program stručnog osposobljavanja.

Mikić je pojasnio da se od ove godine za odrađivanje pripravničkog staža u školi ne mogu prijaviti studenti koji nemaju 240 kredita, odnosno završene četvorogodišnje studije i diplomu.

“Prethodnih godina su kolege pripravnički odrađivale sa 180 kredita, odnosno, sa završenom trećom godinom studija, bez ijednog prosvjetno-pedagoškog predmeta. Nova pravila se direktno tiču studenata Filozofskog fakulteta, jer se kod nas tek na četvrtoj godini izučavaju prosvjetno-pedagoški predmeti koji su osnova u osposobljavanju nastavnika za izvođenje nastave”, pojasnio je Mikić.

U molbi koju su 11. novembra poslali koordinatorki Programa stručnog osposobljavanja Muberi Kurpejović, 24 studenta Filozofskog fakulteta traže da se onima kojima je ostao još samo diplomski rad omogući da pripravnički odrade u školama.

“Naš predlog je da nam se omogući da do 20. novembra apliciramo za rad u školama, a da diplome dostavimo do januara naredne godine i potpisivanja ugovora sa poslodavcima. To bi značilo da u učionice ulazimo potpuno spremni i stručno osposobljeni za izvođenje nastave sa diplomom specijalističkih studija”, piše u molbi.

Kurpejovićeva je juče kazala “Vijestima” da nije u Podgorici, najavivši da će se oglasiti u ponedjeljak.

Istakavši da je najavljivano da će uslovi konkursa biti isti kao prethodnih godina, Mikić je kazao da je tek sredinom septembra objavljeno da se za škole traži 240, umjesto 180 kredita:

“Prilikom same prijave za odrađivanje pripravničkog, na sajtu elektronske uprave se tražila izvjesna garancija da posjedujemo 240 kredita, što je, takođe, novina u odnosu na prethodne godine. Upravo je ta garancija, koja nije studentima objašnjena do kraja, izazvala najveće nedoumice”.

Oštećeni najbolji studenti

Radosavović je kazao da mnoge njihove kolege vjerovatno i ne znaju za nove uslove jer, tvrdi, ni nadležni koji su dio Programa nijesu dovoljno upućeni.

“Ljudi su do sada odrađivali pripravnički sa završene tri godine, a možda nikada nijesu ni slušali te stručne predmete. Mi smo ih i odslušali i položili... Sad imamo dvostruke standarde. Sa većine odsjeka su oštećeni najbolji studenti”, kazao je Radosavović.

Bonus video: